Bár jelképének még egy babát választott, mégis kamaszkorának végén jár és a felnőttkor küszöbéhez érkezett a 17. Budapesti Őszi Fesztivál. Az idén ismét felvállalja a nemes feladatot, hogy az ország legjelentősebb kortársművészeti seregszemléjeként Budapestet összekösse a nagyvilággal.

 

 Bár jelképének még egy babát választott, mégis kamaszkorának végén jár és a felnőttkor küszöbéhez érkezett a 17. Budapesti Őszi Fesztivál. Az idén ismét felvállalja a nemes feladatot, hogy az ország legjelentősebb kortársművészeti seregszemléjeként Budapestet összekösse a nagyvilággal.

 A fesztiválról szóló sajtótájékoztatón Horváth Csaba főpolgármester-helyettes még mielőtt a műsorokról esett volna szó, annak a véleményének adott hangot, hogy jó lenne, ha korunk vállalkozói is lépést tartanának a művészetek fejlődésével és támogatóként jelennének meg a fesztiválokon. Ilyenekből ugyanis – szerencsére – egyre több van. Azok között, melyeket már a legrangosabbak között jegyeznek Európában, a Budapesti Őszi Fesztivál továbbra is kiemelkedőnek számít.

A rendezvényre jellemző, hogy a korábbi éveknél is merészebb helyszíneket kapcsolnak be a rendezők. A különleges terek iránti vonzódás új szintre emelkedett idén: a PLACCC 2008 rendezvénysorozat keretében nemcsak a közterek funkcióját értelmezi át számos, nemzetközi fesztiválokon hatalmas sikert aratott utcaszínházi produkció, hanem olyan épületek belső terei is színházi díszletté válnak, mint az egykori Pártfőiskola, vagy a Mammut2 bevásárlóközpont. A parkok és utcák is megtelnek fiatalos, vonzó programokkal. Olyanokkal, melyek igazolják, hogy az Őszi Fesztiválra továbbra is rang lesz meghívást nyerni!

 A T-Home most először – mentőöv szerűen, szinte az utolsó pillanatban – csatlakozott a fesztivál támogatóinak köréhez, de látva az előkészületeket, egyre inkább úgy gondolják: valószínű, hogy ez a tevékenység hagyománnyá válik náluk – jelentette be a cég képviseletében Liptai Gabriella. A TV, a telefon és az Internet együttes szolgáltatója szeretné az élményeket ilyen módon is közelebb vinni az emberekhez. Eddig is szívesen támogatták a progresszív vállalkozásokat és az Őszi Fesztivál határozottan ezek sorába tartozik.

 A Fesztivál művészeti vezetője, Kovalik Balázs is az anyagi nehézségeket említette elsőször. Sajnos több produkciót is le kellett mondani a költségvetési bizonytalanságok miatt. Magyarország legnagyobb kortárs összművészeti fesztiváljának színvonala sokszor egyetlen ember döntésén múlik és ez cseppet sem bíztató. Nem több, csak biztonságosabban előre tervezhető pénzre lenne szükség! Az idén 127 millió forint állt rendelkezésükre – tavaly ugyanez 160 volt – és egészen az utolsó pillanatokig nem tudták, kapnak-e többet? Ezért külön köszönet illeti azokat, akik végül mégis a támogatás mellett döntöttek.

Az Őszi Fesztivál egykor a kortárs zene köré csoportosulva indult és ezt a művészeti ágat ma sem mellőzi. Új művek bemutatását helyezi a középpontba. Ilyen lesz például Magyarország első számú fafúvós triója, a Trió Lignum előadása. Senkit ne ijesszen meg náluk, ha néhány dallam úgy tűnne, mintha Beethovent hallanánk – hamisan. Ez néhány perc múlva elmúlik és a mű élvezhetővé válik. Erről a sajtótájékoztató közönsége is meggyőződhetett. Főleg, miután magyar népdalok egyes motívumai is felismerhetővé váltak. Október 19-én a Katona József Színházban olyan darabok is színre kerülnek, melyekkel a zeneszerzők ma még el sem készültek!

 A PLACC Fesztivál egy angol művészeti kollektíva előadásával, a Biciklis történetekkel kezdődik a Gödör Klubban. Akik kerékpárra szállnak, más dimenzióban fogják látni a várost – tudjuk majd meg tőlük. A Plázákban – mint egy színházban – jönnek – mennek az emberek, ezért lesz jó terepe a Mamut-2 egy valódi színházi előadásnak. A járókelők itt nemcsak nézők, hanem maguk is aktív statiszták lesznek. Az egykor Pártfőiskolából létrejött Dürer kertben is szabadon szárnyalhat majd a szellem a lengyel Teatr Strefa Ciszy, Repülési lecke című előadásakor. A kortárs művészet nem azt jelenti, hogy búbánatos, szomorú művek jönnek létre. Itt majd kiderül, hogy lehet az vidám, mulatságos is.

A déli országokban nagy hagyománya van az utcaszínháznak. Olykor több ezer ember állja körül a művészeket és élvezik az előadást. Két darab – nagy kísérlet lesz – nálunk is megjelenik az utcán, hátha a magyar ember is képes önfeledten örülni, szórakozni váratlan helyzetekben is. Részben Budapestről is fog szólni a Kamtchàtka utcaszínházi előadása. A színészeket, zenészeket, bohócokat, bábosokat, filmeseket tömörítő nemzetközi társulat produkciója, amelynek témája elsősorban az idegenség és otthonosság ellentéte, mindig az adott helyhez szabja alapvetően improvizáción nyugvó előadását.

 Soha nem volt még látható Magyarországon egy – pontosabban két – ülésben Rainer Werner Fassbinder magnum opusa, a Berlin Alexanderplatz. Az eredetileg tizennégy részes televíziós sorozatnak készült, filmtörténeti jelentőségű alkotás mellett 13 nagyjátékfilmet is vetítenek az El Kazovszkij emlékének ajánlott Fassbinder Fesztiválon.

Három kiállítás is helyet kapott az Őszi Fesztiválon. A kortárs képzőművészet egyik legvitatottabb személyisége, a Magyarországon elsősorban botrányhősként ismert Hermann Nitsch személyesen is részt vesz A festő inge című tárlatának megnyitóján. Az időn kívül címmel rendez kiállítást megvalósult és megvalósulatlan díszletterveiből az experimentális színházrendezőként és zenészkén is ismert Árvai György, a 2B Galériában pedig Rig-rigatar címen lesz látható válogatás olyan képzőművészek alkotásaiból, akik a politika helyett az esztétika területén kívánják körüljárni azokat a kérdéseket, amelyek a társadalmi közbeszédben a cigánysághoz kötődnek.

http://www.bof.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük