Pocket Guide néven újfajta szolgáltatás jelent meg a hazánkba látogatók számára. Ez az eszköz gyakorlatilag személyes idegenvezetőként segít megismerni Budapestet úgy, hogy látogatása során végig a saját tempójában és a kívánt mélységben tekintheti meg a turista a látnivalókat. A Pocket Guide, mely a magyar mellett angol, német és olasz nyelven is használható, jelenleg szállodákban, utazási és turinform irodákban bérelhető.

 Pocket Guide néven újfajta szolgáltatás jelent meg a hazánkba látogatók számára. Ez az eszköz gyakorlatilag személyes idegenvezetőként segít megismerni Budapestet úgy, hogy látogatása során végig a saját tempójában és a kívánt mélységben tekintheti meg a turista a látnivalókat. A Pocket Guide, mely a magyar mellett angol, német és olasz nyelven is használható, jelenleg szállodákban, utazási és turinform irodákban bérelhető.

A Pocket Guide egy teljes értékű városkalauz, ami lehetővé teszi a külön felkészülés nélküli városnézést. Segítségével nem kell útikönyvek és internetes információk alapján számolgatni és tervezgetni a városnézést, vagy a rendelkezésre álló információk tömegéből találomra válogatni. Például ha egy hazánkba látogató turista összesen három órát szán a városnézésre, egyéb időráfordítás nélkül kiválaszthat és végigjárhat egyet az adott hosszúságú 10 beépített túra közül, így a lehető leghatékonyabban tudja kitölteni szabadidejét.

A készülék városkalauz funkciója úgy működik, hogy egy nevezetesség közelébe érve a Pocket Guide automatikusan elindítja az ahhoz tartozó hangfelvételt, és a könnyebb beazonosítás érdekében a kijelzőn láthatóvá válnak a nevezetességről készült képek. Természetesen a lejátszás tetszőlegesen megállítható vagy tekerhető. Ha beépített túráról van szó, két javasolt látnivaló közti séta idején a felhasználó a városról, és annak történelméről hallhat érdekes történeteket. Persze a kötetlen városi séta során is nagy segítség a Pocket Guide, mivel folyamatosan látható a turista aktuális pozíciója, valamint válogathat a rendszerben tárolt összes nevezetesség közül, melyek ikonjai érdekességüktől függően zöld sárga vagy piros színnel jelennek meg a képernyőn.

A készülék nem csak városnézés közben lehet hasznára bérlőjének, hiszen a közlekedésben is komoly segítséget tud nyújtani. A tömegközlekedési eszközökön jelzi, hogy mikor kell leszállni és átszállás esetén merre található a következő jármű megállója, de taxizás közben is hasznos, hiszen a megtett út és az idő függvényében hozzávetőleges tarifákat is képes kalkulálni, reális árinformációt biztosítva ezzel felhasználójának. A tervek szerint a készülék autós verziójában, az autós navigáción túl a parkolási információk és a leparkolt kocsi megtalálásában is számíthatunk majd a készülékre.

Az európai szinten is újdonságnak számító Pocket Guide főbb funkciói:

  • A 10 beépített városnéző túra
  • A szabad barangolást lehetővé tévő, több mint 500 budapesti nevezetességről szóló képi és hanganyagot tartalmazó adatbázis
  • A több mint 2000 vendéglátóipari egységet, ATM automatát és egyéb érdekes pontokat tartalmazó POI adatbázis
  • A vigyél haza funkció
  • A hamarosan elérhető Múzeumi tárlatvezető (Museum Guide) funkció
  • A hamarosan elérhető taxis tarifákat és legrövidebb útvonalakat ismerő Taxi Guard
  • A hamarosan elérhető tömegközlekedésben való eligazodást segítő Public Transport Guide

A Pocket Guide jelenleg Budapesti adatbázissal a legtöbb szállodában és Tourinform irodákban bérelhető. A szállodák közül jelenleg a Danubius, Mercure, Sofitel, Novotel, Ibis, Huguest és Melomod egységekben hozzáférhető a készülék, ami év végére szinte az összes nagyobb budapesti szállodára kiterjed majd.

A Pocket Gudie-ról

A Pocket Guide a Budapest Pocket Guide Hungary Kft. ötlete és fejlesztése. A szoftvert a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével (MTA SZTAKI) együttműködve fejlesztette ki a vállalat, a szoftver implementálását az MTA SZTAKI végezte. A Pocket Guide teljes turisztikai tartalmát, illetve tíz túraútvonalat a Vendégváró készítette. Az iPoint Kft. és a Vendégváró célja, hogy a Pocket Guide a budapesti látványosságok 90 százalékát tartalmazza és a nevezetességek ismertetése érdekes legyen, de ne túl hosszú és lexikális. Kiemelten figyeltek arra, hogy az előre meghatározott túráknál a készülék a legszebb útvonalon vezesse a turistát a látványosságok között. A Pocket Guide a tervek szerint 2009-ben már Pécsett és számos külföldi országban is elérhető lesz. Várhatóan Prágában, Bukaresten, Kijevben, Pozsonyban, varsóban, Szófiában és Bécsben indul a jövő évben a szolgáltatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük