Milánóban született 1967-ben, és a működése nyomán azóta szabályok, szokások változtak meg. Az évek alatt egyfajta próbakővé vált szinte új kánont hozott létre. A hatására mások lettek a formák, más az arany és az ékkövek viszonya.

 

Milánóban született 1967-ben, és a működése nyomán azóta szabályok, szokások változtak meg. Az évek alatt egyfajta próbakővé vált szinte új kánont hozott létre. A hatására mások lettek a formák, más az arany és az ékkövek viszonya.

 Ha van igazi tartalma annak a szónak; exkluzív, hát a Pomellato új ékszerkollekciójának bemutatója valóban az volt. Budapesten, a Kristóf téri Watch de Luxe szalonban az eddig megszokottól lényegesen eltérőt láthatott a meghívott közönség. Pedig a kínálatban volt a hagyományos értelemben vett, klasszikusnak minősíthető forma, és nem akadt köztük meghökkentő, túlzottan avatgardnak minősíthető darab sem. Mégis, az összehatás egészéből az újdonság sugárzott. Elég volt végigsétálni a vitrinek előtt, hogy ez az érzés elhatalmasodjon a látogatóban, amikor pedig kézbe is vehetett egy-egy darabot, az érzésből meggyőződés lett.

 A termékek a milánói manufaktúrában kézzel készülnek, valamennyi egyedi, művészi darab – mondta el az ékszerekről Layla Bellezza regionális igazgató. A Budapesten bemutatottak között vannak olyanok, amelyek már világhírűek, de olyanok is, amiket korábban máshol még nem láthatott a közönség. Fontos azt tudni róluk, hogy ezek igazi „kipróbálásra való" ékszerek, ezeket fel kell próbálni, összeválogatni, hogy a hölgyek saját egyéniségüket a lehető legtökéletesebben fejezhessék ki általuk.

 Ilyenek például a Luna ékszercsalád tagjai, ahol a foglalat, az alap, rózsaszín arany. A kövek viszont tág lehetőséget adnak egy – szinte minden napra más – teljesen egyéni ékszercsoport összeállításhoz. Mert, hogy van közöttük, kék topáz, ametiszt, holdkő, akvamarinnal és vörös turmalinnal díszített gyűrű Ez utóbbi azért érdekes, mert a fehértől a feketéig az ékszeriparban negyvenöt színváltozata ismert, többszínű és színváltó példányai is előfordulnak. A gyűrűhöz tartozó karkötőt citromkvarc, kalcedon, barna gyémánt(!) teszi egyedivé, azon kívül, hogy akvamarin és rózsaszín kvarc is van még rajta.

 Az ékszerek értékét nem csak grammra, karátra mérve lehet kifejezni, árulta el a budapesti üzlet igazgatója, Orosz Gábor. A luxus fokát máshol a karát száma, az arany mennyisége jelzi. A Pomellato viszont valódi manufaktúra, ahol egyenként készítenek el minden darabot és ez nagyon sokat számít. Az általuk felhasznált kövek többsége is inkább a féldrágakövek csoportjába tartozik, az ékszer mégis vetekedni képes bármelyik más híres világmárka termékeivel. Az is tévedés, hogy csak a víztiszta, teljesen átlátszó, hibátlan gyémánt az igazi. Persze, ha a kő belsejében foltok, elszíneződések láthatók, az sokat levon az értékéből. Egészen más viszont, ha szépen, egyenletesen színezett, akkor a ritkasága értéknövelő lehet.

Mint ahogyan azt a „Forever" csoport függőibe, gyűrűibe foglalat barna gyémántoknál látjuk. Olyan különleges technikát alkalmaztak, hogy az már önmagában megdöbbentő hatást kelt, melyet a kövek csiszolása tovább erősít. Az alap fényezett fehér és rózsaszín arany, a csillogást a fekete és barna gyémánt valamint az ónix fokozza. Az ékszervilágban is vannak divatok, változnak is, a barna gyémánt például most kezd divatba jönni. Az ára is ennek megfelelő, a bemutatott együttes például egymillió forintba kerül.

 A Capri névre keresztelt gyűrű és lánc esetében ravaszabb dolgot találtak ki a tervezők. Minden ponton két követ tettek – egymás alá-fölé – ugyanazon foglalatba. A gyémántszerűen átlátszó teljesen tiszta hegyikristály mellé párnak a zöld egy különleges árnyalatát megjelenítő krizoprászt, a kvarc kalcedonos változatát illesztették. Az eredmény: az eredetileg almazöld színű kő alulról reflektorszerű megvilágítást kap és ettől sajátosan tündöklővé válik. Ha a láncot megfordítjuk és a hegyikristállyal felfelé hordjuk, azon is átdereng a sejtelmes, tompa zöld szín. Az ékszer jól alkalmazkodik viselője bőrszínéhez, a téli fehérebb és a nyári lesült bőrön is roppant elegáns hatású.

 A fiatalos, a modern, szinte a diszkó stílus képviselője a Sirene. Fehér és rózsaszín arany az alapja, benne holdkő, topáz és két különlegesség. Az egyik, a rhodolit, gránát-csoportba tartozó kő. Lilás-vöröses színét vas- és mangánzárványok okozzák. A másik, a sajátságos, konyak színű Madera kvarc szintén most kezd divatossá válni. Mindkét, tehát a fehér és a barna tónusú csillagot is topáz és néhány szépen csiszolt briliáns teszi még szembetűnőbbé.

A bemutatót a Watch de Luxe szalonban nem az azonnali, forgalom, az üzleti megjelenés céljával tartották. Sokkal inkább azért, hogy elterjesszenek egy gondolatot: van az ékszereknek olyan csoportja, ahol a szakember keze munkája teremti az értéket és így olyan alkotás jön létre, ami egyszerre képes divatos és értékálló lenni. A Pomellatonál hisznek abban, ők mindig is megmaradhatnak legfontosabb alapelveik mellett: a stílusban szabadok, a minőségben szigorúak.

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük