2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Össze kell kötni az európai energetikai struktúrákat és egységes energiapolitika kell

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21820"><img class="image thumbnail" src="/files/images/RF_NG_pipestoEU.thumbnail.jpg" border="0" alt="A jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúra" title="A jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúra" width="78" height="100" /></a><span style="width: 76px" class="caption"><strong>A jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúra</strong></span></span> <p>A gázellátási probléma még inkább rámutat arra, hogy közös európai energiapolitikára és az európai országokat összekötő infrastruktúrára van szükség. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is támogatja a közép-kelet-európai országokat összekötő NETS mielőbbi megvalósítását.</p><p>

 a jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúraA jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúra

A gázellátási probléma még inkább rámutat arra, hogy közös európai energiapolitikára és az európai országokat összekötő infrastruktúrára van szükség. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is támogatja a közép-kelet-európai országokat összekötő NETS mielőbbi megvalósítását.

 a jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúraA jelenlegi köolaj és gázvezetékstruktúra

A gázellátási probléma még inkább rámutat arra, hogy közös európai energiapolitikára és az európai országokat összekötő infrastruktúrára van szükség. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is támogatja a közép-kelet-európai országokat összekötő NETS mielőbbi megvalósítását.

A gázellátási probléma még inkább rámutat arra, hogy közös európai energiapolitikára és az európai országokat összekötő infrastruktúrára van szükség – mutatott rá Fazakas Szabolcs quaestor, az Európai Parlament Elnökségének tagja a szocialista frakció mai ülésén. Az ülés napirendjén szerepelő orosz-ukrán gázvita kapcsán hozzászólásában Fazakas Szabolcs hangsúlyozta, nem rendelkezünk elegendő információval ahhoz, hogy eldönthessük ki a felelős a mostani helyzetért, ezért nekünk a rövid és hosszú távú gyakorlati megoldáson kell gondolkodnunk annak érdekében, hogy a lakosság és az érintett országok ne szenvedjenek helyrehozhatatlan károkat ennek következményeként.

A szállítások mielőbbi, zökkenőmentes helyreállításának érdekében a megoldás csakis a határozott európai fellépés lehet mindkét fél irányában, és már most lépéseket kell tennünk az ehhez hasonló jövőbeli helyzetek elkerülése érdekében. Az egyoldalú függőség kiküszöbölése egy közös európai energiapolitika kidolgozását és kivitelezését igényli, melynek fontos részét képezi az új forrásokat és tranzit-útvonalakat biztosító Nabucco gázvezeték megvalósítása.

Ezért is fontos, hogy az Európai Parlament tavaly úgy döntött, hogy európai költségvetési forrásokból is támogatja ennek megvalósítását. A Nabucco azonban csak hosszú távon jelenthet megoldást a mostani helyzetre, míg az új európai tagországok infrastruktúráját összekötő NETS akár már egy éven belül biztosíthatja az ellátás és a tartalékforrásokhoz való hozzájutás rugalmassá tételét.

Ennek megvalósítását szolgálta az a tavaly decemberi európai uniós terv, amely a 300 milliárd eurós gazdasági mentőcsomag részeként 4 milliárd eurós keretet biztosít az új tagországokat összekötő energiahálózat kiépítésére.

A tavaly decemberi költségvetési vita során a régi tagállamok képviselői csak hosszas huzavona után egyeztek bele ennek a programnak az elfogadásába. A vita során megkérdőjelezték ennek a fejlesztésnek összeurópai szükségszerűségét, illetve kételyeiket hangoztatták ennek gyors, hatékony megvalósítását, és így a konjunktúra programra való kihatását illetően. Dalia Grybauskaité költségvetési biztos azonban, miután konzultálva velünk meggyőződött arról, hogy a projekt előkészítettsége lehetővé teszi a keret akár egy éven belül felhasználását, teljes mellszélességgel állt a NETS mellé és így az megkapta a szükséges támogatást.

       A gázellátási probléma még inkább rámutat arra, hogy közös európai energiapolitikára és az európai országokat összekötő infrastruktúrára van szükség

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is támogatja a közép-kelet-európai országokat összekötő NETS mielőbbi megvalósítását

A január 6-i újévi brüsszeli fogadáson Barroso bizottsági elnökkel – az orosz-ukrán gázvita kapcsán – folytatott beszélgetés során Fazakas Szabolcs rámutatott arra, hogy a mostani válsághelyzet még inkább indokolttá teszi a NETS gyors kiépítését, amivel az európai energiaellátást és a konjunktúraélénkítő programot egyszerre lehetne szolgálni. Fazakas Szabolcs tájékoztatta az elnököt arról, hogy Magyarország már idén kiépítheti az 1,5 milliárdos tározó kapacitását, melynek segítségével, megfelelő összekötő hálózat rendelkezésre állása esetén a térség ellátása rövid távon javítható. Ezért az Európai Uniónak mindent meg kellene tennie ezen vezetékek kiépítése érdekében, amivel adekvát választ adhatunk a mostani gázellátási és konjunkturális válsághelyzetre.

Barroso elnök egyetértett ezzel a felvetéssel, megerősítette, hogy az Európai Bizottság elkötelezett a NETS támogatása mellett, és ezt az orosz-ukrán gázvita kapcsán is nyilvánosságra kívánja hozni.

(MSZP)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.