Két magyar és két francia gyártó kínálta különleges pezsgőit a Törley Pezsgőpincészet által első alkalommal megrendezett bemutatón, mely minden tekintetben valódi pezsgő est volt.

 

 Két magyar és két francia gyártó kínálta különleges pezsgőit a Törley Pezsgőpincészet által első alkalommal megrendezett bemutatón, mely minden tekintetben valódi pezsgő est volt.

 A Tudományos Akadémia Krúdy-terme méltó környezettel szolgált a Magyarországon először megrendezett nemzetközi pezsgőbemutatónak. A vendégek hazai és francia pezsgőmesterek társaságában ismerkedhettek meg a tradicionális pezsgőkészítés folyamatával, tanulmányozhatták az italok ízvilágát. A rendezők tudták, hogy szakértő közönséget hívtak. Ezért a kínálatban hiába is kerestünk volna „édes", „félédes" vagy egyéb más – gyengébb minőséget jelző – italt. A „brut" megjelölésnél jobban ízesített egy sem akadt a sorban.

Az illendőség okán, merthogy ők a vendégek – no meg hát a kíváncsiság sem utolsó szempont – a kóstolást a két francia pezsgővel kezdtük. A Champagne Alfréd Gratien 1864 óta állít elő kiváló minőségű pezsgőt korlátozott mennyiségben. Szigorú fürtválogatás, tradicionális technológia, tudatos termelés és a föld szeretete: ezek az elvek teszik pezsgőiket egyedülállóvá és összetéveszthetetlenné. A Champagne Alfred Gretien Cuvée Brut pezsgőben mutatkozik meg a ház igazi stílusa. Egy kivételes – 40 – 45 – 15 százalék arányú – cuvée, melyben a Chardonnay eleganciája, a Pinot Meunier gyümölcsössége és a Pinot Noir teste tökéletes egyensúlyt alkot. Világos arany szín, hosszantartó, finom gyöngyözés, illatában leginkább a citrusos gyümölcsök, a mangó, az őszi- és a kajszibarack mutatkozik meg. A szájban telt és harmonikus, az érlelt aromák és az egzotikus gyümölcsök páratlan összhangjával bűvöli el a fogyasztót.

Magyarországon most nagy divat a rosé – a pezsgőben is. Champagne-ban törvény írja elő a termelhető szőlőfajtákat. Ezért a Champagne Alfred Gretien Brut Rosé fajtaösszetétele megegyezik a Cuvée Brut-tel, csak az arányok mások. A színt 3-4 napos héjon erjesztéssel érik el és több évjárat házasításával törekednek a mindig állandó minőségre. Ebben pezsgőben a Chardonnay aromái rafináltan keverednek a Pinot Noir lendületességével, a Pinot Meunier pedig megadja a megfelelő gyümölcsösséget. Illatában és ízében is a málna dominál.

 A Laurent – Perrier Pezsgőpincészet 1812-ben alakult, ma a világ vezető pezsgőgyártói közé sorolják, termékeik több mint 130 országában megtalálhatók. Roséjuk, a világszerte prémiumtermékként számontartott Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut minősége és megjelenése alapján egyet jelent a champagne-i rosé fogalmával, ami az egész világon ismert és elismert. A legtöbb rosé pezsgőtől eltérően a kizárólag Pinot Noir-ból készült alapbort a kékszőlő levének kipréselésével nyerik, és nem a kék- és fehér szőlők borának keverésével. A pezsgőt legalább négy évig pincében érlelik. Ragyogó, lazacvörös színű, élénk, eleven illatú, melyben a friss vörös gyümölcsök, az eper, a ribizli, a málna és a feketecseresznye fedezhető fel.

A Laurent-Perrier Grand Siécle, a „Nagy Évszázad" a champagne-ház „prestige cuvée"-je. Készítéséhez csakis a legjobb évjáratok tökéletes alapanyagait használják fel, az érlelés megközelítőleg hat évig tart. Színe szikrázóan fényes, ragyogó sárga árnyalattal. A pohárban a méz, a mogyoró, a pörkölt mandula és a friss sütemény finom illata érezhető. Az erőteljes, ugyanakkor telt íz a végén fenségesen friss érzetet kelt. Zamatanyagai rendkívül hosszan megmaradnak a szájban.

 A francia különlegességek kóstolása után a vendégek nagy érdeklődéssel nyúltak a magyar pezsgők poharaihoz. Várakozásaikban nem is csalódtak. „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt" – mondta az ezernyolcszázas évek végén Törley József. Minden oka meg is volt arra, hogy tökéletesnek tartsa, amit létrehozott, hiszen a világ számos országában megismerték és megszerették pezsgőjét. A sikertörténet 1882-ben kezdődött, mikor Törley – francia pezsgőmestert alkalmazva – megalapította pezsgőgyárát Budafokon. A francia szakértelem, a magyar szorgalom és Törley József elkötelezettsége meghozta eredményét. A hírnév töretlen, a cél pedig még mindig ugyanaz: megőrizni a pezsgőzés elegáns és különleges hagyományát olyannak, amilyennek Törley József megálmodta.

Nevezhetjük akár világpremiernek is, hiszen a Törley Nyerspezsgő Chardonnay 2006 a bemutató napján debütált, korábban sehol nem volt kapható. Aki ezt fogyasztja, az valóban a kuriózumokat keresi. Kizárólag az etyeki ültetvényről származó, 2006-ban szüretelt Chardonnay-ből készült, a palackos erjesztés kezdete 2007 volt. Az elegáns világoszöld pezsgőszín és a folyamatosan felszálló apró buborékok már az első pillanatban elvarázsolják az ínyenc pezsgőfogyasztókat. Illata csak tovább fokozza kíváncsiságát annak, ki értően közelít e pezsgő visszafogott, de gazdagon érlelt aromáihoz. A szájban finoman olvadnak szét az apró gyöngyök, élénk, friss és harmonikus savai lendületet és „ropogósságot" kölcsönöznek a pezsgőnek. A likőrözés elhagyása miatt a Törley Nyerspezsgő tisztán tárja a fogyasztók elé a teljesen száraz pezsgőkre jellemző légiességet.

 Louis François, a franciaországi Reimsből Törley József által Magyarországra csábított pezsgőmester, négyévi együttműködés után önállósította magát és saját gyárat alapított Budafokon. Pezsgői elérték a legjobb francia pezsgők minőségét. Az ő nevét viselő gyárban ma is a hagyományos eljárással készül a pezsgő, gondosan válogatott alapborokból, többéves, palackban történő erjesztéssel. A François President Rosé Brut jelenleg hiánypótló a magyar piacon. Kizárólag Pinot Noirból készül, ennek köszönheti elegáns, élénk lazacszínét. Közepesen intenzív illata gazdagon gyümölcsös. Az érett málna és szeder zamata igazi élményt nyújt, melyet csak fokoz a lendületesség, és a friss savtartalom.

Újra és újra kóstolgatva, összehasonlítva a különböző italokat, nyugodt szívvel állapíthattuk meg, hogy ebben az erős mezőnyben semmivel sem bizonyultak gyengébbnek a többinél a magyar pezsgők. Az ok persze itt is a hagyományok feltétlen tisztelete. Bátran kijelenthetjük: a Törley név ma már biztos garanciája a kifogástalan minőségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük