Nemzetiségi napokkal és bordalfesztivállal ért véget az Örökség Fesztivál. Különleges kulturális programok, koncertek, nemzetiségi napok és nemzetközi bordalfesztivál várta a közönséget az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok rendezvénysorozaton. A hagyományos őszi fesztivál 17 napján 72 program 600 fellépője állt színpadra.

 

Nemzetiségi napokkal és bordalfesztivállal ért véget az Örökség Fesztivál. Különleges kulturális programok, koncertek, nemzetiségi napok és nemzetközi bordalfesztivál várta a közönséget az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok rendezvénysorozaton. A hagyományos őszi fesztivál 17 napján 72 program 600 fellépője állt színpadra.

 

Hagyományápolás és művészi innováció együttes megvalósulása, valamint új helyszínek pozícionálása a Zsolnay Kulturális Negyedben egyaránt célként fogalmazódott meg az idei fesztivál szervezésekor. Változatos, tartalmas, adott esetben finom programok színesítették a kínálatot, és vonzottak több ezer érdeklődőt úgy a Negyedbe, mint a Kodály Központba, a Művészetek és Irodalom Házába, illetve a világörökségi helyszínekre.

 

Könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal, családi- és gyerekprogramokkal, nemzetiségi rendezvényekkel készültek a szervezők az Örökség Fesztiválra. Olyan nemzetközi szinten is népszerű eseményen is részt vehetett a pécsi közönség, mint az Operália gálakoncert, ahol a Plácido Domingo's Operalia 2012 Peking operaversenyen helyezést elért fiatal énekesek adtak koncertet.

(Lásd: http://euroastra.hu/node/64186 és http://euroastra.hu/node/64420)

Az est sztárvendége az orosz származású világhírű szoprán, Ekaterina Lekhina volt. A koncerten fellépett a kínai Yunpeng Wang és az orosz Nadezhda Karyazina, míg Magyarországot Jakab Ildikó képviselte. A MÁV Szimfonikus Zenekart az Ausztráliából érkező Nicholas Milton vezényelte.

 

A XVI. Európai Bordalfesztiválon finn, olasz, szlovák és szlovén férfikórusok a magyar fellépőkkel közösen adtak nagy sikerű bordal-koncertet a Kodály Központban, ahol a gálaestet megelőzően sor került a II. Villányi Prémium Bormustrára is.

A fesztivál utolsó hetén megtartott nemzetiségi napok különösen népszerűek voltak. A Tanac Néptáncegyüttes által szervezett „Isten hozott, kedves vendég!" – 16. Nemzetközi Horvát Fesztiválra közel 1000 vendég látogatott el, hogy megismerkedjen a horvát kultúrával, konyhával és népszokásokkal. A nyolc együttes bemutatta népviseletét, táncait és dalait, többek között Dubrovnikból, Mostarból és a Vajdaságból érkeztek csoportok. Szintén nagy érdeklődés mellett zajlottak a német és roma közösségek kulturális napjai is a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

Az együttműködésnek és az országos kezdeményezésekhez való csatlakozásnak is jó példája volt a Kulturális Örökség Napjai programjaihoz való kapcsolódás. Ennek keretében a közönség ingyen látogathatta meg a helyi örökséget bemutató kiállításokat, de a jövő év áprilisában megnyíló Középkori Egyetembe is betekintést nyerhettek az érdeklődők.

 

A pécsi identitás elválaszthatatlan részét jelenti a nyitottság. Ezért 2012-ben más településekkel együtt megszervezett rendezvények is voltak, népszerű külföldi fellépők, más országrészben ismert helyi művészek is felléptek a fesztiválon. Az Art Moments vizuális művészeti fesztivál több kiállítással, zenei programmal és filmvetítésekkel gazdagította a programokat. (http://euroastra.hu/node/64590) Az Art Moments fókuszában idén olyan művészeti platformok álltak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektáltak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül.

 

Szeptember 23-án csak az Örökség Fesztivál ért véget, a színes programok sora tovább folytatódik Pécsett. Néhány mondatos rövid ismertetés a következő napok eseményeiből:

 

Lukács Miklós Quintet – Metronóm Jazz Klub

Zsolnay Kulturális Negyed – E78, 2012. szeptember 26. 20.00

Lukács Miklós hangszere, a cimbalom az egyik legjellegzetesebb magyar népi hangszer, amely a XX. században a klasszikus kortárs zene által vált világszerte ismertté. Lukács Miklós sokoldalúságának és nyitottságának egyik legfontosabb gyümölcse a 2006-ban alakult Lukács Miklós Quintet. A zenekar különleges hangzásvilágát a cimbalmon túl a nem hétköznapi hangszer összeállításnak köszönheti. Szalai Péter az észak indiai klasszikus zenei tradíció ütőhangszerein játszik, Dés András egyedi ütőhangszer-szettjét a világ számos zenei kultúrájából állította össze. Bacsó Kristóf szaxofonos és Szandai Mátyás nagybőgős az európai jazzélet kiemelkedő egyéniségei. A zenekar Lukács szerzeményeit játssza, amelyekben egyaránt felfedezhető a magyar népzenei hagyomány, illetve a klasszikus-kortárs zene és a jazz hatása.

 

Mesenap

Művészetek és Irodalom Háza, 2012. szeptember 29. 9.00-20.00
Mesés hétvége a Széchenyi téren. 10 órától 18 óráig kézműves foglalkozások, dobozkastély építés, Magyar Népmesék Filmklub, mesekönyv cserélgető, olvasósarok, társasjáték klub és kreatív foglalkoztatók. A programokra a belépés díjtalan!

 

Kanga Nap

Zsolnay Kulturális Negyed – E78, 2012. szeptember 30. 9.00 -18.00

A Kanga Egyesület egész napos kényeztető programokkal várja a kisgyermekes családokat, és mindazokat, akik szülői örömök elé néznek.

 

Szalóki Ági trió: Fado magyarul – (Kanga Nap programja)

Zsolnay Kulturális Negyed – E78, 2012. szeptember 30. 11.00-12.00

Szalóki Ági évek óta játszik együtt a két kiváló gitárossal és zeneszerzővel, Juhász Gáborral és Lamm Dáviddal. A szerzemények egy részének ők maguk a szerzői, de magyar költők (például, Jónás Tamás, Szabó T. Anna) megzenésített verseit, portugál fadót, cigány siratót, szefárd zsidó dalt, magyar népdalokat is előadnak műsoruk során. A dalok között Ági minden bizonnyal mesélni is fog…

Zene a zenéért" – Zeneszüret

Kodály Központ, 2012. október 1. 19.00

A Zeneszüret részeként koncert a vakok és gyengénlátók megsegítésére. Vezényel Bogányi Tibor, közreműködik a Bartó Béla Férfikar, a Bartók Béla Leánykar, a Mecsek Kórus és a Pécsi Kamarakórus.

 

http://www.zsolnaynegyed.hu/

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük