2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekorderedményt ért el a Lufthansa 2008 első negyedévében

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/10764"><img class="image thumbnail" src="/files/images/lufthansa%20logo.thumbnail.gif" border="0" alt="www.lufthansa.de" title="www.lufthansa.de" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.lufthansa.de/">www.lufthansa.de</a> </strong></span></span>  <p>188 millió euróra emelkedett a Lufthansa operatív eredménye az év első három hónapjában / a világgazdasági visszaesés ellenére valamennyi üzleti terület hozzájárult a jó eredményhez</p><p>

www.lufthansa.dewww.lufthansa.de  

188 millió euróra emelkedett a Lufthansa operatív eredménye az év első három hónapjában / a világgazdasági visszaesés ellenére valamennyi üzleti terület hozzájárult a jó eredményhez

www.lufthansa.dewww.lufthansa.de  

188 millió euróra emelkedett a Lufthansa operatív eredménye az év első három hónapjában / a világgazdasági visszaesés ellenére valamennyi üzleti terület hozzájárult a jó eredményhez

A Deutsche Lufthansa AG ismét rekorderedményt ért el 2008 első három hónapjában: a német légitársaság 188 millió eurós eredményt ért el. Figyelembe véve a konjunkturális visszaesést, a nyersolaj történelmi magasságokba száguldó árát, a pénzügyi piacok bizonytalanságait és az élesedő versenyt jelentősnek mondható mind az utasforgalom, mind az eredmény növekedése. A Lufthansa ezzel tovább folytatja a tavalyi év sikertörténetét. „A 2008-as év első három hónapja remekül zárult" – mondta Wolfgang Mayrhuber, a Deutsche Lufthansa AG elnök-vezérigazgatója az első negyedév eredményeinek ismeretében. „Jó úton járunk, hiszen kitűnünk versenytársaink közül és remek eredményeket érünk el. Az utasorientált hozzáállásnak, a megfelelő eszközválasztásnak és a hatékonyságnövelésnek köszönhetően a Lufthansa továbbra is nyereségesen működik." – tette hozzá.

A Lufthansa konszern valamennyi üzleti területe javuló eredménnyel járult hozzá a sikerhez. Az utasszállítás az éles verseny ellenére tovább javuló eredményeket mondhat magáénak. Az első negyedév kiváló teljesítményéhez a prémium szolgáltatások, az új desztinációk, a konzekvens hálózatépítés és a SWISS Air Lines sikeres integrációja egyaránt hozzájárult. A jövő sikerének egyik fontos záloga, hogy a Lufthansa konszern légitársaságai kiváló kapcsolatokat építettek ki olyan cégekkel, amelyek számára az üzleti szegmensben, hangsúlyozta Mayrhuber. A logisztikai üzletág remek eredményéhez a bevétel növekedése és a költségmegtakarítások egyaránt hozzájárultak. Mindkét üzletág sikeresen kompenzálta a növekvő üzemanyag-árak okozta többletköltségeket. A Lufthansa Technik és Catering a kedvezőtlen devizaárfolyamok ellenére növelték nyereségességüket, míg az IT-szolgáltatások üzletág az első negyedévben bevezetett új szervezeti felépítésből profitált.

A Lufthansa továbbra is biztos abban, hogy a 2008-as évben az előző év rekorderedményéhez hasonlóan jó teljesítményt fog elérni, illetve bízik a további növekedésben.  A légitársaság annak ellenére is lehetségesnek tartja a további növekedést, hogy nemzetközi gazdasági feltételek érezhetően romlottak. A növekedés előfeltétele, hogy a piaci körülmények nem gyengülnek tovább, illetve a Lufthansa konszern a növekvő üzemanyag-árakat a múltban hasonlatos módon kompenzálja. „Az előrelátás és a gyors adaptációs képesség kifizetődik. Alkalmazkodunk a gyorsan változó körülményekhez. Nem ijedünk meg az ellenszéltől, hanem a felemelkedéshez használjuk a szél erejét." – mondta Mayrhuber.

2008. első negyedéve számokban

A Lufthansa konszern forgalma az év első három hónapjában 5,6 milliárd euró volt,  amely 19 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának eredményét. Az utas szállításból származó bevétel önmagában 25,2 százalékkal volt magasabb, s elérte a 4,5 milliárd eurót. Ezt az eredményt a folyamatosan változó devizaárfolyamokhoz történő adaptáció és a SWISS konszolidációja révén érte el a légitársaság.

Az üzemi költségek növekedtek ugyan, ám alig érték el a 6 milliárd eurós szintet, s a költségek növekedésének üteme lényegesen elmaradt a bevételek emelkedésének ütemétől. A költségnövekedésben legjelentősebb szerepe az üzemanyag-áraknak volt: egyrészt a légitársaság több járatot indított, s ezért több üzemanyagra volt szüksége, ugyanakkor a növekvő olajárak drágították a kerozint.

A működési eredmény az év első negyedévében 152 millió euróval volt magasabb, s elérte a 188 millió eurós értéket. A konszerneredmény 57 millió eurót tett ki. 2007-ben ugyan ez a tétel a Thomas Cook értékesítése révén magasabb volt, mindazonáltal ezt az egyedi hatást kiszűrve enyhe növekedést könyvelhet el a vállalat.

A Lufthansa 808 millió eurót fektetett be ebben az időszakban. Ebből 493 millió eurót fordított a repülőgép flotta modernizációjára és cseréjére, továbbá 214 millió eurót a JetBlue Airways Corporation 19%-ának megvásárlására. Az cash-flow 741 millió eurós értéket tett ki, míg az első negyedév végén a konszern nettó likviditása 888 millió euróra emelkedett.

   

2008. első negyedév

2007. első negyedév

Változás

Árbevétel

Mio. €

5.587

4.696

+19,0 %

Amelyből forgalmi bevétel

Mio. €

4.466

3.568

+25,2 %

Üzemi tevékenység eredménye

Mio. €

241

56

+185 Mio. €

Konszerneredmény

Mio. €

57

554

-497 Mio. €

Működési eredmény

Mio. €

188

36

+152 Mio. €

Befektetések

Mio. €

808

470

+71,9 %

Operatív cash-flow

Mio. €

741

529

+40,1 %

Alkalmazottak létszáma

2008. március 31-én

 

106.307

95.696

+11,1 %

Részvényenkénti eredmény

0,12

1,21

-1,09 €

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.