2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Öt jelölt a 2007-es Szaharov-díjra

3 perc olvasás
<p><a name="OLE_LINK4" title="OLE_LINK4"></a><a name="OLE_LINK3" title="OLE_LINK3"></a><strong><span class="inline left"><a href="/node/117"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eu.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Európai Unió zászlaja" title="Európai Unió zászlaja" width="100" height="66" /></a></span>Kedden, az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottsága, valamint emberi jogi albizottsága együttes ülésén kihirdették az EP által minden évben, a gondolatszabadságért odaítélt Szaharov-díjra jelöltek listáját. </strong></p><p>

európai unió zászlajaKedden, az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottsága, valamint emberi jogi albizottsága együttes ülésén kihirdették az EP által minden évben, a gondolatszabadságért odaítélt Szaharov-díjra jelöltek listáját.

európai unió zászlajaKedden, az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottsága, valamint emberi jogi albizottsága együttes ülésén kihirdették az EP által minden évben, a gondolatszabadságért odaítélt Szaharov-díjra jelöltek listáját.

Az ötös listát a külügyi és a fejlesztési bizottság szeptember 24-én hármasra szűkíti, a győztest pedig október 25-én választja ki az Európai Parlament frakcióvezetőiből álló, elnökök értekezlete nevű testület.

A szovjet hidrogénbomba egyik kifejlesztőjéből ellenzéki emberijog-védővé vált Andrej Szaharovról elnevezett díjat 1988 óta minden évben olyan személyisegeknek, illetve szervezeteknek ítéli oda az Európai Parlament, akik, illetve amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az emberi jogokért és demokráciáért folytatott küzdelemben.

A Szaharov-díjat – amely 50 ezer eurós pénzjutalommal jár – idén december 11-én, az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 59. évfordulóján, az EP strasbourgi ülésén adják át. Tavaly egyébként Aljakszandr Milinkevics, fehérorosz ellenzéki politikus részesült ebben az elismerésben.

A Szaharov-díjra legalább negyven EP-képviselő vagy egy EP-frakció terjesztheti fel jelöltjét. A javaslatokat indokolni kell.

Az idei jelöltek a következők:

Bartolomeiosz, konstantinápolyi ökumenikus pátriárka mint a vallásszabadság védelmezője Törökországban és a vallási közösségek közötti párbeszéd támogatója. Jelölte Philip Claeys (belga), az Identitás, Hagyományok, Szuverenitás frakció nevében.

Ceng Csin-jan (Zeng Jinyan) és Hu Csia (Hu Jia) kínai emberijog-védők. Ceng Csin-jan blogjában a kínai emberijog-sértésekről számol be rendszeresen, férje, Hu Csia pedig az AIDS és a környezetpusztítás ellen küzd. Monica Frassoni (olasz) és Daniel Cohn-Bendit (német) javasolta őket a zöldpárti frakció részéről.

Malalai Joya, afgán képviselő, emberijog-védő. Az afgán törvényhozás, a Loja Dzsirga tagjaként felszólalt a hadurak befolyása ellen, amiért felfüggesztették képviselőségét. Még a tálib uralom alatt árvaházat, kórházat hozott létre, és ma is tart fenn iskolákat, civil szervezeteket. A GUE/NGL frakció nevében Vittorio Agnoletto (olasz), André Brie (német) és Tobias Pflueger (német) jelölte.

Szalih Mahmúd Oszman, szudáni emberi jogi ügyvéd. Oszman a Szudáni Kínzásellenes Szervezettel ingyenes jogi képviseletet biztosít a szudáni polgárháború és emberijog-sértések áldozatainak. Jelölték: Josep Borrell (szocialista, spanyol), Thierry Cornillet (liberális, francia), Jose Ribeiro e Castro (néppárti, portugál), Frithjof Schmidt (zöldpárti, német), Jürgen Schröder (néppárti, német), továbbá a liberális frakció nevében Annemie Neyts-Uyttebroeck (belga) és Marco Cappato (olasz) valamint 177 képviselő különböző frakciókból.

Anna Politkovszkaja, meggyilkolt orosz újságírónő és emberi jogi aktivista. Az orosz-csecsen háborút ellenző, tényfeltáró cikkeket közlő újságírónőt 2006. október 7-én agyonlőtték. Az Európai Néppárt-Európai Demokraták nevében Joseph Daul (francia) jelölte.

A Szaharov-díj honlapja:

http://www.europarl.europa.eu/comparl/afet/droi/sakharov/default.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.