2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Összhangban a természettel

8 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/14046"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Radisson1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Bécstől, Gráctól, Pozsonytól, Győrtől szinte egyenlő távolságra, egy csodálatos adottságú kis helység fekszik: Bükfürdő. Korábban szinte semmit sem tudtunk róla, néhány évvel ezelőtt lendületes fejlődésnek indult.</p><p>

 

radisson1.thumbnail Bécstől, Gráctól, Pozsonytól, Győrtől szinte egyenlő távolságra, egy csodálatos adottságú kis helység fekszik: Bükfürdő. Korábban szinte semmit sem tudtunk róla, néhány évvel ezelőtt lendületes fejlődésnek indult.

 

radisson1.thumbnail Bécstől, Gráctól, Pozsonytól, Győrtől szinte egyenlő távolságra, egy csodálatos adottságú kis helység fekszik: Bükfürdő. Korábban szinte semmit sem tudtunk róla, néhány évvel ezelőtt lendületes fejlődésnek indult.

dr. erdei jános, a birdland resort & spa hotel vezérigazgatója A Siófokon már száz évnél régebben tevékenykedő Fürdőegylet mintájára, itt is összefogott néhány szálloda vezetője. Elhatározták, hogy – együttműködve a helyi önkormányzattal – együtt próbálnak tenni valamit a település fellendítése érdekében. Többek között erről is beszélt dr. Erdei János, a Birdland Resort & Spa Hotel vezérigazgatója azon a találkozón, melyet a három szálloda által közösen meghívott szakújságírók érkezésekor tartottak. A csoport programjában a Birdland, a Danubius Health Spa Resort és a Hotel Caramell meglátogatása szerepelt. Ez utóbbi kettő 4, az első már ötcsillagos besorolású!

radisson2.thumbnail Magyarország legelső, nemzetközi színvonalú golfpályája itt létesült 1991-ben. Az építőket már kezdetektől a természeti értékek iránti nagyfokú elkötelezettség jellemzi. Amit lehetett eredeti állapotában hagyták. A százötven éves fákból álló ligetek között hét mesterséges tavat helyeztek el, ezekből öntözik a pálya és környezetének egymillió(!) négyzetméternyi területét is. Nem csoda, ha tíz éven keresztül a világ húsz legszebb golf-létesítménye között tartották nyilván. A klubnak jelenleg 334 bejegyzett tagja van, számukra a szálloda mellett egy külön klubház is rendelkezésre áll. Ide nemcsak a profi játékosok járnak. Másfél órás program keretében bárki – felnőtt vagy gyerek – golfautóval tehet egy túrát a pályán, közben elsajátíthat néhány fontos elméleti ismeretet, megtanulhatja a legfontosabb ütéseket, végül kipróbálhatja tehetségét a driving range-en és a putting green-en.

radisson3.thumbnail A szállodát 2000-ben kezdték építeni és 2004-től fogad vendégeket – bár azóta is folyamatosan bővítik. Ma már egy hatezer négyzetméteres wellness-paradicsom tartozik hozzá, melyből 3500 m2 fedett, télen is használható. A cél, hogy három éven belül Magyarország első számú wellness – turisztikai létesítménye legyen. A hotelt joggal nevezik a „teraszok szállodájának", mert 208 szobájából 144 teraszos és vendéglátó helyeit is nem kevesebb, mint 998 m2 terasz övezi, csodálatos kilátást nyújtva a hét tóra és a mintegy háromezer ősfára. A szobák, a máshol megszokottabbnál tágasabbak és majdnem ugyanez a kifejezés illik az étkezési szolgáltatásokra is. A svédasztalos reggelinél például a vendégek kétszázötvenféle(!) ételből válogathatnak. Az étteremben tizennégy napon keresztül minden estének külön témája van, melyhez az ételek, italok, a zene, de még a felszolgálók ruhája is alkalmazkodik.

radisson4.thumbnail Bármilyen céllal érkezzen is a vendég a Radissonba, itt szinte mindent megtalál. A fürdeni vágyókat hétszáz m2  vízfelület várja. Mellé két finn szauna, sókamra, fűszerkamra, jégkamra, római gőzfürdő. Az uszodavíz 26-27 C fokos, a két termálmedencét 723 méter mélyről érkező, 36-37 C fokos saját forrás táplálja. Van élménymedence és természetesen gyermek-pancsoló is. Az egészségvédő, szépségápoló kezelések közül mintegy százat kínálnak a szálloda szakemberei. A vendég itt reggelente madárcsicsergésre ébred, mert a környező ligetekben száz különböző madárfaj talált magának otthont. A hotelnek saját madara is van; a párkányok alatt a füstifecskék 98 fészkét számolhatja meg a figyelmes érdeklődő. Mivel egy fecskepár 10-12 utódot nevel, a mintegy ezer madár élelmezése különös hasznot eredményez. A füstifecske fáradhatatlan vadászatának köszönhetően a szálloda két kilométeres körzetében egyáltalán nincsenek szúnyogok. Van viszont a levegőnek másik „lakója": elkészült a hatóságilag engedélyezett helikopter-leszálló. Tehát Bécsből, Pozsonyból vagy Ferihegyről már igen gyorsan el lehet jutni Bükfürdőre. (http://www.buk.radissonsas.com/)

danubius1.thumbnail A jobb szolgáltatás érdekében egymással összefogó szállodák másik tagja a Danubius Health Spa Resort, melyet 1986 áprilisában svédek nyitottak meg. Az első tizenöt évben a svájci és német vendégek szinte teljesen megtöltötték, mert gyógyvize igen hatásos a rheumatikus megbetegedésekre. Az utóbbi három évben már kevesebb a gyógyulni vágyó, azóta inkább a wellness és a családbarát szolgáltatások iránt nőtt az érdeklődés. Az igazgató, Katz Péter is inkább ezekre hívta fel a figyelmet. Jelszavuk: „Van már kedvenc szállodája?" – mert akinek még nincs, könnyen ezt választhatja. Sőt, választja is, mert a vendégek és – ami legalább ennyire fontos – a dolgozók nyolcvan százaléka törzsvendég, törzsgárda tag.

