Bock Panzió 1. A hazai borász szakma két legnagyobb kitüntetése ?Az év bortermelõje" és ?Az év pincészete". Csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy mindkettõnek birtokosai. Az egyikük, Bock József, nem állt meg ennyinél. Lehet, hogy egyszer õ lesz ?Az év szállodása"?

 

Bock Panzió 1. A hazai borász szakma két legnagyobb kitüntetése ?Az év bortermelõje" és ?Az év pincészete". Csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy mindkettõnek birtokosai. Az egyikük, Bock József, nem állt meg ennyinél. Lehet, hogy egyszer õ lesz ?Az év szállodása"?

Bock Panzió 2.A villányi Bock-pincészet jól ismert a borkedvelõk körében. Nemcsak idehaza, de szerte a világon, egészen Brazíliáig. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a pince mellett még egy kitûnõ panzió és étterem is található. A fõépületben kilenc szoba, a konferencia-terem és wellness részleg kapott helyet, a pince fölötti házban további három szoba és a reggelizõ várja a vendégeket. Egy külön épületben másik négy szoba szolgálja a nagyobb társaságok kényelmét. A fõbejárat elõtti zárt parkolóban elegendõ hely van a gépkocsik számára is. A panzió egy része akadálymentesített, mozgáskorlátozottak számára is járható.

Bock Panzió szobabelsõ A klimatizált szobák kényelmesek, jól berendezettek, az Internet csatlakozás is elérhetõ. A tervezõnek még arra is volt gondja, hogy minden fürdõszoba más-más csempedíszítést kapjon. A panzió ?a legkisebbektõl a legnagyobbakig", valóban az egész család fogadására képes. Az természetes, hogy a gyerekeknek a kiságy, az etetõszék nem hiányozhat. Ám a házi kedvenceket, a cicát, kutyát sem kell otthon hagyni. Némi felár ellenében õket is fogadják, még etetõtálat is kapnak. Az étkezés megszervezésével sincs gond. Tíz személynél nagyobb létszámú csoportoknál a fél- vagy a teljes panzió rendelése is lehetséges.

Bock Panzió - Czinege ház Villányba a vendég borozni jön, elõfordulhat, hogy társasággal, esetleg több baráti család együtt. Egy szállodában zavaró lehet, ha fiatalok egy csoportja ?bulizni" szeretne, miközben mások már inkább pihennének. A Bock panzióban ezt is megoldották. A fõépülettel egy utcában, úgy hárompercnyi sétaútra áll a Czinege-ház. Benne négy szoba, konyha, társalgó és még egy kis terasz is, ahová – néhány üveg borral – ki lehet ülni a csillagfényes éjszakában. A házhoz külön, zárt parkoló tartozik.

Bock Panzió - Reggeli A szállóvendég a napját a hangulatosan berendezett, emeleti reggelizõben kezdi, ahol bõséges, svédasztalos reggelivel fogadják. A máshol megszokott, tea, tej, kávé, itt kapuccinoval, forró csokoládéval sõt, ez utóbbi kettõ keverékével is kiegészül. Többféle kenyér, péksütemény, sajtok, szalámifélék és a reggeli egyéb, hagyományos kiegészítõ fogásai alkotják a választékot. Négycsillagos szállodában kevesebbet is kínáltak már!

Bock Panzió - TeraszAnnak sincs semmi akadálya, ha valaki a reggelijét egy eszpresszóval szeretné befejezni és a kávéját cigaretta nélkül nem tudja elképzelni. Megteheti ezt a leanderekkel díszített teraszon, ahová majd ebédelni is visszatérhet. A háromnyelvû étlap – a pacalpörkölttõl a harcsapörköltig – nem szûkölködik különlegességekben. A vadászati szezontól függõen kínál vadételeket is és az sem meglepõ talán, hogy minden étel mellé ajánlja a hozzá legjobban illõ bort. A felszolgálónak sem az ital a legelsõ kérdése. Amikor átadja az étlapot, a vendégre bízza, hogy azonnal vagy csak az ételek kiválasztása után fog italt rendelni. Ez a választékos figyelem még nem tapasztalható minden étteremben.

Bock Panzió -Pólics Gábor konyhafõnök Pólics Gábor konyhafõnökrõl nyugodtan elmondható, hogy fiatal kora ellenére máris mestere a szakmájának. Nagy konyhát vezet, hiszen akár száznál is több ember foglalhat helyet egyszerre az étteremben és a teraszon. Tíz személynél nagyobb csoportoknak – elõzetes megrendelésre – bármit feltálal, de akkor sem jön zavarba, ha a társaság egyik tagja vegetáriánus és valami – az étlapon nem is szereplõ – ételt szeretne. Ilyenkor a saláták, a grillezett zöldség, a változatosan elkészített sajtok ötletes keverékével születik meg a vendég ízlésének megfelelõ fogás. Díszítésül olívabogyó, szeletelt lila hagyma, zöldpaprika, paradicsom teszi még étvágygerjesztõbbé.

?Cserépedényben sült kacsapecsenye vele sült burgonyával és házi savanyúsággal" A séf úr elemében persze mégis a ?hagyományos" ételek készítésekor van. A ?Cserépedényben sült kacsapecsenye vele sült burgonyával és házi savanyúsággal" például egy fél pecsenye kacsa, amit elõzetesen fedõ alatt puhára párol, a vége felé zöldségekkel rakja körül, a bõrét fûszerekkel keni be, majd a fedõt levéve ropogósra süti. A vendég asztalára a cserépedényben viszik – egyben a fél kacsát – baromfiollót is adnak hozzá, ki-ki maga szeletelheti, étvágyának megfelelõen, kisebb vagy nagyobb adagokra. A cserép tartja a hõt, az étel nem hûl ki a fogyasztás alatt. Az étlap a pince egyik különlegességét, az Ermitage-t ajánlja hozzá.

?Sertésszûz vörösboros hagymalekvárral, szalonnás burgonyapürével". A ?konyhafõnök ajánlata" mégsem ez, hanem a ?Sertésszûz vörösboros hagymalekvárral, szalonnás burgonyapürével". A hússzeletek tekercsben, egy kis morzsás kérget is kapnak sütéskor. A bacon-szalonna darabokat üvegesre sütve a burgonyapürébe tûzik, egyben színesíti is a köretet. Az egésznek a hagymás, boros mártás ad roppant kellemes, különleges ízt. A ?Cigánypecsenye másként" is a köretében tér el a megszokottól. Máshol hasábburgonyával tálalják. Itt viszont a fõtt burgonyát cikkekre vágva, házi kolbásszal, lila hagymával pirítják össze. Cabernet Sauvignon a hozzá ajánlott bor.

?Frissen sült, citromfüves túrósütemény, grappás baracklekvárral"Igazán nem nevezhetõ hétköznapinak a desszert sem, még ha csak pusztán a tálalását, megjelenését nézzük. A ?Frissen sült, citromfüves túrósütemény, grappás baracklekvárral" valóban a rendelés után, frissen készül. Az étlapon külön jelzik is, hogy úgy egy negyedórát várni kell rá, de nem bánja meg, aki áldoz rá ennyi idõt. Nem más, mint túrófelfújt (szufflé), aminek a közepébe is baracklekvárt tesznek és a grappás ízesítésû lekvár körülötte, öntetként helyezkedik el. Javasolt bora, a Göntéri Édes Hárslevelû tökéletesen illik e ritka csemegéhez. Érdemes vele külön is megismerkedni.

Bock -ErmitageA pincészet egyetlen édes bora nevét a Siklós melletti dûlõrõl kapta. Szõlõjének szüretelése két ütemben történik. Amit szeptemberben szednek le, abból egy száraz alapbor készül. Másodjára november végén, december elején szüretelnek, mert ilyenkor a már kissé töppedt szemekben a cukor, a savak, aromaanyagok jobban koncentrálódnak. Ezt egy éjszakára beáztatják a száraz alapborba, ekkor bizonyos mennyiségû cukor kioldódik és a bor is sötétebb lesz. Ugyancsak különlegeség az Ermitage is (jelentése: kerti lak, lugas), mely a Villányi borvidék legszebb dûlõibõl származó szõlõfajtákból készült. Összetétele: Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Portugieser, Kékfrankos. Többségükben (70 %), nagy ászokhordókban, illetve másod- és harmadtöltésû kis tölgyfahordókban 14 hónapig érlelt borok házasításával állították össze ezt a nagyszerû cuvée-t.

Bock Panzió - Wellness részleg Az étlapot végigenni persze nem kötelezõ, megtalálják a szórakozásukat az egészséges életmód kedvelõi is. A ház alagsorában, a wellness részlegében szauna, szolárium, pezsgõfürdõ, kondicionáló gép egyaránt rendelkezésre áll. Használatukhoz elõre be kell jelentkezni, így lehet a legegyszerûbben elkerülni a vitát a vendégek között. Villány és környéke – ideértve akár még Pécs városát is – számos egyéb szórakozási lehetõséget kínál. Megszervezésükben a panzió munkatársai készséggel segítenek. Lehetõség van arra is, hogy a vasúton érkezõket az állomásról be, illetve oda visszaszállítsák.

Bock Panzió - Konferenciaterem Szolgáltatásaik körébe konferenciák megrendezése is tartozik. A hatvan férõhelyes konferencia teremben minden szükséges felszerelés megtalálható. Van TV, videó, DVD kivetítési, számítógép csatlakozási lehetõség. Itt – ahogy mondani szokták – összeköthetõ a kellemes a hasznossal. A szakmai tanácskozás szünetében vagy utána, (esetleg helyette?) borkóstolót is tarthatnak.

A vendégek kényelmérõl más módon is igyekeznek gondoskodni: napközben nem kell semmit fizetni. Az ott-tartózkodás ideje alatt minden fogyasztás a szobaszámlához íratható. Távozáskor a készpénzen kívül fizethetünk bankkártyával, átutalással, az üdülési csekket a szálláson kívül a teljes panzióra – akár még borvásárlással együtt is – elfogadják.

Szobafoglalásra – magyar vendégeknek – telefonon is lehetõségük van, a mindenre kiterjedõ, részletes tájékoztatás a honlapon megtalálható (http://www.bock.hu/). Az õszi idõszakra és májusra általában egy hónappal elõbb, egyébként pedig a kívánt idõpontnál néhány nappal korábban célszerû bejelentkezni. Akit érdekel a szüret és mindenbe ?bele szeretne látni", annak érdemes idejönni, akár már augusztus közepétõl is.

Étlapkivonat (zárójelben az ajánlott borral):

Vadgulyás, egytál étel (Ermitage)                                         950.-Ft

Magyaros gombaleves (Kékfrankos)                                     450.-Ft

Cserépedényben sült kacsapecsenye (Ermitage)               2600.-Ft

Cigánypecsenye másként (Cabernet Sauvignon)               1750.-Ft

Frissen sült túrósütemény (Göntéri Édes Hárslevelû)           700.-Ft

 (Fotó: Sorbán Laura)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük