2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sun xVM VirtualBox: túl az ötmilliomodik letöltésen

4 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/14023"><img class="image thumbnail" src="/files/images/VirtualBox_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span> <p>A világ első ingyenes, nyílt forráskódú virtualizációs eszköze, amely minden jelentős operációs rendszert támogat. A  Sun xVM VirtualBox nagy teljesítményű, ingyenes, nyílt forráskódú asztali virtualizációs szoftvere több mint ötmillió letöltést könyvelhetett el mindössze 18 hónap alatt. </p><p> 

 

A világ első ingyenes, nyílt forráskódú virtualizációs eszköze, amely minden jelentős operációs rendszert támogat. A  Sun xVM VirtualBox nagy teljesítményű, ingyenes, nyílt forráskódú asztali virtualizációs szoftvere több mint ötmillió letöltést könyvelhetett el mindössze 18 hónap alatt.

 

 

A világ első ingyenes, nyílt forráskódú virtualizációs eszköze, amely minden jelentős operációs rendszert támogat. A  Sun xVM VirtualBox nagy teljesítményű, ingyenes, nyílt forráskódú asztali virtualizációs szoftvere több mint ötmillió letöltést könyvelhetett el mindössze 18 hónap alatt.

 

Az xVM VirtualBox szoftverrel a végfelhasználók bármilyen operációs rendszeren elérhetik kedvenc programjaikat, a fejlesztők pedig egyetlen laptopon vagy asztali számítógépen hozhatnak létre, tesztelhetnek és futtathatnak egyszerűen keresztplatformos, többrétegű alkalmazásokat. Az xVM VirtualBox 1.6 szoftver a világ első ingyenes, nyílt forráskódú type2 hypervisor alapú virtualizációs eszköze, amely minden jelentős operációs rendszert támogat, úgymint a Mac OS X, a Linux, a Windows, a Solaris és az OpenSolaris.

"A Sun xVM VirtualBox gyökeresen átalakítja a szoftverfejlesztést" – jelentette ki Steve Wilson, a Sun Microsystems xVM-ért felelős alelnöke, majd hozzátette: „A fejlesztők ugyanis nincsenek többé feltétlenül ráutalva a nagy tesztlaborokra. Az xVM VirtualBox szoftver jóvoltából a fejlesztők egyszerre több virtuális gépet hozhatnak létre, ezeket hálózatba kapcsolhatják és telepíthetik rajtuk kedvenc operációs rendszereiket – mindezt egyetlen laptopon. Az xVM termékcsaláddal a Sun minden virtualizációs igényt képes kielégíteni, az egyedi munkaasztaltól egészen az adatközpontig."

Az xVM VirtualBox 1.6 szoftver

Az innotek cég 2008 eleji felvásárlását követően a Sun ebben a hónapban bemutatta az xVM VirtualBox szoftver 1.6-os verzióját. Az új verzió, ami jelenleg naponta több mint tízezer letöltést ér el, mintegy 2000 új fejlesztést tartalmaz, valamint teljes körűen támogatja a Max OS X, a Solaris és az OpenSolaris operációs rendszereket alap operációs rendszerként. Emellett megújult támogatást biztosít a nagyteljesítményű virtuális berendezéseknek, jobban méretezhető és a webes szolgáltatások révén támogatja a távoli adminisztrációt is.

Az xVM VirtualBox szoftverrel a felhasználók „virtuális gépeket" hozhatnak létre, és azokra tetszés szerint telepíthetnek különböző operációs rendszereket, így egyetlen számítógép egyidejűleg futtathatják ezeket illetve a különböző alkalmazásokat. A szoftver az operációs rendszerek széles körét támogatja; a felhasználók a legmodernebb Windows Vista és OpenSolaris alkalmazásoktól a régi Windows 98-as, OS2-es vagy DOS-os alkalmazásokig bármit futtathatnak például egy új Mac laptopon az Apple alkalmazásai mellett. Mindössze 20 megabájtos méretével az xVM VirtualBox szoftver hihetetlenül kompakt és hatékony, telepítése pedig nem egészen öt percet vesz igénybe. A szoftver nyílt forráskódú verziójára a GPLv2 licenc vonatkozik, de bináris formátumban is elérhető személyes felhasználásra szóló licenc alapján.

Az xVM VirtualBox kulcsfontosságú összetevője a Sun szélesebb körű xVM virtualizációs és felügyeleti szoftverportfoliójának. A termékcsalád része még többek között a Sun xVM Ops Center, a Sun Virtual Desktop Infrastructure (VDI) szoftver, illetve a Sun xVM Server is, amelynek megjelenését 2008 nyarára tervezik. A végfelhasználóknak, fejlesztőknek és kis- és középvállalatoknak szánt xVM VirtualBox szoftver az xVM termékcsalád belépő szintű tagja, amely a legkülönbözőbb méretű ügyfelek széles körének igényeit képes kielégíteni.

A Sun teljes virtualizációs portfoliót kínál, aminek részei az egységes szoftver felügyeleti eszközök, operációs rendszerek, szerverek, adattárak, desktopok és processzorok virtualizációja hardverrel és attól függetlenül is. A Sun egyedülálló desktoptól a datacenterig virtualizációs portfoliója segít az ügyfeleknek teljes informatikai környezetük vagy csak a kívánt szint (pl. desktop, szerver, adattár) optimalizálásában, fejlesztésében és egyszerűsítésében.

http://www.sun.com/virtualization

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük