Egy hónap múlva megkezdődik hazánk egyik leghíresebb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál. Augusztus 12-tól tíz napon keresztül több mint félszáz program szórakoztatja a közönséget. A tavaly 50 éves Debreceni Virágkarnevál impozáns számokkal büszkélkedhet: az eddigi felvonulásokon több mint félezer virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy 65.000 fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában 100.000 fő segédkezett. A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel.

 

Egy hónap múlva megkezdődik hazánk egyik leghíresebb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál. Augusztus 12-tól tíz napon keresztül több mint félszáz program szórakoztatja a közönséget. A tavaly 50 éves Debreceni Virágkarnevál impozáns számokkal büszkélkedhet: az eddigi felvonulásokon több mint félezer virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy 65.000 fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában 100.000 fő segédkezett. A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel.

 

A közmédia kilenc évvel ezelőtt kapcsolódott be a Debreceni Virágkarnevál közvetítésébe, mert a Duna Televízió egyik fontos küldetése, hogy eljuttassa a világ magyarsága számára az országhatáron túlmutató, nemzetközi hírű rendezvénynek élményét, kulturális üzenetét – hangsúlyozta Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón. A közmédia egyik legsikeresebb műsora lett a debreceni összművészeti fesztivál augusztus 20-i élő közvetítése, a nézőktől rengeteg pozitív visszajelzést kaptak határon innen és túl.

 

Európa egyik legismertebb ünnepévé nőtte ki magát a Debreceni Virágkarnevál, mondta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. Számos rangos elismeréssel rendelkezik, többek között megnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által meghirdetett „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért" minősítést, így bekerült Európa legjobb fesztiváljai közé. A városvezető szerint nagy érdeklődés fogja kísérni az augusztus 15-19. között Debrecen belvárosában megrendezésre kerülő Fények Éjszakái című fényfesztivált is, amelynek során a város ikonikus épülete, a református Nagytemplom a monumentális épületvetítésnek köszönhetően „életre kell". 2016-ban már óriási sikert aratott Bordos László Zsolt vezetésével, öt világhírű 3D mapping művész látványos animációja, amikor a Debreceni Egyetem homlokzatát „mozgatták meg". A belváros tereit több méteres szoborinstallációk színesítik majd, ahol esténként színes fényforgatag, tűzzsonglőrök, led-táncosok, karneváli művészeti csoportok és térzene kínál felejthetetlen élményeket.

 

A Debreceni Virágkarnevál a legerősebb kulturális kapocs a magyar és külföldi települések, művészeti csoportok között – emelte ki Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az összművészet és a minőségi kultúra jegyében 1966 óta a fesztivál Debrecen egyik legnagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező attrakciójává erősödött. Magyarország második legnagyobb városának rohamos fejlődése a Virágkarnevál fejlődésében is tetten érhető. A belváros mellett a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó a Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal a karneváli programok állandó helyszínei közé tartozik. A főszervező rámutatott, hogy minél több korosztályt igyekeznek megszólítani. A kisgyermekes családok kedvenc programsorozata, a Galiba Gyermekfesztivál már augusztus 12-től várja az érdeklődőket a Nagyerdőben. Emlékeztetett, hogy 2012-ben született az ötlet: a virágkarneváli menet „kistestvéreként" az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. Azóta a Fazekas Mihály Ludas Matyijának mókás libájáról elnevezett Galiba Felvonulás annyira népszerű lett, hogy évről-évre növekszik a jelentkezők száma. A szakember bejelentette, hogy a Karneváli felvonuláson a kerékpárosok, a veterán autók, a művészeti csoportok mellett összesen tizennégy virágkompozíciót csodálhat meg a közönség. A folyamatos megújulás jegyében például először lesz látható egy rekordnagyságú, húsz méter hosszúságú sárkányt megmintázó virágkocsi. Négy kontinensről érkeznek fellépők Szenegáltól kezdve, Mexikón keresztül egészen az elmaradhatatlan olasz zászlóforgatóktól.

 

Augusztus 20-án, este 7 órakor kezdődik a Karneváléj, Magyarország legnagyobb arénashowja a Nagyerdei Stadionban, amelyet ismét Böhm György Jászai Mari-és Nádasdy Kálmán-díjas művész rendez. A rendező elmondta, hogy negyedik alkalommal borul majd virágba a Nagyerdei Stadion, és szeretné, ha ismét teltház előtt léphetne fel a közel 2000 résztvevő. A Debreceni Virágkarnevál impozáns gálaműsorában hazai és külföldi táncosok, Magyarország legkedveltebb előadói, valamint lovasok, gólyalábasok, artisták és illuzionisták gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

 

A Karneváléj hazai zenés színházi sztárszólistái között szerepel Miller Zoltán az ország egyik legismertebb, eMeRTon-díjas musicalszínésze, akit Magyarországon és külföldön is a legnépszerűbb musicalek, például A nyomorultak, Az Operaház fantomja, Anna Karenina főszerepeiben láthatott a közönség. A művész elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy ilyen sok néző előtt énekelhet és életében először látja a Debreceni Virágkarnevált.

 

A sajtótájékoztatón két dal erejéig Pápai Joci, az Eurovíziós Dalfesztivál sztárja is bemutatkozott, abból az alkalomból, hogy augusztus 20-án ő is fellép Debrecenben. Produkcióját Virág Alexandra, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatójának tánca kísérte. A táncos ruháját Demeter Éva, a debreceni Vintage World virágkötője virágokkal díszítette.

 

2017. augusztus 12-23.

Debreceni Virágkarnevál

 

http://www.debreceniviragkarneval.hu

https://www.facebook.com/DebreceniViragkarneval

http://www.fonixinfo.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük