2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Póker

3 perc olvasás

póker 1

 Nem tudok pókerezni, bár a játék alapfogalmait ismerem. Nem is szeretnék pókerezni, barátaim szerint nincs pókerarcom, nélküle pedig bukásra vagyok ítélve. Egyszer mégis tanúja voltam egy fergeteges pókerjátéknak.

La Baule francia üdülőhely az Atlanti-óceán partján. Repülőtér, tengerjáró hajók kikötője, ötcsillagos szállodák, színház, hangverseny, világcégek divatbemutatói, számtalan szórakozási lehetőség évszaktól függetlenül. Kisvasúttal eljuthatunk a város bármelyik pontjára. Legnagyobb épülete a kaszinó. La Baule-ban lakik unokatestvérem, aki meghívott bennünket két hétre, nála lakhattunk a feleségemmel.

Hazautazás előtti napon elmentünk a kaszinóba, nem akartunk játszani, csak megnézni, hogy folyik ott az élet. A bemenetelnél kisebb probléma akadt, nem voltunk kaszinótagok, hiába mondtuk, hogy másnap már utazunk el. Végül is szerencsésen beléptettek bennünket a klubba, az akadály elhárult aprócska tagsági díj segítségével.

Egy darabig rulettet és chemin de fer-t nézegettük, majd felfedeztünk egy külön helyiséget, ahol pókert játszottak. A nézők egy kis erkélyféléről drukkolhattak a játékosoknak. Síri csend uralkodott, valaki azt suttogta, négy órája tart a játék. Elképesztő mennyiségű zseton és csekk feküdt a játékosok asztalán. Egy idő után véget ért a játszma, három játékos vérvörös arccal távozott, nem kell magyaráznom, miért. Látja, az ott a marokkói pénzügyminiszter, mondta egy férfi, az egyik távozóra nézve.

Hol van már a kedvelt tarokk, ulti, kanaszta, rablórömi, huszonegy? A póker lett a világ legnépszerűbb kártyajátéka. Többfajta pókerjáték létezik, a leggyakoribbat francia tengerészek hozták be Európába New Orleansból. Először az angolok játszották. Szabályait Joseph Crowell angol színész rögzítette először 1829-ben. Az első póker-könyv Philadelphiában jelent meg tizenöt évvel később. A XIX. század második felében, az aranyláz idején rohamosan terjedt el. Lényege, hogy a győztes játékos a kártyáiból licitálva elvigye az asztal közepén lévő kasszát.

Tavaly júliusban kezdődött a történelem legdrágább, egymillió dollár nevezési díjú pókerversenye, a póker világbajnokság. A versenyen a világ legjobb 28 pókerese és 20 multimilliomos üzletember csapott össze. Antonio Esfandiari, San Franciscoban élő iráni játékos nyerte a történelem legnagyobb pókerversenyét, 4,2 milliárd forintnak megfelelő összeget vihetett haza.

***

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.