2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Roma emberek képzése és foglalkoztatása a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65018"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image2_372.jpg" border="0" width="263" height="131" /></a></span>Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) együttműködve indít útjára egy programot, melynek fő célja, hogy olyan szakképzettséghez juttassa elsősorban a hátrányos helyzetű roma nőket, amellyel sikeresen tudnak elhelyezkedni a szociális- és gyermekjóléti ellátórendszerben.</p> <p> 

image2 372Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) együttműködve indít útjára egy programot, melynek fő célja, hogy olyan szakképzettséghez juttassa elsősorban a hátrányos helyzetű roma nőket, amellyel sikeresen tudnak elhelyezkedni a szociális- és gyermekjóléti ellátórendszerben.

 

image2 372Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) együttműködve indít útjára egy programot, melynek fő célja, hogy olyan szakképzettséghez juttassa elsősorban a hátrányos helyzetű roma nőket, amellyel sikeresen tudnak elhelyezkedni a szociális- és gyermekjóléti ellátórendszerben.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Farkas Flórián, az ORÖ elnöke a Roma emberek képzésbe ágyazott foglalkoztatása a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben címet viselő kiemelt projekt indulása alkalmából rendezett konferencián és sajtótájékoztatón számoltak be a program részleteiről. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a „Nő az esély" programcím ugyanúgy, mint maga a projekt, egyszerre több mindent jelent. Egyrészt esélyt kívánnak biztosítani a hátrányos helyzetű embereknek, másrészt pedig az által, hogy a nőket képeznek és foglalkoztatnak ezt követően, általuk esélyhez jut a családjuk és a környezetük is, ahol tevékenységüket végzik.

A 2014. augusztus 31-ig tartó időszak alatt legalább 1000 roma származású asszonyt, nőt vonnak be a képzésekbe, akik közül legalább 750-en végzettséget is szereznek majd. A projekt – melynek költségvetése 1,52 milliárd forint – szociális és gyermekvédelmi szakmák elsajátítását biztosítja: ápolási asszisztens, kisgyermek-gondozó, nevelő, szociális gondozó és ápoló, óvodai dajka segédgondozó, idősgondozó, házi betegápoló és roma szociális segítő képzést kaphatnak a programban részt vevők. A képzést az EMMI háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet bonyolítja le. A projektre jelentkezni a megyei roma nemzetiségi önkormányzati vezetők megkeresésével, valamint az idén novembertől induló toborzó rendezvényeken lehet.

A sikeres vizsgát tevők elhelyezkedési esélyeit is segíti a projekt második, összesen 1,4 milliárd forintos összegű komponense, amely egy éves támogatott foglalkoztatást és a munkavállalók továbbképzését biztosítja a munkáltatók számára.

A projektnek köszönhetően a roma nők kapocsként szolgálnak majd a szociális intézmények és a több ezer rászoruló között, akik eddig nem vették igénybe a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokat. A pályázatnak az is célja, hogy erősödjön a roma közösségek és a szociális intézmények közötti bizalom, valamint a romák társadalmi befogadása, illetve biztosítja, hogy már nem csak a közfoglalkoztatásban, hanem az elsődleges munkaerőpiacon is lehetőség nyílik számukra.

A képzésbe történő bekerülés feltételei és a teljes, részletes pályázati kiírás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.