Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a Podmaniczky utcában „Boltíves" néven új kiállító terem nyílt. A helyiség azóta egy borozóval bővült. A rendezők elhatározták ugyanis, hogy nemcsak a tárlatok megnyitását, de lebontását is ünneppé teszik. Olyankor borbemutatót tartanak.

 

 Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a Podmaniczky utcában „Boltíves" néven új kiállító terem nyílt. A helyiség azóta egy borozóval bővült. A rendezők elhatározták ugyanis, hogy nemcsak a tárlatok megnyitását, de lebontását is ünneppé teszik. Olyankor borbemutatót tartanak.

Ludányi András borászLudányi András borász Legelső kiállításukat, mely több kortárs művész alkotásait vonultatta fel most bezárták és ezt az eseményt Ludányi András borainak bemutatásával kötötték egybe. A Mátrai Borvidéken, Gyöngyöstarjánban dolgozó fiatal borász hat hektár szőlőterületet mondhat magáénak és hozzá még vásárol is a környék termelőitől szőlőt. A Mátra-alja fehérboros vidék. A Ludányi Pincészet 1983 óta működik, fokozatosan bővítve tevékenységét. Többnyire száraz borokat készít, de azért akad náluk félédes, ezen kívül rosé, sőt vörösbor is. Kizárólag reduktív technológiát alkalmaznak, ennek megfelelően választják meg a szüret időpontját is. Irányított, hűtött erjesztéssel, friss, fiatalos fehérborokat állítanak elő. Palackozáskor a borhoz kevés széndioxidot is adnak.

 A termelő egyik kedvenc bora az Olaszrizling 2007, száraz, illatos, gyümölcsös. Kortyoláskor az ízét nem sokáig tartja, inkább nyáridőben, jól lehűtve, szomjoltáshoz ajánlják. Fiatalossága, szénsavassága folytán valósággal „itatja magát". A Szürkebarát neve hallatán az emberek többségének még mindig Badacsony jut eszébe, pedig a Mátra táján ennek a fajtának már nagyobb a termőterülete. A piac viszont még nem fogadja el ezt a nagyon száraz bort. Illata is kevésbé átütő. Érdekes módon külföldön viszont egyre nagyobb iránta az érdeklődés. A Rizlingszilváni más néven Müller Thurgau a Mátra mostohafia. A legnagyobb a termőterülete, ez adta – és adja ma is – a mindenkori tömeggyártás alapját a minőségre kevésbé igényes borászathoz. Ugyanakkor nagyon szép primőr bor készíthető belőle, novemberben már palackozható, szállítható. Ellensége az oxigén, ha viszont meg tudjuk tőle védeni, sokáig üde, friss marad.

A 2007-es Tramininél is még kevéssé jelentkezik a fajta határozott, jellegzetes illata. Az ilyen kis könnyű, reduktív Tramini szintén nehezen tud betörni a piacra. Inkább a testesebb, illatosabb változatát keresik. Érdekességes, hogy a Mátra-alján enyhén kesernyés utóízt kap, mely valószínűleg a talaj hatása. A Muscat Ottonel 2007 kifejezetten muskotályos. Egy időben a borvidék híres volt erről a fajtáról, bár most már inkább az Ottonel helyett a Lunelt telepítik. Talán azért, mert vannak, akik ezt – az erősebb illata miatt – kevésbé kedvelik. A Muscat Lunel 2007 félédes, szintén erősen szénsavas. Ez a szőlő inkább Tokajra jellemző. Édességét itt kevés sűrítménnyel erősítették. Palackban sem érlelik, mert szürettől szüretig el is fogy az egész termés.

 A Kékfrankos rosét három – négy órás héjon áztatás után a továbbiakban már a fehérborok megszokott eljárása szerint készítik, így megtartja gyümölcsösségét. A rosé mindinkább divatba jött, különösen nyáron fogyasztják sokan szívesen, erősen lehűtött állapotban. Valódi Kékfrankost is készítenek, ez sötét, tűzvörös színű. Száraz, fanyarsága mellett csokoládés íze jól érvényesül. Színe nehéz bort sejtet, de valójában nem az. Illatában erdei gyümölcsöket fedezhetünk fel.

Bár a Galéria lebontotta első kiállítását, várhatóan – napokon belül – egy újabb tárlatot nyit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük