2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

OpenOffice.org konferencia Budapesten

4 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42949"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_25.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>2010. augusztus 31-szeptember 3. között nemzetközi  OpenOffice konferenciát szervezett az <em> </em>ODFA Magyarország.A szakmai előadásokra több száz résztvevőt várnak, ezek helyszíne a Közép-európai Egyetem, ahol a konferencia három napja alatt mintegy 80 előadást hallgathatnak meg.

 

images 25.thumbnail2010. augusztus 31-szeptember 3. között nemzetközi  OpenOffice konferenciát szervezett az  ODFA Magyarország.A szakmai előadásokra több száz résztvevőt várnak, ezek helyszíne a Közép-európai Egyetem, ahol a konferencia három napja alatt mintegy 80 előadást hallgathatnak meg.

 

images 25.thumbnail2010. augusztus 31-szeptember 3. között nemzetközi  OpenOffice konferenciát szervezett az  ODFA Magyarország.A szakmai előadásokra több száz résztvevőt várnak, ezek helyszíne a Közép-európai Egyetem, ahol a konferencia három napja alatt mintegy 80 előadást hallgathatnak meg.

A világ egyik legrangosabb informatikai eseményének, az OpenOffice.org nemzetközi konferenciának Kína, Spanyolország, Németország, Franciaország, Szlovénia és Olaszország után ad otthont idén Magyarország. Az eseményre az egész világ odafigyel, hiszen a százmilliók által használt szoftver ezévben lesz éppen 10 éves.  

Ez a kerek évforduló, valamint a tény, hogy világszerte rendkívül sikeressé vált a csomag, ­csak a legutóbbi 3-as verziót több, mint 125 millióan töltötték le,  tovább növelte a budapesti konferencia jelentőségét.

A rendezvény célja, hogy fórumot biztosítson a világ különböző országaiban tevékenykedő OpenOffice.org fejlesztők, döntéshozók, nagyvállalatok, szakmai és civil közösségek számára.  

A szervezők fontosnak tartották, hogy minden mérvadó kutatási műhelyt meghívjanak, felkínálva számukra a programban való részvételt is.  A közösség, illetve a nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag fejlesztését támogató vállalatok (Oracle, IBM) a kapcsolódó fontos bejelentéseket erre az alkalomra időzítik.

Szeptember 1-én a Plenáris ülésre különleges helyszínen, a Parlament Felsőházi termében került sor.

A neves szakmai előadók és az OpenOffice.org közösség vezetői mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős államtitkára, Dr. Nyitrai Zsolt tartott köszöntőbeszédet.

Az államtitkár üdvözölte a vendégeket Neumann János szülőföldjén, Magyarországon, bár, ahogy az államtitkár utalt rá, a Naumann által gyújtott informatikai fáklya a tengerentúlon lobbantotta fel a számítástechnikai, ipari és gazdasági forradalmat.  Elmondta, mi, magyarok a XX.  század egyik legnagyobb magyar hősének tartjuk Neumann Jánost, és a holnap nagy feladataihoz igyekszünk erőt meríteni abból a nagyszerű életműből, ami Neumann nevéhez fűződik.  Magyarországon az Open irányzat helyzete jelentős változáson megy át az előző kormányzat gyakorlatához képest.  Az Open Office kezdeményezés 10. évfordulóját ünnepli a nemzetközi szervezet, melynek munkáját az államtitkár nagyrabecsüléséről biztosította, különös tekintettel a tevékenységhez az információs szabadság térnyerésében és az információs önrendelkezés megvalósításában elért eredményekre, összhangban a vonatkozó EU szabályozásokkal. Partneri kapcsolatokra bíztatta a résztvevőket a szabad szoftverek elérhető alternatívaként való erősítésére, a társadalmi haszon érdekében.

A Közép-európai Egyetemen zajló szakmai előadások témáiból:

Interoperabilitás és állami adminisztráció

OpenOffice.org az oktatásban

ODF, nyílt szabványok és nyílt formátumok

OpenOffice.org migrációs esettanulmányok a világ minden részéről

ODF és interoperabilitás

OpenOffice.org és a FLOSS az oktatásban

Az OpenOffice.org közösség

Az OpenOffice.org  sikertörténete  2000. október 13-án kezdődött, amikor a Sun Microsystems útjára indította az OpenOffice.org projektet, hogy a fejlesztők és a felhasználó vállalatok alkalmazásokat, kiegészítéseket fejleszthessenek hozzá. Hamarosan hatalmas nemzetközi közösség alakult ki az önkéntes fejlesztőkből, amely ezután sorra adta ki a szabad szoftvercsomag újabb és újabb, ingyenesen felhasználható verzióit. Ma több, mint 5 ezer szakember, rajongó, fejlesztő vallja magát a közösség tagjának, a multinacionális vállalatok (IBM, Oracle, stb.) mellett ők állnak munkájukkal a szoftvercsomag eredményei mögött.  A 100-nál is több nyelven elérhető irodai szoftvercsomag legutóbbi változatát világszerte több, mint 160 millióan töltötték le, a szoftver piaci részesedése a tanulmányok szerint  15-20%.

Az OpenOffice.org sikeres az Eu-ban is, amely 2002 óta támogatja a nyílt szabványokat megvalósító szoftverek alkalmazását a tagállamok közigazgatásában. Az utóbbi években kormányzati intézmények, iskolák, önkormányzatok és vállalkozások körében egyaránt terjed a jogdíj fizetése nélkül is legálisan használható, nyílt forráskódú OpenOffice.org.  Az Unió ajánlásának megfelelően, 2006 óta több tagállam (Hollandia, Franciaország, Lengyelország) kormányrendelettel tette kötelezővé az olyan nyílt szabványokon alapuló szoftverek alkalmazását a közintézményekben, mint pl. az OpeOffice.org.

www.ooocon.org/index.php/ooocon/2010

http://www.odfalliance.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.