Ismét Budapesten szerepel egy válogatott csapat a világ cirkuszművészetének legkiválóbb személyiségei közül. A 7. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál előadásait január 24-28. között láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

 

 Ismét Budapesten szerepel egy válogatott csapat a világ cirkuszművészetének legkiválóbb személyiségei közül. A 7. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál előadásait január 24-28. között láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

 A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996 óta kétévenként rendezik meg. A esemény mára rangot szerzett magának a nemzetközi porondon. Hatalmas a túljelentkezés és a szervező bizottság kényelmesen válogathat a jelentkezők között. Ez annál is érdekesebb, mert a szereplők -néhány más hasonló rendezvénnyel szemben – itt nem kapnak gázsit, pusztán csak a költségtérítés fejében lépnek fel. Arról persze nem feledkezhetünk meg, hogy a nézőtéren ilyenkor számos nagyhírű cirkusz igazgatója ül, akik a felkínált szerződéseket az itt elért eredményekhez igazítják. A válogatás két szempont szerint zajlik. A világ cirkuszművészete ma már egyre inkább két ágra oszlik. Van a hagyományos, klasszikus cirkusz, ahol önálló számok szerepelnek egymás után. Mellette kialakult a „színház-szerű" folyamatos, összefüggő műsor és ide sorolhatók az alternatív előadások is. A válogatásnál ügyelnek arra, hogy mindkét fő irányzat képviseltesse magát.

Az elv sikeresnek bizonyult. A hat korábbi fesztivál alatt eddig összesen huszonhét ország 532 artistaművésze vett részt az előadásokon. A legtöbben Oroszországból és Kínából érkeztek, de láthatott a magyar közönség brazil, argentin, mexikói vagy marokkói művészeket is. A látogatottság is meredeken nőtt az évek alatt és mára elérte a cirkuszépület befogadóképessége által meghatározott maximumot. Az előadásokra az idén szinte minden jegy már elővételben elfogyott, erre a korábbi években még nem volt példa! Az ötnapos rendezvényen két különböző, A és B műsor szerepel, majd az eseményt egy díjkiosztó gála zárja. Lesz egy-egy magyar szám mindkét műsorban, közülük a Deltai Duó – kézegyensúlyozók – akár éremesélyesek is lehetnek. Bár mások ugyanezt mondják a Mr. & Mrs. Dittmar humorista párosról is, melynek nőtagja, Némethy Ági, minden idők legeredményesebb kosárlabdázója volt. Egy szerelem történetét adják elő és ennek már önmagában is érdekessége, hogy világviszonylatban is kevés a női komikus, a női bohóc.

 A nyitóképet mindkét műsorban az Artistaképző növendékei adják. Persze lesz állatszám is, lovas magasiskola, az olasz bohócok pedig „művészi" típusú bemutatót tartanak. Az A-műsor második részének kezdőszáma akrobatika, hol a védőhálót gumiasztalként használják. Glen Nicolodi, az olasz kézegyensúlyozó elegáns, mint egy herceg és partnere egy kiskutya. A White Crow, svájci, kanadai és ukrán trió, rúddobó akrobaták. Az ilyenkor elmaradhatatlan zsonglőr francia lesz és amerikai bohócon is mulathat a közönség.

Már ebből is látszik, hogy a zsűrinek nem lesz könnyű munkája. Ahhoz, hogy a döntésük hiteles legyen, a legjobb szakembereket kell meghívni. Az elnök, Franz Czeisler, (Czeisler Ferenc) a világ egyik legszebb cirkuszának tartott amerikai Tihany Cirkusz alapítója és igazgatója. A tagok között lesz Nicole Feld, a világhírű Ringling Cirkusz egyik tulajdonosa és Julio Revolledo Cárdenes, mexikói cirkusztörténész. A fesztiválon egy arany, 2 ezüst, 3 bronzdíjat adnak és az idény először sajtódíj is lesz. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a közönség ízlése nem mindig azonos a szakma véleményével.

 A B-műsorban zseniális afrikai ugróakrobaták lépnek színre, Dima Shine, az ukrán kézegyensúlyozó hatalmas erejével és mégis hihetetlen hajlékonyságával hívja fel magára a figyelmet. A kínai „levegő csoport" tagjai egymásnak dobálják a szereplőket, ez nagyon jól kitalált, aranyra esélyes szám. A pontozás nálunk szintén eltér a nemzetközi gyakorlattól, sokkal igazságosabb. Minden versenyzőnek van egy pontozólapja. Mindenkit egységes szempontok szerint pontoznak, aminek persze része a külső megjelenés, a zene, a kosztüm, de főleg a szakmai színvonal. A lapot a műsorszám után azonnal elveszik a zsűri tagjaitól, így utólagos módosítgatásokra nincs lehetőség!

A Fesztivál végeztével külön előadásokra is sor kerül. Február 2-től március 24-ig Fesztivál Plusssz… címmel, néhány díjazott attrakció és sok új állatszám látható majd, így azok is képet kaphatnak e művészeti ág színvonaláról, akiknek a korábbi előadásokra nem sikerül jegyet szerezni.

Mindazokat, akik március végéig ellátogatnak a Fővárosi Nagycirkuszba, egy másik rendezvény is várja. Az előtérben indonéz festménykiállítás látható, mely egyaránt tükrözi e távoli tájék modern és hagyományos formavilágát. A harsány, trópusi színek a magyar szemnek néha túlzásnak tűnnek, de az indonéz alkotók ilyennek látják a természetet. Elsétálva a képek előtt, szinte érezzük a trópusok melegét, hallani az elefántok morajlását. A technika meglehetősen változatos. Szerepel a kiállításon a hagyományos batikfestészet néhány darabja csakúgy, mint a bársonyra készült akril képek. Érdekesség a saa-fa kérgének domborítása. Ez a parafához hasonlóan hántolható és domború plasztikák készülnek belőle.

A kiállítás az Indonéz – Magyar Kulturális Egyesület gondozásában jött létre.

http://www.maciva.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük