2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Renoválásra szorul a riói Krisztus-szobor

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36544"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep1_15.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Évről évre egyre látványosabb a karnevál Rio de Janeiróban, a város fölé kitárt karokkal magasodó Krisztus-alakot azonban egyre jobban koptatja az idő. Az erős napsugárzás, az esőzések kárt tesznek az 1931-ben felavatott Megváltó Krisztus-szoborban. Hogy megmentsék a pusztulástól, általános felújításra van szükség - ám csak a karnevál napjai után.<br />

kep1 15.thumbnailÉvről évre egyre látványosabb a karnevál Rio de Janeiróban, a város fölé kitárt karokkal magasodó Krisztus-alakot azonban egyre jobban koptatja az idő. Az erős napsugárzás, az esőzések kárt tesznek az 1931-ben felavatott Megváltó Krisztus-szoborban. Hogy megmentsék a pusztulástól, általános felújításra van szükség – ám csak a karnevál napjai után.

kep1 15.thumbnailÉvről évre egyre látványosabb a karnevál Rio de Janeiróban, a város fölé kitárt karokkal magasodó Krisztus-alakot azonban egyre jobban koptatja az idő. Az erős napsugárzás, az esőzések kárt tesznek az 1931-ben felavatott Megváltó Krisztus-szoborban. Hogy megmentsék a pusztulástól, általános felújításra van szükség – ám csak a karnevál napjai után.

Omar Raposo, a Rio de Janeiro-i érsekség a szobor ügyeiért felelős munkatársának nyilatkozata szerint: minthogy a városban a főszezon a karnevállal zárul, csak annak végeztével kezdhetik el a renoválást. „Nap mint nap mintegy 15 ezer ember keresi fel a riói Krisztus-szobrot. Lehetséges, hogy meg kell hosszabbítani a látogatási időt, az esti órákra is kiterjesztve. Ilyen mértékű érdeklődés, a látogatók ilyen nagy száma mellett merészség volna már most elkezdeni a felújítást" – közölte a Kathpress hírügynökség Raposo nyilatkozatát.

christbrazil.thumbnailKözel 2,7 millió euróba kerül majd a 2007 óta a világ kilenc csodája között számon tartott Megváltó Krisztus-szobor felújítása. 2009-ben 600 ezer eurót adott ki a brazil kormány az első szükséges munkálatokra, melyek során vízlepergető réteggel vonták be az emlékművet. Mindamellett minél hamarabb el kell tüntetni a Krisztus-alakon és a talapzaton lévő repedéseket, amelyeken keresztül az esővíz befolyik a szobor belsejébe.

Az érsekség eredeti tervei szerint egy december végén indított adományakcióból kívánták összegyűjteni a felújításhoz szükséges további költségeket. Arra kérték Rio de Janeiro 250 egyházközségének híveit, hogy fejenként három-három euróval járuljanak hozzá a renováláshoz. Hálából minden adományozó a szobor miniatűr mását kapta ajándékba.

rio de janeiro 000.thumbnailAz akcióra valójában már nem is lenne szükség: az érseki hivatal január végén közzétett információja szerint a Vale nevű brazil bányászati nagyvállalatát magára vállalta a felújítás és a karbantartás költségeit 2015-ig. A gyűjtési akció mégis folytatódik, csak más módon – mondta Marcos William, a kampány felelőse. Az adományokból befolyó összeget a Megváltó Krisztus-szoborral kapcsolatos szociális projektekre fordítják. William közlése szerint eddig mintegy tízezer adományozó járult hozzá az akcióhoz. Az eset nem egyedülálló Rio de Janeiróban: az 1920-as években adományokból finanszírozták a szobor építését is.

Már megkezdődtek a felújítás előkészületei: jelenleg egy szakemberekből álló csoport gondosan kidolgozott, időre levetített tervet készít – mondta Omar Raposo. Kifejezte reményét, hogy a munkálatok június első hetéig véget érnek. Az érdeklődőknek addig sem kell lemondaniuk a szobor megtekintéséről: a renoválás idejére nem zárják el az emlékművet a látogatók elől.

Évente körülbelül kétmillió ember látogat el a Corcovado-hegyen található szoborhoz. A látogatók megóvása végett a felújítási munkák idejére átlátszó leplet borítanak rá – lehetővé téve így a folyamatos megtekintést.

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.