danubius2.thumbnailA kétszáz, nemzetközi színvonalon berendezett, légkondicionált szoba kitűnő pihenési lehetőséget nyújt. A hatodik emeleti „superior" szobákat frissen újították fel, itt díjtalan Internet csatlakozási lehetőség is van. Külön díj ellenében a vendég magával hozhatja kedvenc háziállatát is. Étkezésben a „Bővített félpanziót" nyújtják: a reggeli és a vacsora mellett délben 12 és 13 óra között kétféle levesből is választani lehet. Az ötlet hamar népszerűvé vált a vendégek körében. Az államilag elismert büki gyógyvíz, mely magas kalcium-, magnézium-, hidrokarbonát-, széndioxid- és vastartalmának köszönhetően fürdő- és ivókúrára is eredményesen használható, egész nap ingyen iható a szálloda halljában.

danubius3.thumbnail A 38 C fokos termálvíz 1200 méter mélyről jön. A medencékből a vizet minden este leeresztik és fertőtlenítik a területet. A hotel fedett és nyitott élménymedencével, pezsgőfürdővel, fedett uszodával, termálfürdővel, római gőzfürdővel és szaunával kínál felüdülést, ellazulást vagy gyógyulást. A Wellness és Egészség Központban hangulatos egyéni kezelőhelyiségekben masszázsok, pakolások – a hévízi iszapból készült pakolást orvos felügyeli – relaxációs fürdők, súlyfürdő, hidro- és elektroterápiás kezelések között lehet válogatni. A szálloda vendégei külön térítés nélkül vehetik igénybe a tenisz, squash, minigolf, bowling, pályákat és a modern fittness gépekkel felszerelt edzőtermet. Kirándulásokat is szerveznek Kőszeg, Sopron és Szombathely nevezetességeinek megtekintésére. (www.danubiushotels.hu/buk)

caramell1.thumbnail A szakmai csoportot fogadó három szálloda közül a legfiatalabb a Hotel Caramell; 2005 decemberében nyitották meg. Az égetett cukorhoz semmi köze, olyan – nem szokványos – nevet akartak maguknak, ami rövid, könnyen megjegyezhető, idegen nyelven is érthető – mondta el Tóth Kinga szállodaigazgató. Nekik is van jelszavuk: „Pihenni bárhol tud, nálunk újjászületik." Holisztikus ellátást kínálnak, melynek lényege, hogy az embert egésznek tekinti. Nem külön – külön kezel, hanem a test, lélek és szellem egységének megteremtésére törekszik. Figyelembe veszi az indiai ayurvedikus gyógyászat és az ókori görögök tapasztalatait. A szálloda egész belső atmoszférája más, meglepi az először érkezőt. A szobák ajtajánál oldalt, kémcső-szerű üvegtartóban egy-egy szál orchidea áll, a virágot hetente cserélik. A személyzet már a második napon nevén szólítja a vendéget. A szobákban, a zuhanyozókban falba épített beugró van, ahová le is lehet ülni. Kisgyermekes családoknak négy apartmant kínálnak, szekrénybe épített apró konyha könnyíti meg a gyermekgondozást.

caramell2.thumbnailA szálloda hagyományos gyógyászati szolgáltatásokat is nyújt, szakorvosok és jól felkészült személyzet segítségével, de itt mégsem ez a legfontosabb. A vendég a napot meditációval vagy vízigimnasztikával kezdheti vagy felkeresheti akár mindjárt a Cleopátra fürdőt, ezt a kifejezetten pároknak kialakított fürdőszobát. Itt sokáig kényeztethetik egymást, majd a fürdés befejeztével a páros masszázs következhet a kád előtt egymás mellé felállított két asztalon. Itt a hagyományos és egzotikus masszázsok egész sora közül lehet választani, mint például a lávaköves, Kenbiki, Japán (Yumeiho), Mézes vagy a Thai masszázs. Melyik mit jelent? Elmondani nehéz, kipróbálni sokkal érdekesebb.

caramell3.thumbnail Bárhová is lépünk a szállodába, különleges hangulat vesz körül. Ennek egyik magyarázata az is lehet, hogy már az építésekor a Feng Shui alapelveit követték és igyekeztek mindenhol betartani. A színek kiválasztását, a növények elhelyezését is ez határozta meg mind a nyolcvan szobában. A nagyobb terekben mindenhol állandóan füstölők égnek. Nem tolakodó, de jól érzékelhetően jelen levő az illatuk. Érthető ezek után, ha az étteremben a magyar konyha ételein kívül a különféle távol-keleti nemzetek egzotikus ételeit is kínálják. Aki pedig a jövőjére vagy párja jellemére kíváncsi fordulhat jósnőhöz vagy grafológushoz is. (http://www.caramell.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.