Az EP-választásokat, illetve a listát állító pártokat és programjukat ismertető tematikus sorozat indul jövő héttől Az Este című hírműsor részeként az m1-en. A képviselőjelöltek interjúinak sorrendjét a pártok képviselői és közjegyző jelenlétében sorsolta ki az MTV hírigazgatója.

 

Az EP-választásokat, illetve a listát állító pártokat és programjukat ismertető tematikus sorozat indul jövő héttől Az Este című hírműsor részeként az m1-en. A képviselőjelöltek interjúinak sorrendjét a pártok képviselői és közjegyző jelenlétében sorsolta ki az MTV hírigazgatója.

A kampányidőszakban a hétköznaponként jelentkező Az Este című műsor tematikus adássorozatban foglalkozik az EP-választással, a választáson induló pártokkal és jelöltekkel, akikről 2009. június 7-én a szavazóhelyiségekben kell dönteni. A tematikus sorozat egyik részét rövidfilmek adják, amelyeket Somos András, Az Este riportere készített az Európai Parlamentről, illetve annak elmúlt ötéves tevékenységéről. A választásokat megelőző időszakra kialakított tematika másik részében tízperces interjúkat készítenek a listát állító pártok képviselőjelöltjeivel Az Este műsorvezetői, Mészáros Antónia és Nika György. Azt, hogy a pártok képviselőjelöltjei mely napokon és milyen sorrendben lesznek Az Este vendégei, a listát állító pártok delegáltjai és közjegyző jelenlétében sorsolta ki Bednárik Imre, az MTV hírigazgatója.

Nyolc párt jelöl képviselőt az Európai Parlamentbe, ennek megfelelően két héten át, heti négy alkalommal láthatják a nézők az választásokon indulók interjúit. A sorsolás eredményeként május 19-én, kedden először az MDF delegáltját kérdezi a műsorvezető. Őt május 20-án, szerdán az MCF Roma Összefogás Párt, május 21-én a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt, május 22-én pedig az MSZP képviselői követik Az Este stúdiójában. Az interjúsorozat második hetében, május 25-én a Munkáspárt, május 26-án az SZDSZ, május 28-án a Jobbik, május 29-én a Fidesz-KDNP jelöltjeivel készítenek interjút Az Este műsorvezetői.

„A kisorsolt dátumokat úgy állítottuk össze, hogy minden pártnak ugyanolyan feltételeket tudjunk biztosítani, egységesen tartani tudjuk a 22:10-es műsorkezdési időpontot. Azért nem lesz interjú például május 27-én, mert a Bajnokok Ligája döntője késő éjszakáig elhúzódhat, így Az Este is jóval később kezdődik majd a megszokottnál" – mondta Bednárik Imre, az MTV hírigazgatója.

Kiemelkedő közéleti események idején megnő az igény a mértékadó közszolgálati tájékoztatásra, ezért a nézők fokozott figyelemmel fordulnak a Magyar Televízió felé. A nézettségi adatok szerint naponta közel félmillió nézővel büszkélkedhet a MTV Pulitzer emlékdíjas elemző műsora.

Ügyelve a kiegyensúlyozottságra, az MTV a többi hír- és hírháttér műsora, a Híradó, A szólás szabadsága és a Szempont szintén beszámol a hazánkat érintő európai uniós kérdésekről, a választási kampány eseményeiről, ezzel is segítve a szavazók tájékozódását.

Az MTV közzétette a politikai hirdetések feltételeit

A Magyar Televízió nemcsak hír és hírháttér műsoraiban foglalkozik az Európai Parlamenti választási kampány eseményeivel, hanem törvényi kötelezettségénél fogva politikai hirdetéseket is közzétesz. Ennek szabályait az MTV Választási Irodája elfogadta, a részletek a köztévé vállalati honlapján mától olvashatók.

A választási törvény értelmében az igazoltan listát állító jelölő szervezetek politikai hirdetéseit május 20. és június 5. között három alkalommal ingyenesen közli a Magyar Televízió. A szpotok maximális hossza egy perc lehet, sugárzásuk a beérkezés sorrendjében történik.

Az Európai Parlamenti választásokat megelőző három hétben fizetett politikai hirdetések közzétételét is vállalja az MTV. A fizetett politikai hirdetések hossza maximum 30 másodperc lehet, az értékesítés kizárólag tarifaáron történik, közzétételük ún. politikai hirdetési blokkokban lehetséges. A fizetett politikai hirdetési blokkokban a szpotokat a megrendelés beérkezésének sorrendjében sugározza az MTV.

Mind a kötelezően sugárzandó díjmentes, mind a megrendelés alapján sugározható, fizetett politikai hirdetések esetében, megrendelést olyan, Magyarországon bejegyezett pártoktól, illetve társadalmi szervezetektől fogad el a Magyar Televízió, amelyek listaállításukat az Országos Választási Bizottságnál, az ajánlószelvények átadásával bejelentették és a nyilvántartásba vételről igazolással rendelkeznek.

Az MTV semmilyen politikai hirdetés elkészítését nem vállalja. A sugárzásra benyújtott anyagok tartalmáért a médiatörvény – a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény – szerint a műsorszolgáltató felelősséggel nem tartozik, illetve azokon javítást, vágást nem végezhet.

A Magyar Televízió műsorában sugároztatható politikai hirdetések közzétételének egységes feltételeiről a http://www.mtvzrt.hu/?hid=690 internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Ha bárkinek kérdése lenne, az MTV munkatársai elérhetők levélben (a Magyar Televízió, 1810 Budapest postacímen) és telefonon is (a 06-1-373-5147-es számon).

Az MTV Választási Irodája egyébként rendszeresen ülésezik. A legutóbbi megbeszélésen a testületet vezető Bednárik Imre hírigazgató megerősítette, hogy az euroképviselő választási kampány időszakban a hétköznaponként jelentkező Az Este tematikus adássorozatban foglalkozik az EP-választással, a választáson induló pártokkal és jelöltekkel. Ügyelve a kiegyensúlyozottságra, a többi hír- és hírháttér műsorban (Híradó, A szólás szabadsága, Szempont) az MTV szintén biztosítja a hazánkat érintő európai uniós kérdések sokoldalú elemzését, továbbá lehetőséget ad a pártok érveinek kifejtésére és jelöltjeik bemutatkozására, ezzel is segítve a szavazók tájékozódását. A szavazás éjszakáján, az urnák zárásától élő műsorban számol be az MTV a részvételi arányokról, majd a – szabályoknak megfelelően – az utolsó európai urna bezárását követően, várhatóan 22 óra után közzéteszi a választási eredményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük