2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Madagaszkár ünnepén

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3088"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Madag.thumbnail.jpg" border="0" alt="Piros-fehér-zöld: Ez Madagaszkár nemzeti szine is" title="Piros-fehér-zöld: Ez Madagaszkár nemzeti szine is" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Piros - fehér - zöld. Igen, ezek a magyar zászló színei. Mellette még a bolgár és az olasz is ilyen, csak az elrendezés más. Ezt viszonylag sokan tudják. Azt már kevesebben, hogy ebbe a sorba tartozik Madagszkár is. </p><p>

 

piros-fehér-zöld: ez madagaszkár nemzeti szine is Piros – fehér – zöld. Igen, ezek a magyar zászló színei. Mellette még a bolgár és az olasz is ilyen, csak az elrendezés más. Ezt viszonylag sokan tudják. Azt már kevesebben, hogy ebbe a sorba tartozik Madagszkár is.

 

piros-fehér-zöld: ez madagaszkár nemzeti szine is Piros – fehér – zöld. Igen, ezek a magyar zászló színei. Mellette még a bolgár és az olasz is ilyen, csak az elrendezés más. Ezt viszonylag sokan tudják. Azt már kevesebben, hogy ebbe a sorba tartozik Madagszkár is.

dr. persányi miklós, a fõvárosi állat- és növénykert fõigazgatója Diplomáciai testülettõl kissé szokatlan módon, az Állatkertbe hívta vendégeit nemzeti ünnepén Madagaszkár budapesti konzulátusa. Ám nagyon gyorsan kiderült: a hely kiválasztása igencsak átgondolt lépés volt. A Köztársaság függetlenségének 46. évfordulóján kezdõdõ Madagaszkár Hetet dr. Persányi Miklós, a Fõvárosi Állat- és Növénykert fõigazgatója nyitotta meg. Köszöntõjében a fõigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigetet a közelmúltban több súlyos természeti katasztrófa érte. Szükség van arra, hogy a világon egyedülálló élõvilágának megmentésében az ország széleskörû, nemzetközi segítséget kapjon.

randrianasolo richard, a madagaszkári köztársaság tiszteletbeli konzulja Randrianasolo Richard, a Madagaszkári Köztársaság tiszteletbeli konzulja bejelentette: az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége, az EAZA természetvédelmi kampányt indított, amellyel Madagaszkár természetes élõhelyeinek védelmét, megõrzését igyekszik elõsegíteni és arra törekszik, hogy céljai megvalósításába bevonja az európai állatkertek látogatóit is.

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a kampányt, mert rendkívül fontos megakadályoznunk az esõerdõk pusztulását és a természeti kincsek illegális kereskedelmét – mondta el a konzul. Ez a veszély természetesen nem csak Madagaszkárt fenyegeti, hanem még sok más afrikai országot. Nagyon örülök, hogy a budapesti állatkert is részt vesz ebben a kampányban. Számos Madagaszkáron õshonos állatfaj él itt, például a makik különbözõ fajai, amelyek talán a legismertebbek és a legnépszerûbbek. A Pálmaházban pedig megtalálható többek között Madagaszkár egyik legjellegzetesebb növénye, az ?utazók fája", a ravinala, amely Madagaszkár címerében is látható. Remélem, hogy a kampány segítségével sikerül felkelteni az érdeklõdést Madagaszkár iránt. Ennek keretében szeretnénk bemutatni Madagaszkár sokszínû élõvilágát, együttmûködést kialakítani madagaszkári nemzeti parkokkal, természetvédelmi területekkel, és az európai állatkertek segítségével elõsegíteni különbözõ természetvédelmi programok megvalósulását Madagaszkáron. Komoly lehetõséget látok az ökoturizmus fejlesztésére, és a kulturális kapcsolatok kibõvítésére is.

Szerencsére már ma is sokan vannak, akiket érdekel a sziget élõvilágának sorsa, az ott élõ emberek, a mi kultúránk. Erre az egyik legszebb példa, hogy nemrégiben egy budapesti általános iskola keresett meg azzal, hogy segítsek nekik egy testvériskolát találni Madagaszkáron. Ez a XVIII. kerületi Kastélydombi Általános Iskola, amelynek a tantervében kiemelt szerepet kap a környezetvédelmi tudatosság kialakítása.

gyerekek A tanulók Lázár Ervin mesejátékából mutattak be részletet és madagaszkári táncokkal is szórakoztatták a vendégeket. Az igazgató, Véghelyi Tamásné szólt arról, hogy februárban vették fel a kapcsolatot egy madagaszkári iskolával. A világ bármely részén élnek, bármilyen színû és gondolkodásúak az emberek, létezhetnek olyan kérdések, amiben egyetértésre juthatnak, ha megismerik egymást. A gyerekeknek ebben az Internet nyújt segítséget. Azon túl, hogy az angol nyelvet gyakorolják, érezhetõen nyitottabbá válnak mások problémái iránt.

african melody band Madagaszkár, mely sohasem fogadta el a franciák által kitalált Malgas nevet, politikailag Afrikához tartozónak tekinti magát – az Afrikai Egységszervezet tagja – nyelvében, kultúrájában viszont inkább indonéz. Zászlajában a vörös a hatalom, a fehér a tisztaság, a zöld a természet jelképe, bár nem hessegethetjük el magunktól egészen a gondolatot, hogy a színválasztásban talán Benyovszky Móricnak is lehetett némi szerepe. Az Afrikához tartozást kiválóan bizonyította az African Melody Band – fellépése. Az együttes 2007. május 26. és július 1. között, részt vesz a hatnapos ?Madagaszkár hét" programban és az Állatkert bejáratánál, valamint a benti nagy téren több mûsort is ad. Június 27-29-én, (hétköznapokon) 11 órakor, Június 30-án és július 1-én (hétvégén) 14 órakor.

Az ünnepség vendégei maguk is bekapcsolódtak a támogatási kampányba. Az Állatkertben ugyanis lehetõség van egyes állatok, növények ?örökbefogadására". A licitálás során ?Öcsi" a krokodil és ?Katta", a gyûrûsfarkú makilány tízezer forintért, az ?utazók fája" hatezerért, ?Móric" a féltenyérnyi paradicsombéka ötezer forintért talált új szülõkre.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.