Ettől a héttől kezdődően több közlekedési eszközön is látható lesz a születésnapi jókívánság. A főváros XIII. kerülete születésnapját ünnepli – egy egész éven át.

Ettől a héttől kezdődően több közlekedési eszközön is látható lesz a születésnapi jókívánság. A főváros XIII. kerülete születésnapját ünnepli – egy egész éven át.

Öt okból is nagyon fontos számunkra ez a 75. évforduló – mondta el dr. Tóth József, a főváros XIII. kerületének polgármestere az ünnepségsorozatot megnyitó rendezvényen. Alkalom arra, hogy a település be tudja mutatni önmagát, erősítse az idetartozás érzését a kerületi lakókban, megmutassa a kerület fejlődésének történetét, együttes ünneplésre hívjon mindenkit, végül pedig kiváló alkalom az előretekintésre. A kerületi önkormányzat rövidesen dönteni fog a következő 15 – 20 év programjáról, a fejlődés útjáról. Ne tévesszük szem elöl, hogy egy település sosincs befejezve, Akkor élő, ha állandó változásban van. Ennek a kerületnek gazdag múltja és bíztató jövője van! Budapest akkori polgármestere, Szendy Károly hirdetményben tette közzé, hogy 1938. június 15-től önálló közigazgatási egység jön létre Magdolnaváros néven. Így is maradt sokáig. A mai nevén a kerület 1950. január 1-től létezik, 13,5 négyzetkilométeren.

A gazdag múlt egyben azt is jelenti, hogy itt mindennek megvan a története. Annak, ahogyan növekedett a kerület lakosainak száma – azután egy időben csökkent – most ismét nő. Van története a gyáraknak, hiszen ma is működik még 110 évnél idősebb. A városrészeknek, Újlipótvárosnak, Vizafogónak, Angyalföldnek, Margitszigetnek, a Népszigetnek is van. A majdnem évszázados építészeti kultúrát a bauhaus stílus örökíti át napjainkig. A lóvasút a históriában a megmentett indóházzal és a metróval rokon. Ki ne tudná, hogy saját története van a Váci útnak, a Lehel útnak és a Pozsonyi útnak is.

Annak a 3-4 ezer cégnek is van, melyek a rendszerváltozás előtt 75 ezer alkalmazottnak adtak munkát, és annak a 26 ezer vállalkozásnak is, melyek ma adnak munkát 72 ezer embernek. Az egyik városrészünket is képviselő viza nevezetű halfajtának is van története, hiszen napjainkban telepítik újra a Dunába. Szintúgy a kerülethez tartozik Rákos mezeje, melynek történetét máig kutatják. A kerületünkben található mintegy kétszáz emléktábla és ugyanannyi szobor mindegyikének is külön története van, csatlakozik a sorhoz a három zsinagóga, sok katolikus, két református és egy evangélikus templom is.

Nem hiányozhat a több, mint százesztendős Vasas és a Honvéd sportegyesület sem, hiszen kerületi sportoló nyerte Magyarország századik olimpiai aranyérmét és a londoni olimpián is győztek sportolóink. Van 150 esztendősnél öregebb középiskola és több 100 évnél régebbi általános iskola is. Közel kétezer kerületi lakos, érdemelte már ki a figyelmet, hogy a „Ki Kicsoda?" őrizze történetüket. Az elmúlt 75 esztendő kimeríthetetlen kincsestár, megérdemli, hogy egész éve át ünnepeljük. A kerület programot kínál, gyermekeknek, családoknak, idősnek, fiatalnak, folyamatosan, egészen december 20-ig! Remélem, addigra mindenkinek lesz egy saját története is – fejezte be üdvözlő beszédét dr. Tóth József, aki a 13. elöljáró a XIII. kerület történetében.

Az egész éven át tartó ünnepségsorozatban a háziasszony, a „kerület arca" Sárosi Éva lesz. A tisztséget többfordulós pályázat útján nyerte el. Régóta kereste már a lehetőséget, hogyan tudna aktívabb tagja lenni a közösségének, mely dinamikusan fejlődő kerületben él, a kulturális élete virágzik, a gazdálkodása ritkaságszámba menően stabil, ahol nagy gondot fordítanak a fiatalok oktatására. Ahol sokat törődnek azzal; lassan már a belváros részét képező kerületüket hogyan varázsolják még élhetőbbé. Mindezekből jól létszik, hogy nem csupán a 75. évforduló ad okot az ünneplésre, ez csak a kereteteket teremti meg. Bizonyos, hogy a programfolyamban mindenki meg fogja találni azt, ahol igazán jól érezheti majd magát.

A 75. születésnapot a kerület hetvenöt rendezvénnyel köszönti. Ezeket Bubics Ádám, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. kulturális diviziójának vezetője fogja össze. Munkatársaival együtt segítségül hívta a kerület lakóit is, ötleteket kértek, így szeretnék elérni, hogy minél többen a magukénak érezzék a rendezvényeket. Valószínűleg sokak tetszését nyeri majd el a „Nyáresti koncertek" sorozata vagy az Angyalföldi utcabál, a Lakótelepi napok, a Szent Mihály Napi Búcsú. A kerület hét különböző pontján zajlik majd az Utcazenei Fesztivál, június elsején pedig a Béke téren lesz születésnapi koncert a Republic együttes fellépésével. Fotókiállítások, művészeti alkotások is kapcsolódnak az ünnephez, a sorozatba illeszkedik, de jövőbe ható üzenet Ruttkai Éva szobrának felavatása.

Ízig – vérig angyalföldinek érzem magam – árulta el Baranyi Ferenc költő, a kerület díszpolgára. Tamási Áront idézte, aki egyszer azt mondta. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." „Én itt vagyok otthon, nem a szűkebb pátriám, hanem ez a hazám" – erősítette meg – mert az álmaim ma már ide hoznak vissza, ha külföldön vagyok. Korábban ez nem így volt. Akkor a pilisi dolinák közé és a nyáregyházi akácerdőbe vágytam vissza, azokban öltött testet a haza. Igaz, 34 éve élek a kerületben, de csak a kilencvenes években vettem észre, hogy most már inkább a Pozsonyi úti sörözőkbe vágyom vissza. Egy költő hovatartozását az eszköztára, a képtartománya árulja el leginkább, nálam is egyre inkább erre a tájékra jellemző képek bukkannak fel a verseimben. A hallgatóság meg is győződhetett erről, mert a költő egy még meg sem jelent új versének felolvasásával zárta visszaemlékezését.

A kerületben született, itt járt óvodába, iskolába, az itteni srácokból verbuválódott Fenyő Miklós első zenekara is. Ma már ő is díszpolgár, noha szinte még önmagának is alig hiszi el. Dalai által egy egész ország ismerheti a XIII. kerületet, Angyalföldet. Neki a 13. szerencsés szám és a szűkebb értelemben vett hazát a Szent István park, annak is a kisebb oldala jelenti. Már 45 éve zenész, több száz dalt írt, ezek közül pedig jó néhányból nyilvánvaló, hogy nem újlipótvárosi, hanem angyalföldi ember írta. A kerülettől a lehető legnagyobb ajándékot kapta: megismerhette benne önmagát. Ezért nem tudta soha elhagyni, bárhová is hívták a világban.

Rendező, főrendező, TV-elnök volt Horváth Ádám, aki szintén díszpolgára a kerületnek. Úgy véli, az itt lakók számára a legnagyobb vonzerő, hogy meg tudott maradni kisvárosnak a nagyvárosban. Megmaradtak a kis boltok, a kézműves iparosok. Ha kopik a cipősarok, nem kell újat venni, itt még van, aki megjavítja. Innen nem kell elmenni, minden, helyben megtalálható. Ez a világ egyik legjobb helye. Különleges varázsa van, hiszen a városban sorba csuknak be a boltok. A Váci utcán, a Kossuth Lajos utcán nem érdemes végigmenni, mert kihalt, de a Pozsonyi úton igen. Élnek a vendéglői, a Kiskakukk, a Dunapark kávéház, a Firkász – egyik jobb, mint a másik. „Én XIII. kerületi állampolgár vagyok" – jelentette ki Horváth Ádám.

A születésnapi ünnepségsorozatot megnyitó rendezvény nem is zárulhatott másként, mint a születésnapi torta felvágásával. Az év előttünk álló részében lesz bőven mit ünnepelni, hiszen háromnegyed évszázada élnek itt együtt az emberek és ez az együttélés millió különféle értékkel gazdagodott. Alapjaiban változott meg ez a vidék, az elmaradott ipari környezetet XXI. századi világváros belvárosi képe váltotta fel. A rendezvények mindenki számára lehetőséget adnak a városrész múltjának megismerésére és egy kicsit betekintést nyújtanak majd a lehetséges jövőbe is.

www.budapest13.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük