2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ólomkristály

3 perc olvasás

olomkristaly_vazak.jpgÓlomkristály vázák

Üvegtárgyakat már az ókorban is használtak, ólomkristályt az V. században készítettek először. Az üvegfúvó mesterek rájöttek, hogy ha az üveget különböző anyagokkal, elsősorban ólomoxiddal ötvözik, jó minőségű, tetszetős, könnyen csiszolható, kiváló fénytörésű tárgyak készíthetők belőle. Eleinte az üvegékszerek lettek népszerűek (ma bizsunak, strassznak hívjuk ezeket), aztán vázákat, tálakat, majd csillárokat is készítettek a manufaktúrákban.

   Aki híres ajkai üveggyárunk (Veszprém megyében) után érdeklődik, állandó kiállításon ismerheti meg az üveggyártás történetét, valamint az ajkai üveggyárban készült művészi termékeket.

   A gyárat Neumann Bernát alapította 1878-ban, bakonyi üvegfúvó hagyományokra alapozva. Főként tálakat, korsókat készítettek. Másfél évtized múltán eladták a gyárat Kossuch Jánosnak, aki bajor és szász vendégmunkásokat, vagy inkább mestereket alkalmazott. Elkezdték a művészien csiszolt, vésett, színezett, kelyhek gyártását, majd egyre inkább luxuscikkeket készítettek, amelyekkel egyre távolabbi piacokat tudtak elérni. A cég termékei eljutottak a német, amerikai és indiai piacokra is.

   A múlt század negyvenes éveinek végén a telephelyen kézifegyver lőszereket (!) gyártottak. 1945-túl újra ólomkristály tárgyakat, az 1948-as államosításkor 400 fő dolgozott a gyárban, először Ajkai Üveggyár, majd Üvegipari Országos Vállalat lett a neve. A termelést modernizálták, a gyár kapacitása jelentősek bővült, külföldön is piaci sikereket értek el.

   A rendszerváltást követően az 1300 főt foglalkoztató gyárat privatizálták Ajka Kristály Kft. néven. A gyárat tovább modernizálták, de a kereslet csökkenése miatt nehéz gazdasági helyzetbe, majd csődhelyzetbe került. Jelenleg 100 fő dogozik a gyárban.

a_sw_gyar_innsbruckban.jpgA Swarovski-gyár Innsbruckban

  Ha ólomkristályról van szó, nem hagyhatjuk ki az 1862-ben alapított osztrák D. Swarovski & Co. céget. Fő profilja az ólomkristály gyártás, a világ talán legnagyobb minőségi kristályüveg-ékszereket gyártó cége. A világ több, mint 120 országában van jelen. Emblémája egy hattyúsziluett mint a tisztaság és elegancia jelképe. A cég színei az éjkék és az úgynevezett  “swarovski-piros”. Egy évben két kollekciót bocsátanak ki: őszi-téli, tavasz-nyári kollekció, mely egyaránt tartalmaz klasszikusabb, divatos, extravagáns ékszereket, táskákat, órákat, lakásdekorációs termékeket. Az ausztriai cég ma is családi vállalkozás, melyet a Swarovski-család ötödik generációja vezet.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.