2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sun újdonságok : új szerverek, virtuális szalagkönyvtárak, tárolók

8 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12023"><img class="image thumbnail" src="/files/images/t5140.thumbnail.jpg" border="0" alt="Sun T5140" title="Sun T5140" width="100" height="31" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Sun T5140</strong></span></span>  <p>2008.április 17-én  <em>Fischer Erik</em> műszaki igazgató és <em>Polner Tamás</em> marketing igazgató jelentette be a Sun <strong> </strong>Microsystems Kft. részéről a cég újdonságait.  </p><p>

sun t5140Sun T5140 

2008.április 17-én  Fischer Erik műszaki igazgató és Polner Tamás marketing igazgató jelentette be a Sun  Microsystems Kft. részéről a cég újdonságait. 

sun t5140Sun T5140 

2008.április 17-én  Fischer Erik műszaki igazgató és Polner Tamás marketing igazgató jelentette be a Sun  Microsystems Kft. részéről a cég újdonságait. 

Az  UltraSPARC T2 Plus processzorra épülő SPARC Enterprise T5140 és T5240 szerverek jellemzője;

-ötször nagyobb teljesítmény fele akkora helyen,

-harmadik generációs Solaris CMT szerverek, ideális alapként a skálázható web, Java és adatbázis alkalmazásokhoz.

sun t5240Sun T5240A két új rendszer az  UltraSPARC(R) T2 Plus processzorra épül, bővítve a  SPARC(R) Enterprise szerver termékcsaládot.  A hálózatok egészét átfogó CMT SPARC Enterprise T5140 és T5240 szerverek kiváló teljesítményűek és modulárisan jól bővíthetők,  velük az ügyfelek adatközpontjaikat különösen tömör felépítésű,  energiatakarékos számítóközponttá alakíthatják, amit aztán a Solaris(TM)10 operációs rendszer optimalizál és irányít. 

A SPARC Enterprise T5140 és T5240 szerverek akár tizenhatszor nagyobb számítási sűrűséget nyújtanak, mint a hasonló kétfoglalatos x86-os rendszerek és akár harminckétszer nagyobbat, mint négyfoglalatos társaik.

A Sun és Fujitsu SPARC Enterprise T5140 és T5240 szerverek fele akkora helyen nyújtanak akár háromszor nagyobb teljesítményt, mint a hasonló RISC rendszerek. John Fowler, a Sun rendszercsoport ügyvezető alelnöke szerint, ezekkel a többfoglalatos rendszerekkel, az UltraSPARC T2 Plus-szal és a Solaris-szal elérhető teljesítmény és skálázhatóság semmihez sem hasonlító csúcs-eredményt jelent.

Alig két és fél év alatt sikerült ötszörösre növelni a CMT teljesítményt oly módon, hogy semmit nem kellett feláldozni az energia- sem a helytakarékossági elképzelésekből. Az ügyfelek többet érhetnek el vele, akár Web 2.0 szolgáltatásokat fejlesztenek, akár ügyfélkapcsolati (CRM) vagy vállalatirányítási információs rendszert (ERP) futtatnak.

A szerverek technikai újdonságai

A SPARC Enterprise T5140 és T5240  szerver az első kétfoglalatos, általános célú, UltraSPARC T2 Plus-on alapuló szervereket jelentik a kínálatban.  A SPARC Enterprise T5240 szerver minden x86-os rendszernél jobban teljesít olyan vállalati alkalmazások esetében, mint a JAVA, ERP-k, levelezési és OLTP adatbázisok.

Az ügyfeleknek kisebb költséget, de nagyobb teljesítményt jelent, ami új szolgáltatások és egyéb vállalati számítási lehetőségek bevezetését szolgálja.  A szerverek akár 128 szálat kezelnek kompakt,  egy- vagy két rack-unit méretű egységükben.   2-4-szer több memóriával és belső tárhellyel rendelkeznek, mint a hasonló x86-os rendszerek. Velük az ügyfelek adatközpontjuk infrastruktúráját kisebb, erőteljesebb, energiatakarékosabb környezetben egyesíthetik.

A SPARC Enterprise T5140 és T5240 szerverek kínálják az egyetlen rugalmas, nyílt forrású, virtualizációs technológiát a Solaris Container és a Logical Domains (Ldoms) segítségével. 

A beállítható operációs rendszerek száma elérheti a 128-at,  a virtuális operációs rendszer lehetővé teszi rack-enként több min 5.000 külön tartomány telepítését, így az új rendszerek tökéletesen alkalmasak szerver- virtualizációra és konszolidációra. 

A chipre telepített, integrált PCI-E és kriptografikus gyorsítás, együtt a szerver és a Solaris operációs rendszer nagyfokú megbízhatóságával,  lehetővé teszi a jól kihasználható és hatékony virtualizált infrastruktúrák biztonságos és megbízható futtatását, ezek pedig webes és vállalati alkalmazások környezetét alkothatják. 

A SPARC Enterprise T5140 és T5240 rendszerek kiemelkedő skálázhatósága egész új típusú alkalmazások előtt nyitnak utat, melyekkel teljes mértékben kiaknázható a többmagos rendszerek teljesítménye.  A Sun sokféle fejlesztői eszközt kínál, köztük a CoolTools és a Sun(TM) Studio 12 szoftvert. Az új SPARC Enterprise szerverekhez teljes támogatást nyújt a Sun, hogy ügyfeleik építhessenek a CMT technológia előnyeire. A szolgáltatások között található a konszolidációs/virtualizációs tanácsadás, a környezeti optimalizáció (eco optimization), a Solaris 10 operációs rendszerhez kapcsolódó szolgáltatások, valamint a hardver/operációs rendszer támogatás.

Rekordok a teljesítmény terén

2005-ös bevezetésük óta a SPARC Enterprise CMT-alapú rendszerek több mint 50 rekordot állítottak fel.

A SPARC Enterprise T5140 és T5240 szerverek folytatják ezt a hagyományt, kiemelkedő eredményeikkel minden hasonló rendszernél jobbak teljesítményben, ár/teljesítmény arányban, energia- és helykihasználásban, a vállalat számára kulcsfontosságú és nagy számítási kapacitást igénylő feladatokban.

Solaris 8 és 9  containerek a Solaris 10 operációs rendszerhez

A szerverekkel együtt mutatták be azokat az új termékeket, melyekkel a virtualizációs szolgáltatások  Solaris 8 és Solaris 9 alkalmazásokat képesek futtatni,  megkönnyítve az alkalmazások áttelepítését a legújabb Solaris 10 operációs rendszert alkalmazó CMT rendszerekre. 

A Solaris 10 operációs rendszerhez használatával több Solaris 8 vagy Solaris 9 környezet, vagy ezek kombinációja futtatható egyetlen SPARC alapú rendszeren.  Ilymódon ésszerűsíthető az informatikai tevékenység, maximalizálható az adatközpont, hely szabadítható fel és megtakarítás érhető el az áram-, a hűtési- és a támogatási költségeken.

Újdonságok az adattárolás leggyorsabban növekvő piaci szegmensében:

A Sun új deduplikációs képességgel bővítette vezető virtuális szalagkönyvtár portfolióját

A Sun kiemelkedően fontos fejlesztést jelentett be a folyamatosan növekvő tárolási és virtuális szalagkönyvtár- (Virtual Tape Library- VTL) portfoliójához.  Ennek lényege;  az alacsony költségű adat-deduplikációs technológia beépítése.

2007-es bevezetése óta a Sun nyílt rendszerű VTL termékeinek növekedése éves szinten 300% és részesedése is gyorsan növekszik a tároló iparágnak ezen leggyorsabban növekvő piaci szegmensében. 

A Sun modulárisan jól bővíthető, kiváló környezeti hatékonyságú VTL megoldásai képesek biztonságosan menteni a növekvő adatmennyiséget, egyben csökkenteni a teljes bekerülési és üzemeltetési költséget.

A vállalatok adatmennyisége folyamatosan növekszik, miközben jelentősen csökkenteniük kell adattárolási költségeiket, sőt egyre rövidebb idő alatt kell biztonsági másolatot készíteniük, hogy megfeleljenek a szolgáltatás szintű megállapodásoknak. Mindezen felül, a nagyobb vállalatok irodái sokszor területileg szétszórtan helyezkednek el,  a távoli irodákban pedig nincs személyzet az adatok megfelelő, vagy bármilyen biztonsági másolatának elkészítéséhez.  Az adat- deduplikáció viszont csökkenti a fizikai tárolás teljes költségét, mivel csak az egyedi adatokat tárolja, így minden adatból csak egy példányt tart meg.

Közös platform bővíti a Sun VTL portfolióját

A Sun közös platformot hozott létre, hogy bővítse virtuális szalagkönyvtár termékeit, ennek a közös platformnak köszönhetően jött létre a Sun StorageTek VTL Plus legújabb generációja, amely kétszeres teljesítményt nyújt, és szorosan integrálódik a mentési alkalmazásokhoz,  s lehetővé válik vele a Sun StorageTek(TM) VTL Value kapacitásának 12, 24, 36 és 48 TB-ra való bővítése is.

Mindezen felül a Sun első adat- deduplikációs megoldása, a Sun StorageTek VTL Prime különálló alkalmazásként is használható, de kapcsolható a Sun StorageTek VTL Plus-hoz is, így költséghatékony, többszintű adatvédelmi architektúra hozható létre.  Ez az új megoldás egyszerű és gazdaságos megoldást jelent a mentési folyamat szinkronizációjára és konszolidációjára a sok telephellyel rendelkező, vagy nagyvállalati környezetekben is. A Sun StorageTek VTL Prime  csak az egyedi adatokat másolja, amihez jóval kevesebb sávszélesség is elegendő,  így gazdaságossá válik az adatkatasztrófa-elhárítás és a működés folyamatosságának biztosítása.Ez az új megoldás környezet-tudatosabb működést is hoz, tárhely-igényüket a cégek a virtualizációs technikák használatával csökkenthetik, vele együtt csökken a teljes bekerülési- és a működési költség is.

A bejelentés megerősíti a Sun azon erőfeszítéseit,  hogy ügyfeleinek a nyílt platformok és a nyílt forrású tárolórendszerek közössége által nyújtott előnyök kihasználásával kínálja a lehető leggazdaságosabb megoldásokat. 

Az új Sun StorageTek(TM) VTL Plus,  a Sun StorageTek(TM) VTL Value termékcsalád  megnövelt kapacitása és az új adat-deduplikációs képességek a Sun StorageTek(TM) VTL Prime-ban a Sun innovatív megközelítését bizonyítják, azt, hogy a virtuális tároláshoz az olyan nyílt platformok, mint a Solaris(TM) operációs rendszer, s az innovatív szalag és lemez tárolási technológiák, azaz a legmegbízhatóbb szerverek integrációjával közelít.

 

A fejlesztők a nyílt tárolási technológiát az OpenSolarisTM-ból tölthetik le ingyen a http://www.opensolaris.org/os/community/storage/ címen.

http://sun.com/t5140 és http://sun.com/t5240  

http://www.sun.com/servers/coolthreads/overview/cooltools.jsp

http://developers.sun.com/devtools/index.html

http://www.sun.com/coolthreads/benchmarks

www.sun.com/storage

http://sun.com/

Harmat Lajos

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.