Office Garden II. ütem látványtervOffice Garden II. ütem látványterv

Office Garden néven új irodapark komplexum épül Újbudán, a Hengermalom és a Szerémi utca sarkán. Az öt ütemből álló, 40 milliárd forint összköltségű projektben összesen 95.000 négyzetméternyi magas műszaki színvonalú, egyedülálló technikai megoldásokkal felszerelt, „A" kategóriás irodaterület kerül kialakításra 2016-ig. Az irodaparkot a GRT Group, egy magyar tulajdonban álló ingatlanfejlesztő építi.

 Office Garden II. ütem látványtervOffice Garden II. ütem látványterv

Office Garden néven új irodapark komplexum épül Újbudán, a Hengermalom és a Szerémi utca sarkán. Az öt ütemből álló, 40 milliárd forint összköltségű projektben összesen 95.000 négyzetméternyi magas műszaki színvonalú, egyedülálló technikai megoldásokkal felszerelt, „A" kategóriás irodaterület kerül kialakításra 2016-ig. Az irodaparkot a GRT Group, egy magyar tulajdonban álló ingatlanfejlesztő építi.

A megváltozott gazdasági környezetben több ingatlanfejlesztő döntött úgy, hogy leállítja, vagy elhalasztja folyamatban lévő fejlesztését. Azok, akik befejezés mellett döntenek gyakran kényszerből, a veszteségek minimalizálása miatt teszik. Nagyon kevés olyan projekt van folyamatban ahol a fejlesztő optimistán tekint a jövőbe.

 „Az Office Garden első ütemének piaci sikere alapján szép reményeket fűzünk az építés alatt álló második ütemhez, illetve a teljes projekthez." – mondta Torma Ignác, az Office Gardent fejlesztő GRT Group tulajdonosa. – „Úgy gondolom, hogy a szűkülő piacon a siker kulcsa a hatékony irodakialakítás, a bérlőknek kínált költséghatékonyság, és a magas műszaki tartalom."

Az Office Garden irodapark a XI. kerületben, a volt Kábelgyár területén, az Új Buda Center bevásárlóközpont szomszédságában épül. A projekt első ütemére 2008. elején kapta meg a használatba vételi engedélyt a GRT Group. A 15.000 m2 bérbeadható területtel rendelkező irodaház minősége neves befektetőt és bérlőket meggyőzött. Az Office Garden második ütemének 17.000 négyzetmétere jelenleg építés alatt áll, az épület szerkezetkész, az átadás 2010 elején várható. A 3., 4. és 5. ütem kétévente, folyamatosan követi egymást, az így létrejövő csaknem 100.000 m2-nyi irodaterülettel a dél-budai irodaparkok élmezőnyéhez csatlakozik az Office Garden. Az irodapark nevében lévő angol garden szó az egész terület 35%-át elfoglaló zöldterületre utal.

Az Office Garden első ütemének sikerét több piaci szereplő is alátámasztotta. A házat még befejezés előtt a Heitman, egy 19,6 Mrd dolláros portfolióval rendelkező nemzetközi ingatlan alapkezelő cég vásárolta meg 2008. januárjában. A Heitman szigorú műszaki előírásoknak és magas minőségi követelményeknek való megfeleléshez kötötte a tranzakció létrejöttét.

„Jelenleg a ház csaknem 60%-át kiadták, ez a szám az első ütemmel azonos időszakban átadott házak átlagos kihasználtsági mutatójának a duplája." – mondta Tilki Róbert, az Office Garden kizárólagos bérbeadó ügynöksége, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója. – „A neves bérlők között a Philips mellett a nemzetközi biotechnológiai céget a Genzyme-t, a VirusBuster-t, és a médiavásárló Media Planning-et említhetjük. Nagyon jól mutatja az Office Garden hatékonyságát, hogy az egyik bérlő cég változatlan munkaállomás szám mellett 45%-kal kisebb irodaterületet bérel, mint korábbi helyén. Ez jelentős bérleti költségcsökkentést jelent." Az érdeklődés intenzív, már az épülő második ütem esetében is.

Az Office Garden épülő, második illetve az összes többi következő üteménél ugyanazokat a szempontokat alkalmazza a GRT Group, amelyek már sikeresen vizsgáztak az első ütemnél.

„Az Office Garden tervezésénél már a kezdetektől a hatékony irodakialakítást, az alacsony üzemeltetési költségeket, és a magas ár-érték arány tartottuk szem előtt." – tette hozzá Torma Ignác. – „A projektben olyan többlet beruházásokat végeztünk, melyek ugyan extra kiadásokat jelentettek számukra de jelentősen csökkentik a bérlők számára az üzemeltetési költségeket. Kedvező áron kínálunk igényes és minőségi irodakörnyezetet."

A GRT Group fejlesztéseiben beruházóként és kivitelezőként is szerepel, mindez jóval hatékonyabb, és költségtakarékosabb működést tesz lehetővé számára, amit a felhasznált anyagok minőségének növelésére tud fordítani. Ez az elv az Office Gardenen is megfigyelhető, kezdve az időtálló külső burkolattól egészen a minőségi belső kialakításig.

A különböző technikai megoldásokkal az üzemeltetési költség akár 30%-kal csökkenthető más házakhoz viszonyítva. Ez, és a hatékony irodakialakítással elérhető bérleti díj csökkenéssel párosulva nagyon magas ár-érték arányt teremt. Az irodapark területére az elektromos áram nagyfeszültségű formájában érkezik, ezt helyben, a parkban saját transzformátor állomásokkal alakítják át a bérlők számára, a megszokott 240V-os feszültséggé. A transzformátorok segítségével így az elektromos áram díja 25%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos megoldást használó irodaházak esetében. Az alkalmazott légtechnika is az üzemeltetési költségek csökkentését szolgálja. Az ekkora méretben Magyarországon egyedülálló, hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, VRV rendszerű technológia képes működés közben a hő akár 80%-ának a visszanyerésére is, ami jelentősen csökkenti a rendszer energia szükségleteit. Földgáz csak a házak éttermeiben lesz elérhető, mivel az egyes vizes helyiségek melegvíz igényét sokkal hatékonyabban tudják lokális, elektromos, vízmelegítő egységek kiszolgálni, mint egy nagy, központi vízmelegítő rendszer.

Az Office Garden jelentős irodaalakítási rugalmasságát és hatékonyságát álpadló és álmennyezet alkalmazása teszi lehetővé. Mindkettő teljesen elbontható, rugalmasan alakítható. Az álpadló belső, hasznos magassága 12 cm, ami megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, Magyarországon ugyanakkor ennél jóval kisebb magasságú, nehezebben kihasználható álpadlók az elterjedtek. Mivel az Office Garden barnamezős beruházással készül a szabadon álló épületek formáját, elrendezését nem kellett más, meglévő épületekhez, egyéb városképi előírásokhoz alakítani; az épületben minden munkaállomás számára biztosított a természetes megvilágítás, a felsőbb emeletekről pedig széles panoráma tárul a budai hegyekre. A házban étterem, kávézó, 350 férőhelyes mélygarázs és kerékpár tárolására alkalmas helyiség áll majd a bérlők rendelkezésére.

A Váci úthoz hasonlóan a Szerémi út mentén is elegendő terület áll az ingatlanfejlesztők rendelkezésére több ütemből álló irodafejlesztések megvalósításához; minden adott az észak-pesti irodafolyosóhoz hasonló városrész kialakulásához.

A Szerémi úti „irodafolyosón" lévő Office Garden a 103-as buszjárattal, illetve a Fehérvári úton közlekedő 41, és 47 villamosokkal is megközelíthető. „Az irodaház megközelíthetőségét saját buszjárat beindításával is segítjük." – tette hozzá Torma Ignác. – „A buszjárat negyedóránként szállítja az irodaház dolgozóit a ház és a Móricz Zsigmond körtér között. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az Office Gardenbe érkező dolgozók mind a nap elején, mind a nap végén a jelentős ingázó forgalommal szemben haladnak, azaz kevesebb forgalmi dugóra számíthatnak."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük