Kihirdették a 12. Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny eredményét a Magyar Borok Házában. A benevezett borok tizenhét százaléka aranyérmes lett!

 Kihirdették a 12. Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny eredményét a Magyar Borok Házában. A benevezett borok tizenhét százaléka aranyérmes lett!

 A versenyről Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, az összevont zsűri elnöke adott tájékoztatást. A borok bírálatával két – egymástól elkülönítve működő – bizottság birkózott. Az, hogy a benevezett tételek 17 %-a arany, 54 %-a ezüst érmes lett, jól tükrözi a magas minőséget. A Cserszegi Fűszeres kiemelkedik az elmúlt negyven év hazai nemesítői tevékenységéből. Idehaza és külföldön is szép sikereket ér el. A magyar borgazdaságnak ma számos kihívással kell szembenéznie. A behozott borok mennyisége már kétszázezer hektoliter fölé emelkedett. Nagyon fontos, hogy a nemzetközi versenyben olyan borral vehetünk részt, mint a Cserszegi Fűszeres. Kifejezetten magyar fajta, hungaricum, a viszonylag kevéssé iskolázott borkedvelő számára is megadja a felismerés élményét. Behízelgő zamata miatt a fiatalok is kedvelik.

 A Cserszegi Fűszeres Egyesület elnöke, Bakonyi László szerint a borverseny mindig rejt kockázatot magában, de egyben visszaigazolás is a termelőnek munkája minőségét illetően. Ráadásul a 2007. nehéz év volt, a természet káros befolyását csak a tudás és felkészültség egyenlíthette ki. Ez a hungaricum már elindult, hogy meghódítsa Európát. A legjobb éttermekben és áruházakban is megtalálható, mivel némely pincészet akár tízezer palackos mennyiségben is képes szállítani. Valójában csak egy gond van vele: az illatos fajtáktól a fogyasztó mindig „többet vár". Valószínű, hogy a termesztése szép jövő előtt áll, amit az is igazol, hogy a szaporítóanyag az elmúlt években hiánycikké vált.

A versenyen a legjobb eredményt (egy arany, két ezüst), a Frittmann Testvérek Kft. érte el. Két aranyérem tulajdonosa a Varga Birtok, míg a Jásdi Pince egy arany és egy ezüstéremmel lett gazdagabb. Frittmann János 2007-ben „Az év bortermelője" címet is elnyerte, olyan zenész, aki sokféle hangszeren tud játszani. Vörösborai is nagyszerűek és a sokszor lebecsült alföldi borok közül a legkiválóbbak közé tudta emelni saját termékeit. Mostantól a „Cserszegi Fűszeres nagykövete" lesz.

 A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nagydíját is megkapta a versenyt legmagasabb (18,98) pontszámmal nyerő Klément Borház. Birtokuk Ceglédbercelen van. A hagyományos fahordókat nyolc évvel ezelőtt hűthető – fűthető acéltartályokra cserélték. Évente 800 – 1000 hektoliter bort állítanak elő, de értékesítési gondjaik nincsenek. Az elmúlt négy évben Cegléd város bora mindig a Cserszegi Fűszeresük volt és az Országos Rosé Borverseny aranyérmes bora, egy Cabernet Sauvignon Rosé is innen került ki.

 A Varga Birtok díjazott borai a Soltvadkerttől nem messze fekvő Gedeon dűlőből származnak. A hatvanhektáros birtok egyik fő fajtája a Cserszegi. Gazdálkodásuk során feladatuknak tekintik, hogy az ősi magyar fajtákat visszavezessék a termelésbe. Sajátos, 250 x 80 cm-es térállású telepítéssel dolgoznak. Tavaly a májusi fagyok megtizedelték a termést, de végül ez nem vált a bor hátrányára. Kifejezetten világos színű, szélesen áradó illatú, elegáns bort készítettek.

Feind Borház - Balatonfőkajár Balatonfőkajáron, nyolcvankét hektáron dolgozik a Feind Borház. Cserszegi Fűszerest négy hektáron termelnek. Boruk jellegzetesen nagyon világos színű, tömény illatú, ugyanakkor rendkívül ízgazdag. A versenyben a negyedik legmagasabb pontszámmal (18,66) nyertek aranyérmet.

A 12. Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny általánosságban igazolta, hogy az évjárat hatása most is komolyan megmutatkozott a minőségben. A fajta friss, üde tulajdonságainak megfelelően a legjobb eredmények a 2007-es évjáratban születtek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük