2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Karakteres sört ritkán iszunk

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/43600"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ser%201.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong>Bár hivatalosan nem fogalmazták meg, de ez akár jelmondata is lehetne az Első Hazai Kézműves Sörfesztiválnak. 2010. szeptember 24-25-én, Budapesten, a VI. kerületben, a Nagymező és a Király utca sarkán rendezik meg és erre az időre nyolc sörfőzde fog a fővárosba költözni<strong>.(UPDATE 2010-09-23 04:09:26 - FONTOS, a cikk végén!)</strong></p><p>

 

ser%201.thumbnailBár hivatalosan nem fogalmazták meg, de ez akár jelmondata is lehetne az Első Hazai Kézműves Sörfesztiválnak. 2010. szeptember 24-25-én, Budapesten, a VI. kerületben, a Nagymező és a Király utca sarkán rendezik meg és erre az időre nyolc sörfőzde fog a fővárosba költözni.(UPDATE 2010-09-23 04:09:26 – FONTOS, a cikk végén!)

 

ser%201.thumbnailBár hivatalosan nem fogalmazták meg, de ez akár jelmondata is lehetne az Első Hazai Kézműves Sörfesztiválnak. 2010. szeptember 24-25-én, Budapesten, a VI. kerületben, a Nagymező és a Király utca sarkán rendezik meg és erre az időre nyolc sörfőzde fog a fővárosba költözni.(UPDATE 2010-09-23 04:09:26 – FONTOS, a cikk végén!)

verok.thumbnail A rendezők az esemény bemutatójára meghívták a kerület polgármesterét. Verók István a fesztivál céljai között első helyen említette: bizonyítani szeretnék, a Terézvárosban igenis lehet kulturáltan szórakozni és a „Csendet kérünk" program sikeres volt. A gondot már csak a közterületre „kiszabaduló" ifjak okozzák. Az Önkormányzattal közösen szervezett rendezvényt a szervezők hagyományteremtőnek szánják. Célja még, hogy reflektorfénybe állítsa a hazai, kisüzemi sörfőzés eddig alulértékelt és jórészt ismeretlen termékeit. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a világszerte most kialakulóban lévő sörgasztronómia titkaiba, a sör-étel párosítások rejtelmeibe.

bart.thumbnailA rendszerváltás után sok kisüzemi sörfőzde alakult – mondta el a hallgatóságnak Bart Dániel, a fesztivál főszervezője. Akkor úgy tűnt, hogy lehet ezzel pénzt keresni. Az alapvető hibát azzal követték el, hogy olcsó sörrel akarták meghódítani a fogyasztókat, de kiderült: nem bírják a versenyt a nagy sörgyárakkal. A többségük az elmúlt években csődbe ment, mára 30 – 40 maradt. Ma is csak vegetálnak, a saját körükben működnek, főzik a jó söreiket, de semmi esélyük kitörni. Tőkeszegény vállalkozások, akik nem tudnak eljutni a fogyasztók szélesebb köréhez. Ezért időszerű egyfajta seregszemlét tartani számukra. Kezdő lökést kaphatnak, ami kimozdíthatja őket az ismeretlenségből. Jó példáink vannak, hiszen a bor és a pálinka is csak a közelmúltban „nőtte ki magát" idehaza. Ezeket ismerik az emberek, van hozzá valamilyen viszonyuk. A magyar sörhöz nincs. A fogyasztó itthon „nemzetközi" sört iszik. Multik csinálják és nagyjából egyforma mindenütt a világon. Eurosör. Karakteres sört ritkán iszunk és ezen változtatni szeretnének ezzel a fesztivállal. Jó lenne, ha a vendéglátósok is felismernék ezeknek a söröknek az értékeit, árulnák és hozzájuk rendelnének gasztronómiai programokat. Kedvező körülmények között tíz év alatt talán felépülhet egy magyar, kézműves sörpiac. Rendes söröket ihatunk, amik nem nagyüzemi módszerrel készülnek, nincs bennük tartósítószer, pótanyag. Csak természetes anyagokból főzik és sok íze van.

rona a.thumbnailTámogatta a sörfesztivál gondolatát Róna András, a VI. kerületi Vendéglátók Szövetsége elnöke is. Véleménye szerint a terézvárosi esti „csendprogram" rövidesen átterjed majd a II., V., VII. és IX. kerületre, tehát a Belvárosra és talán némely budai kerületre. A Terézvárosban már nincs ellenállás a vendéglátóhelyek tulajdonosai részéről, a rendszer működőképessé vált. Az Önkormányzat, a lakók és a vendéglátók egyaránt elégedettek. A kompromisszumos megoldás kitartó egyeztetés, a vélemények ütköztetése után alakult ki és erre már büszkék a résztvevők.

ser%202.thumbnail A fesztiválon – mint kiderült – a szűretlen sör áll majd a középpontban. A homályossága nem hátrány, mert főként az élesztőtől zavaros, ami viszont jó hatással van a bőr- és gyomorbántalmakra. Az íze is gazdagabb. Bemutatkozik majd a két nap alatt Vonyarcvashegyről a Blonder, szűretlen barna sör, a Bajor Tisztasági Törvény alapján Pilisvörösváron készülő Rotburger és két sört hoz Békésszentandrásról az Agro-flott. Külföldi szakértők szerint ez a gyár főzi Magyarország legjobb sörét. A fesztivál egyik csúcspontja lehet a Drakula Duplabak – Nagykátán a Bauer készíti – ez egy fekete, nehéz, nagyon édes, 10 %-os sör. Ugyancsak szűretlen sört mutat be Táborfalváról a HBH, a mézes – gyömbérest pedig Domonyból az Osterbrau. Ízében átjön a gyömbér fanyarság és a méz csak visszafogottan érvényesül. Dombóváron a Kissler Sörfőzde keserű barna söre már-már a Guiness babérjaira tör és jelen lesz a fesztiválon az ország legifjabb sörfőzdéje, a Bors is Győrzámolyból. Az idén tavasz óta működik és sokak véleménye szerint nagyszerű sört állít elő.

A fesztiválon söröskorsó szépségversenyt is rendeznek, ezért a szervezők kérik, hogy akinek különlegesen érdekes ivóalkalmatossága van otthon, vigye magával. A legszebbnek tulajdonosa szombaton este különdíjat kap. A rendezvény látogatása ingyenes.

http://www.fozdefeszt.hu/

UPDATE 2010-09-23 04:09:26

A cikk megírása után kaptuk a hírt, a várható rossz időjárásra tekintettel a fesztivált elhalasztották. Aki küld egy e-mailt a fozdefeszt@gmail.com címre, értesítik az új időpontról.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.