2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Románia: Ott is a gebedj meg alapú vállakozáspolitika van – de a helyzet kicsit jobb

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11527"><img class="image thumbnail" src="/files/images/10000.thumbnail.jpg" border="0" alt="10000 lei" title="10000 lei" width="100" height="91" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>10000 lei /régi/</strong></span></span> <p>A vállalkozások sarcolása szinte természetes dolog néhány ex szocialista országban. Élen Magyarország és Románia áll. A román helyzetre igencsak rávilágít a rompress alábbi híre:</p><p>

 10000 lei10000 lei /régi/

A vállalkozások sarcolása szinte természetes dolog néhány ex szocialista országban. Élen Magyarország és Románia áll. A román helyzetre igencsak rávilágít a rompress alábbi híre:

 10000 lei10000 lei /régi/

A vállalkozások sarcolása szinte természetes dolog néhány ex szocialista országban. Élen Magyarország és Románia áll. A román helyzetre igencsak rávilágít a rompress alábbi híre:

Ne a büntetések alapján fizessék a fináncokat

Ne fizessék a pénzügyi ellenőröket annak függvényében, hogy mennyi büntetést szabnak ki, kéri a kis- és középvállalkozások minisztere. Ovidiu Silaghi szerint nem természetes, hogy így állapították meg a fizetési rácsot az ellenörző hatóságnál, mert sérti a vállalkozó ártatlanságának vélelemét is: "az ellenőr nem mehet ki úgy ellenőrizni, hogy azt gondolja, az ellenőrizettek eleve bűnözők". A miniszter tárgyalásokat folytat a pénzügyminisztérium képviselőivel és az ellenőrző hatóság képviselőivel is annak érdekében, hogy a helyzet változzon.

5000 lei5000 lei /régi/A miniszter arról is beszélt, hogy körülbelül két héten belül a harminc százaléka eltűnik annak az 509 engedélynek, amit egy vállalkozó a törvényes működéséhez be kell szerezzen. A maradék hetven százalék esetében pedig egy hónapon belül kell választ adjon a hatóság, ellenkező esetben a kérés elfogadottnak tekinthető.

(Rompres)

Eredetileg közölte : www.manna.ro

Szerkesztőségünket a helyi viszonyokban járatosak informálták. Értelem szerűen nevük közléséhez nem járultak hozzá. Kérdésünkre azt mondták / mindketten helyi vállalkozók/:

 A helyzet nem ilyen tragikus, ha két dolgot figyelembe vesz az ott vállakozó.

2000 lei /ez már az új most érvényes sorozat.../2000 lei /ez már az új most érvényes sorozat…/

Az egyik: MINDEN vállakozással kapcsolatos okmányt románul KELL kiállítani, még akkor is ha a törvények esetleg megengedően nyilatkoznak. Kétnyelvű anyagokkal sincsen probléma ha az első nyelven a román nyelv áll. Ha nem így csinálnak akkor nagy valószínűséggel kilátástalan büntetéshegyekkel találják szemben magukat, és azt is megbánják, hogy éltek. A HIVATAL ebben nagyon kegyetlen és kitartó tud lenni. Bizánci tipusú /vagy inkább balkáni tipusu baksisokrácia/ rendszer működik már hosszú ideje. Nincsen szabdulás – lásd a második pontot….

A másik: Az országban kellemesen helyettesíti az ügyfélbarát hivatalt a korrupció. Azaz megfizethető, és a megállapodott ellenszolgáltatásért el is végzik azt amit ígértek. (Mert ha nem kap pénzt a büntetésekből, valamiből élni kell..) De ehhez az kell, hogy mindkét fél ismerje egymást vagy legyen egy olyan közbenjáró, akiben a korrupt hivatalnok megbízik.

Mivel ez a rendszer jól működik, nem érdekes, hogy akár félezer engedélyt is be kell szerezni, az erre felszenteltek maximimális hatékonysággal elvégzik. Ha románul is tud az illető, és megvan a kapcsolatrendszere, akkor nagyságrendekkel jobbanérzi magát mint Magyarországon. Igy nem csoda, hogy sokan akik korábban Magyarországra költöztek vagy házasodnak jönnek vissza vállalkozni. Ezt tükrözik az ingatlan árak is, jópár helyen már magasabbak, mint Budapesten.

Sokan a hivatalnokok közül attól félnek, hogy az EU itt is rendet vág, és akkor miből szerzik meg a kalácsra valót. Eddig a társadalom szövete jól ellenállt minden ilyen törekvésnek, ami még a Forrdalom előtt is működött. Csak éppen az annak megfelelő szinten, ott a munkahely, a továbbtanulás és a mindennapi megélhetés és túlélés adott házi feladatot. Akkor nem volt jó itt élni, de nem lehetett elmenni. Most már nem is mennék…

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.