2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Protestáns egyházak ingatlanjainak rendezésérõl döntött a kormány

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span>A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház újabb 62 ingatlanjának sorsát rendezi az a 700 millió forint, amelynek felhasználásról szerdai ülésén döntött a kormány. </strong></p><p>

A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház újabb 62 ingatlanjának sorsát rendezi az a 700 millió forint, amelynek felhasználásról szerdai ülésén döntött a kormány.

A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház újabb 62 ingatlanjának sorsát rendezi az a 700 millió forint, amelynek felhasználásról szerdai ülésén döntött a kormány.

Az idén 8,8 milliárd forintot biztosít a költségvetés egyházi ingatlanrendezésre. Ebbõl a forrásból egymilliárd forint jut a Református Egyház és az Evangélikus Egyház államosított ingatlanjainak rendezésére. A kormány mostani döntése 700 millió forint felhasználásáról rendelkezik, amely részben az egyházak pénzbeli kárpótlására, részben a korábbi egyházi ingatlanok visszaszerzésére használható.

A 700 millió forintos forrásból a református egyház ingatlanrendezésére 364 millió forint, evangélikus egyházéra pedig 336 millió forint jut. A református egyház 31, az evangélikus egyház 17 ingatlan után kap pénzbeli kárpótlást, 13 ingatlan a református egyház, 2 pedig az evangélikus egyház tulajdonába kerül vissza. (A református egyház esetében volt példa a vegyes rendezésre is: ha egy helyrajzi számon két épület volt, az egyik pénzbeli kártalanítását, a másik természetbeli visszajuttatását kérték.)

A fennmaradó 300 millió forintra szeptemberben nyújthatja be igényét a két protestáns egyház. A jelenlegi – 62 ingatlant érintõ döntéssel – a 2011-ig még rendezendõ ingatlanok száma 200 alá csökkent. Az egyházi ingatlanok rendezésérõl 1991-ben született törvény, amely többszöri módosítás után végül 20 éves idõtartamot határorzott meg a kérdés megoldására, azaz 2011-re az összes átadásra javasolt ingatlan helyzetét rendezni fogja a kormány.

A törvény hatálybalépése óta eddig – a mostani döntéssel együtt – 2500 ingatlan rendezésérõl született döntés, összesen több mint 99 milliárd forint értékben. A 2007-es költségvetés által biztosított mintegy 8,8 milliárd forint fennmaradó része a kormány korábbi kötelezettségvállalásainak fedezésére szolgál, melyekrõl korábbi határozatokban döntött.

Az egyházi ingatlanrendezés 12 egyházat érintett: a Magyar Katolikus Egyházat, a Magyarországi Református Egyházat, a Magyarországi Evangélikus Egyházat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, a Budai Görögkeleti Szerb Egyházat, a Magyarországi Román Ortodox Egyházat, a Magyar Ortodox Egyházat, a Magyarországi Metodista Egyházat, a Hetednapi Adventista Egyházat, a Magyarországi Unitárius Egyházat, az Üdvhadsereg Szabadegyházat és a Magyarországi Baptista Egyházat

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.