2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sorbán Laura: Cigánykarnevál

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3862"><img class="image thumbnail" src="/files/images/szaztagu.thumbnail.jpg" border="0" alt="Száztagú cigányzenekar" title="Száztagú cigányzenekar" width="100" height="73" /></a></span></strong>Augusztus 4-én, szombaton, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezik meg a XVII. Cigánykarnevált - jelentette be Buffó Rigó Sándor a 100 tagú cigányzenekar elnöke. </p><p>

 

száztagú cigányzenekarAugusztus 4-én, szombaton, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezik meg a XVII. Cigánykarnevált – jelentette be Buffó Rigó Sándor a 100 tagú cigányzenekar elnöke.

 

száztagú cigányzenekarAugusztus 4-én, szombaton, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezik meg a XVII. Cigánykarnevált – jelentette be Buffó Rigó Sándor a 100 tagú cigányzenekar elnöke.

buffo-rigó A tradicionális zenei fesztivál fõszervezõje a Magyar Örökség-díjas, 1985-ben alakult, a világon egyedülálló 100 tagú cigányzenekar. Az eddig megszokott hagyományoktól eltérõen, több újdonsággal is szolgál az idei rendezvény – mondta el az elnök. Elsõsorban szembetûnõ az új helyszín, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amely az Orczy Kerthez képest, nagyobb befogadóképességével méltó színtere lehet a nagyszabású koncertnek. Újabb érdekesség, hogy ebben az esztendõben a zenekar repertoárján kívül, meglepetésként, a legnépszerûbb roma származású ?megasztárok" is fellépnek. Caramel és Gáspár Laci, a két könnyûzenei kedvenc, legnagyobb slágereik mellett, a zenekar kíséretével is elõadnak egy – egy különleges dalt.

Beke Farkas Nándor fõtitkár mûsorismertetésébõl kiderült, hogy a Megasztárokon kívül közönség elé áll Boross Lajos Kossuth-díjas prímás király, Ökrös Oszkár cimbalomvirtuóz, valamint Mága Zoltán és az Angyalok. A mûsorban különbözõ zenei stílusok is megjelennek. A klasszikus stílus képviseletében a Nádor Quartet, a könnyû mûfajban a Váradi Roma Café, Bódi Guszti és a Fekete szemek, Cafe Latino, autentikus táncával a Romencok Cigánytánc Együttes, énekes szólistaként Bangó Margit és tanítványa Rigó Mónika is szórakoztatni fogja a közönséget.

bangó margit A cigánynóta éneklés királynõje, a Kossuth-díjas Bangó Margit, a zenekar megalakulása óta már számtalan közös fellépésen vett részt. Elmondása szerint ezek ellenére minden egyes elõadás újabb kihívást jelent számára, hiszen ennek a mûfajnak legképzettebb muzsikusaival kell együtt dolgoznia. Mint minden nép, mi is büszkék vagyunk kultúránkra, melybe nemzeti kincsünk, a 100 tagú cigányzenekar is beletartozik. Ápolnunk kell hagyományainkat, népszerûsíteni kell a cigányzenét a fiatalok körében. Az ifjú tehetségeket fel kell karolni, teret kell adni nekik a színpadon, hiszen õk tudják továbbvinni a népmûvészet zászlaját, sikereket elérni olyan országokban is, ahol még ismeretlen ez a kultúra. Közéjük tartozik például a Rajkó zenekar, melynek ?lelkes ifjoncai" méltó tagjaivá válhatnak a ?nagy öreg" csapatnak.

rajkókA régi magyar közmondás ellenére ezen a fesztiválon ?két dudás" is megfér egy csárdában. A fent említett 50 éves fennállását ünneplõ ?lelkes ifjonc" Rajkó zenekar is szerepel a XVII. Cigánykarneválon. Ez érthetõ, hiszen a két zenekar kapcsolata szinte családias, egymástól elválaszthatatlan, 31 éve együtt dolgozik. A ?nagy öregek" tanítják a fiatalokat, így a Rajkó zenekar az utánpótlás szerepét is betölti a 100 tagú Cigányzenekarnál, ezzel a világ kulturális részévé válhatnak tagjai. A zenekar október 4-i koncertjén Farkas Gyula emlékének adózik majd a Mûvészetek Palotájában. Mûsorukban a nagy zeneszerzõ mûveit adják elõ, köztük az egyik leghíresebbet, a Csárdás-rapszódiát.

A 100 tagú Cigányzenekar tagjai többségükben budapestiek, de vannak köztük zenészek az ország minden sarkából. Így elmondhatjuk, hogy ez az együttes az egész országra kiterjedõ, valóságos ?roma nemzeti válogatott". Mûsorában nemcsak a cigányzene, hanem a cigányzenekarra hangszerelt klasszikus zene is megjelenik. A kultúra nagyköveteként Magyarországon kívül, világszerte is folyamatosan turnézik. Több mint ezer koncerten és elõadáson adott számot a roma hagyományokról. Nemrégiben a franciaországi és Monaco-i turnéjuk alatt Monte Carloban az exkluzív Sporting Clubban együtt lépett fel a Grammy-díjas Shakirával, és a Gipsy Kings együttessel, egy milliárdos arab sejk unokájának esküvõjén. Itt nagy sikert aratott a Karib-tenger kalózai címû film zenéjével, és meglepetésként az est fénypontjaként még eredeti arab zenével is elkápráztatta a közönséget. A tervek szerint szeptember 9-én közösen lép színpadra Elton Johnnal és a Gipsy Kings együttessel ugyancsak Monte Carloban. Sok sikert kívánunk nekik.

http://www.100tagu.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.