Az elmúlt évek hagyományait folytatva, az idén is megrendezték a Magyar Borok Házában a Borturizmus Börzét. Az egész napos rendezvényen percnyi szünet sem volt, a szakmai látogatók folyamatosan megtöltötték a ház nagytermét.

 

 Az elmúlt évek hagyományait folytatva, az idén is megrendezték a Magyar Borok Házában a Borturizmus Börzét. Az egész napos rendezvényen percnyi szünet sem volt, a szakmai látogatók folyamatosan megtöltötték a ház nagytermét.

A Nyitott Pincék Szövetsége által szervezett börzén utazási irodák, idegenvezetők, újságírók, szállodák és vendéglők munkatársai ismerkedtek az ország egész területéről érkező – összesen huszonhét vállalkozást képviselő – borászok, borházak, pincék, vinotékák kínálatával. A Domoszló és Verpelét között, Kisnánán működő Koncsos Borház újborokat hozott. Tavaly az Újbor és Sajtfesztiválon Cabernet Franc-jukkal már nyertek egy ezüstérmet, de igazából a Cabernet Franc Roséról híresek. Családi manufaktúrában, minden fürtöt bogyózva, kíméletesen kisajtolva dolgozzák fel a szőlőt. Nyolcféle borukból most négyet mutattak be.

 Az egri Sike Pincészet öt borral mutatkozott be, ebből kettőt, (Sauvignon Blanc 2007 és Egri Kékfrankos Rosé 2007) frissen palackoztak. Sike Tamás álláspontja szerint a magyar borászoknak egyetlen lehetőségük az ősi magyar fajták művelése, mert a nagy világfajtákkal nem tudják felvenni a versenyt. Idehaza azért sikerül nekik, mert a késői szüretelésű Hárslevelű az országos Hárslevelű versenyen Champion díjat kapott. Most kerül forgalomba náluk a 2005-ös Bikavér, amit két éves hordós érlelés után palackoztak. Kizárólag magas minőségű borokat készítenek. Erről meggyőződhet mindenki, aki felkeresi bemutató pincéjüket a Szépasszony völgyben, mely egyben a Pünkösdi Bortúra fogadó állomása is

Hilltop pincészetA Hilltop már sok díj birtokosa, megengedheti magának, hogy valami teljesen újjal kísérletezzen. Ferdén ragasztott, fehér címkéjéről könnyen felismerhető lesz a Hungaro Borcsalád, melynek két tagját hozták el a börzére. Az Irsai Olivér és a Zöldveltelíni kéregfagyasztásos eljárással készül. A szőlőfürtöt folyékony nitrogénbe merítik, a héj és a sejtszerkezet megdermed, ezáltal préseléskor a sejten belüli íz- és illatanyagok töményebben nyerhetők ki. Könnyed, gyümölcsös boraikból évente mintegy hétmillió palack Nagy Britanniában talál gazdára. Vendégeiket a Neszmély hegyen saját borhoteljükben várják.

Ugyancsak Egerből érkezett a börzére a Monarchia Borászat. Tíz-tizenkét termékükből most négyet kínáltak. Egy könnyű és egy nagytestű fehéret, valamint egy könnyebb és egy nehezebb vörösbort. Új, tufába vájt kóstolóhelyiségükben több borbemutató programot is szerveznek. Lehetőség van például időutazásra, amikor ugyanazon borfajta különböző évjáratait hasonlíthatják össze és ki-ki eldöntheti, számára melyik volt a leginkább megfelelő.

 Egyik különlegességük a Rhapsody in Red, 4 : 3 : 3 arányú Kékfrankos, Cabernet Franc és Merlot összeállítás. Cuvée-t náluk nem csak a borász készíthet. Az országban egyedülálló lehetőséget nyújtanak a „Komponáld meg a saját borodat" programmal. A főborász először félórás szakmai ismertetőt tart, utána mindenki nekifoghat és négy alapbor felhasználásával három házasítást készíthet. A zsűri is a versenyző társaság tagjaiból áll össze – vakkóstolással döntenek – a legszebbnek talált, győztes bor alkotója oklevelet és egy üveg Bikavért kap.

Csordás-Fodor Borház -SomlóhegyCsordás-Fodor Borház -Somlóhegy A Somlóhegy történelmi borvidékéről érkezet a Csordás-Fodor Borház. Pincéjükben télen – nyáron, állandóan fogadnak vendégeket. Összesen hatféle bort készítenek, ebből a Traminit, Juhfarkot, Olaszrizlinget, Furmintot a börzére is elhozták. A 2007-es Olaszrizlingjük nyerte a magyarországi újbor versenyt. Traminijük illatában és testességében is kivételes. Felfedezhető benne a somlói ízvilág. Ritka az olyan Tramini, ami ennyire magán viseli a fajta és a termőhely sajátosságait. A somlói hegyoldal kizárólag fehér borszőlő fajtákat nevel. Nagy extrakt- és alkoholtartalmuk, robosztus savaik miatt itt nem a mindennapi gyorsfogyasztás borai készülnek.

 Szokatlan elnevezésével sokak figyelmét vonta magára Gál Tibor Pincészetének Pajados nevű bora. A címke valójában a termőhely, a dűlő nevét mutatja, a palackban viszont ott van a terroir minden rejtelme, szépsége, jellege, megmutatkozik benne a borászok munkája. A legjobban talán így foglalható össze: „örökség, hagyomány, misztikum". A „Titi" ifjabb Gál Tibor első saját bora, Pinot Noirból készült. Kóstolása után nyugodtan elmondhatjuk, ez is számtalan titkot, izgalmat, lehetőséget rejt magában – csakúgy, mint az Egri Borvidék.

 Tokaji Aszút két pincészet is kínált a börzén. Szabó Gyula családi pincéje Szerencsen, kiváló Furmintot, Hárslevelűt, Sárga Muskotályt is rejt magában. Régi, elhanyagolt pince volt, amit türelmes munkával úgy átalakítottak, hogy ma már az EU szabványainak is megfelel. Kezdetektől fogadó helye a Nyitott Pincék és a Pünkösdi Bortúra vendégeinek. Aszúból nagyon szép, egyedi évjárataik is vannak. Takács János Szőlészete és pincéje a hagyományos tokaji borfajtákat készíti. Borait saját maguk tervezte, különleges címkéiről könnyű felismerni. A börzén valódi ritkaságot, majdnem ötven éves aszút is bemutatott!

PezsgőporMegjelent a Borturizmus Börzén egy bornak semmiképp sem nevezhető ital is, az Őrangyal pezsgőpor. Kidolgozói, dr. Horváth István, Bohó Róbert és dr. Éliás András szerint a por fokozza az anyagcserét, hatására felére rövidül az alkohol lebomlása, kimutathatósága a szervezetben. Megelőzi a másnaposságot sőt, az alkohol okozta balesetek számát is csökkenti, hiszen a szeszesital fogyasztása után annak hatása csak rövidebb ideig érvényesül. A pezsgőpor különösen akkor ad jó eredményt, ha a bor vagy sör kortyolgatása előtt nyel le belőle valaki – egy deci vízben feloldva – egy tasaknyit. Mivel az utakon az idén nagyobb szigor várható, az ajánlatra talán érdemes odafigyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük