Plakát Augusztus 25-tõl szeptember 9-ig tart a X. Zsidó Nyári Fesztivál, mely egy évtized alatt Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális rendezvényévé nõtte ki magát. A rendezõk meggyõzõdése, hogy a népek békés egymás mellett élésének egyik záloga egymás kultúrájának megismerése.

 

Plakát Augusztus 25-tõl szeptember 9-ig tart a X. Zsidó Nyári Fesztivál, mely egy évtized alatt Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális rendezvényévé nõtte ki magát. A rendezõk meggyõzõdése, hogy a népek békés egymás mellett élésének egyik záloga egymás kultúrájának megismerése.

Vadas Vera fesztiváligazgató A fesztivál egyik célja, hogy értéket hozzon létre – mondta Vadas Vera fesztiváligazgató. Sok olyan valósult mag, amit büszkén mutathatunk be magyar kultúraként még külföldön is. Londonban és Bécsben a magyar napokon helyet kapott a zsidó kultúra is. Az elsõ fesztivál idején, 1998-ban néhány ezer látogató jött mindössze. Tavaly 120 ezer nézõ vett jegyet a különbözõ helyszíneken. Ez egy nyitott fesztivál! Nem gettót rendezünk. Mindenki elõtt szeretnénk bemutatni azt, amit az óriásplakáton látható kéz is szimbolizál. A béke, szeretet, barátság jelszavait a fesztivál a tíz év alatt meg is valósította, miközben a ?zsidó" szó egyre többször hangzott el, minden bántó felhang nélkül – a kultúra kísérõjeként. Ez a fesztivál az örömrõl is szól. Ám most, a tízediknél már eljött az idõ, hogy bemutassa mi a zsidó sors, a hagyomány hogyan alakul át a sorsfordulókon keresztül kultúrává.

Bogyay Katalin az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkáraAz Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, Bogyay Katalin szerint a magyar kultúra egyik erõssége, hogy egyszerre tradicionális és modern. Oly sok rétege van, hogy mindenki talál benne valamit, amihez kapcsolódhat. Képes a híd szerepét is betölteni a különbözõ kultúrák között. Minden részletében a sokszínûség, a különlegesség hordozója és az egyik ilyen eleme a zsidó kultúra. Az is teljesen természetes, hogy képes a világ legjobbjai között szerepelni. Inspiráló módon hat más kultúrákra. A budapesti Nyári Zsidó Fesztivál ezért fejlõdhetett odáig, hogy ma már ott van azon fesztiválok sorában, amiket külföldön is számon tartanak.

Zoltay Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezetõ igazgatójaZoltay Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezetõ igazgatója úgy véli, a fesztivál nem mond mást, mint: a magyar kultúrának szerves része a zsidó kultúra és ez a zsidó kultúra nem képzelhetõ el magyar kultúra nélkül. Ezért nem is kívánnak mást, csak szabadon hirdetni az évezredes zsidó kultúrát és annak máig érvényes üzenetét. A fesztivál különleges eseménye lesz Breuer Péter, Judaizmus címû filmjének vetítése. A film közvetlen hangnemben beszél nagyon komoly dolgokról. Megtudhatjuk például belõle, hogy a Tóra tekercset – ami valójában Mózes elsõ öt könyve – kézzel kell írni. Ha nem így készült, imádkozásra nem használható.

Liran Cohaner Izrael idei szépségkirálynõje A Zsidó Nyári Fesztivál meghívására a rendezvény háziasszonya ebben az évben Izrael idei szépségkirálynõje. Liran Cohaner lesz. Arról szeretné meggyõzni az embereket, hogy a hazája – bár kicsi – nagyon szép, különleges, multikultúrájú ország. A 19 éves Miss Izrael jelen pillanatban kötelezõ katonai szolgálatát teljesíti, utána állatorvosnak tanulna. Budapesten még sohasem járt, nincsenek magyar rokonai, most ismerkedik az országgal. Szeretne minél több embert meghívni, látogassanak el Izraelbe, mert az egész országot érdemes körbeutazni.

http://www.zsidonyarifesztival.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük