Szekszárd, a nemes borok városa

A Szekszárdi-dombság, a Mezőföld síksága és a Sárköz területi egységének központjában, lankás vidéken fekszik az ország egyik legbájosabb, 35 ezres lakosú városa. Hazánk legkisebb megyeszékhelye (Tolna megye). „A legszebb fekvésű táj" – írta a Naplóban Széchenyi István, amikor a dunai gőzhajóval erre haladt.

Szekszárd, a nemes borok városa

A Szekszárdi-dombság, a Mezőföld síksága és a Sárköz területi egységének központjában, lankás vidéken fekszik az ország egyik legbájosabb, 35 ezres lakosú városa. Hazánk legkisebb megyeszékhelye (Tolna megye). „A legszebb fekvésű táj" – írta a Naplóban Széchenyi István, amikor a dunai gőzhajóval erre haladt.

 

Errefelé vezettek a római utak, s rómaiak telepítették az első szőlőket. A kétezer éves szőlőművelés eredménye, hogy a szekszárdi borászok a mai világversenyeken a legjobb helyezéseket érik el. A törökdúlás után németek érkeztek a városba. Az első Kadarka tőkét a török elől menekülő rác telepesek ültették el, azóta hungarikum lett a rubin színű, illatos, kézi művelést igénylő bor.

 I. Béla király szobraI. Béla király szobra

 I. Béla király 1061-ben bencés kolostort alapított éppen Szekszárd központjában. A szerzetesek pedig folytatták a szőlőművelést. Gyakran megfordult itt I. Béla fia, Szent László király is, a város védőszentje. A kolostor romjait a Pollack Mihály tervezte klasszicista Vármegyeháza belső udvara foglalja magában.

A kolostor maradványaiA kolostor maradványai

 Az épület éppen a teljes felújítás végén van. Benne könyvtár, levéltár és több kiállítás kap helyet. Mögötte a Bacchus Borkút csapjaiból nagyobb ünnepeken tényleg bor csordogál! Szekszárd a fesztiválok városaként is ismert. Rendeznek itt bringatúrákat, pünkösdi- és nyárnyitó bulikat, vízi versenyeket, atlétikai bajnokságot, Szent László Napokat, Iván-völgyi kadarkatúrát, a Vármegyeházán koncerteket, szarvasbőgésre éjszakai gyalogtúrát, tájékozódási versenyeket, Streetball Fesztivált, szeptember 20-tól Szekszárdi Szüreti Napokat, íjásztalálkozót, a Városi Uszodában Sipos Márton Nemzetközi Emlékversenyeket, Liszt Emlékestet koncerttel, Márton napi Helyi Termék Fesztivált és Szekszárdi Karácsonyváró irodalmi és zenei műsorokat.

VármegyeházaVármegyeháza

 

1805-ből való copf stílusú katolikus temploma naponta háromszor harangjátékkal bűvöli el a látogatót. Úgy tartják, ez Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Építője (Thaller József) az amúgy is dombtetőre állított templomot félkör alakú lépcsősorral magasította. A Béla király téren egykor vár állott, most a város legrégebbi műemléke, az 1753-ból való barokk Szentháromság-szobor – idézi a pestisjárvány elmúltát. A templom egyik oldalán I. Béla szobra nem a nagy királyra, inkább testi hibás uralkodóra emlékeztet. A másik oldalon viszont remekbe szabott alkotás a Képes Krónika iniciáléjába faragott Szent László szobor látható.

 

Rövid sétával jutunk innen Babits Mihály szülőházához. Mindnyájan skandáljuk: „Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem…". Az Emlékházban Babits gyermekéveinek emlékeit és irodalmi alkotásainak első kiadásait láthatjuk. A ház udvarán ülő költő szobra Farkas Pál alkotása. Néhány lépésnyire az Irodalom Házához érünk, amelyben a Mészöly Miklós Múzeumot lehet megtekinteni. Mészöly özvegye, Polcz Alaine sok tárgyat ajándékozott a kiállításra.

 

Lejtős utcán jutunk el a Háry János írójáról elnevezett Garay térre. Garay János (1812-1853) a 19. század elején történelmi tárgyú, romantikus színműveket írt, s megénekelte a jó szekszárdi borokat. A téren van Magyarország egyetlen, állandó társulattal működő Német Színháza. A patinás, tornyos Augusz-házon emléktábla hirdeti, hogy járt itt II. József császár, Liszt Ferenc négyszer is, Vörösmarty Mihály és a vándorszínész Petőfi. Báró ifj. Augusz Antal 1843-tól alispánként és zeneszeretőként került baráti viszonyba Liszttel. Az Augusz család támogatta a pesti Zeneakadémia létrehozását. Látványosság a Művészetek Házává előlépett zsinagóga, ma kiállítások és koncertek méltóságos helye. Szép polgárházak sorát láthatjuk a Felsőváros utcácskáin. Az Alsóváros szerényebb hajlékaiban földművesek és kispolgárok éltek egykor.

Német SzínházNémet Színház

 

 A 300 m magas dombot a helyiek már „högynek" nevezik. A Kilátó csodálatos panorámát nyújt az egész városra, régi és modern létesítményeire. Giccses, de annál nagyobb darab Kiss István (az ötvenes-hatvanas évek kegyeltjének) város fölé emelkedő szobra, a szőlőtőkékből kinövő búzakalász. A szőlőlevelekre az akkori párt- és állami támogatók nevét véste fel. E leveleket a látogatók sorra letördelik. Még ennél is rosszabb elhelyezésű átellenben a Kálvária-szobor a három kereszttel, amelyből szinte kinő a hatalmas, piros adótorony. A szép kilátás viszont kárpótol az emberi ízléstelenség műalkotásai helyett.

KilátóKilátó

 

A szekszárdi borok

A testes, fűszeres 3-4 szőlőfajtából házasított Bikavért orvosságnak tartják, Garay János költő szerint ez az őshazája, nem pedig Eger. A táj jellegzetessége a Kadarka, ez a kényes, kézi műveléssel és feldolgozással járó, igényes borfajta. Tény, hogy az ország legrégebbi vörösboros tája az a 2400 hektáron elterülő borvidék. 1990 óta nagy családi pincészetek alakultak, és ültetvényeiken újabb kiváló fajtákkal gyarapodott a szekszárdi választék, mint: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Továbbá készítenek cuvée-ket, rozékat és kevés fehérbort is. A nemzetközi borversenyekről szinte mindig díjakat hoznak. A kipréselt szőlő maradékából pedig jó törkölypálinkát állítanak elő. Előzetes bejelentkezéssel bármelyik neves szőlősgazda tart borkóstolót, esetleg szállást is tud adni a vendégeknek.

 

Sebestyén Csaba bort töltSebestyén Csaba bort tölt

Sebestyén Csaba borász családi pincészetében a házi „disznóságok" és sajtok tömege mellett kóstoltuk végig remek borait: friss Cserszegi Fűszeres, Fuxli (vörös róka színű, hagyományos erjesztésű rozé), Icze cuvée, Indigo (Zweigelt fajtából, lilás árnyalatú), Kékfrankos, Kadarka, Bikavér, Görögszói, Grádus (magas minőségű és alkoholtartalmú cuvée: Merlot-ból és Cabernet Franc-ból). A gazda 2009-től fokozatosan terjeszkedik, ma már 8,5 hektáron termel szőlőt. Tavaly hétezer eurós pályázati pénzből vásárolt tölgyfahordókat és eszközöket. A szekszárdi gazdák 9 éve közös kóstolókon ismerkednek egymás boraival, így tanulnak a többiek tapasztalatából. Termékeiket főleg a Budapesti Bortársaság vásárolja fel, majd Kínába és Hollandiába szállítja.

GrádusGrádus

 

A Szekszárdi Turisztikai Kft. városi irodája látja el 20 km-es körzetben 10-12 település turisztikai feladatait, mivel a megyei Tourinform Iroda szerepét a kormányhivatal vette át. Legalább 20 taggal alakult Turisztikai Egyesület Tolna megye fürdőinek és szállodáinak bevonásával. A városban is hamarosan megnyílik a termálfürdő élmény- és strandmedencével. A termálvíz a Sportcsarnok fűtését is ellátja. Szekszárdon kevés a minőségi szálláshely, de több boros gazdának is (Takler- vagy Fritz Pincészet) van vendégháza. A Gemenc Hotel a város közepén jelenleg üresen áll, egyelőre csak tervezik a felújítását – tudtuk meg Berlinger Attilától, a Szekszárdi Turisztikai Kft. vezetőjétől.

Kirándulás Gemencre

A gemenci kisvasútA gemenci kisvasút
A Duna-Dráva Nemzeti Park része 1966-tól a Szekszárdtól 6 km-re lévő Gemenci Erdő. Hazánk legnagyobb kiterjedésű, védett ártéri erdeje. Csontos Péter erdészeti vezető és Csiszár Angéla Margit, a vadász vendégforgalom irányítója mutatja be a vadgazdaságot. Még a téli menetrend szerint indulunk a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól a Gemenci Erdei Kisvasúttal Lassi állomásig. Május elsejétől már Pörbölytől Bárányfokig tart a vasút útja. A fafeldolgozás a múlté. A 30 km hosszú területet csak gyalog, Dieselmotoros kisvasúttal, kirándulóhajóval vagy kerékpárral lehet látogatni. Autóval tilos a közlekedés!
A kisvasútonA kisvasúton

Programok Gemencen
Először is említésre méltó a gemenci káposztás pogácsa. Mindenképpen meg kell kóstolnunk! Arról csak meséltek a helyiek, hogy milyen a györkönyi töltött káposzta. Abban különbözik a többitől, hogy rizs helyett grízt használnak a húsos töltelékhez. Nevezetesek a tolnai rétesek is.
A gazdaság fenntartja: a Gemenci Erdészeti Iskolát, az 52 férőhelyes turistaszállást, gondoskodik kerékpárbérlésről, kívánságra túravezetésről, 100 fős sétahajózásról (beszállás Gemencen), 100 fős étteremről, büféről és ajándékboltról. A vegyes programban szerepel a vasút-gyalogos túra, a Kincses Sziget látogatása (Bajáról induló hajóval, 3 km-es vezetett sétával), gyerekprogramok, játszóhajózás, utazás katamaránnal, nyomkereső vándortábor június első és harmadik hetében, vadászkutya bemutató, légpuskázás, halászat, kenutúrák a Dunán és a Sión. Ehhez a kenukat odaszállítják. Lassi állomáson Halászati Múzeum, Pörbölyön Trófea Kiállítás és az ártéri erdők állatvilága várja a látogatókat.

Trófea KiállításTrófea Kiállítás

Különleges program a szeptemberi szarvasbőgés a gímszarvas bikákhoz, amikor a vadászat is megkezdődhet. Továbbá közös vadetetésen lehet részt venni a Mikulással, éjjeli utazásra vállalkozni a Holddal, a Karapancsai Kastély és Major megtekintése (egy fogorvos újította fel a külföldi betegei számára). Budapesttől Bajáig hajóval is utazhatjuk végig a 221 km-t. Bajától Hercegszántóig, a szerb határig szintén vezetnek hajós túrákat. Érdeklődés a www.gemenczrt.hu oldalon.

Vadak a közelbenVadak a közelben

Kastélyavatás Szedresen
Az 1840-ben épült kiskastély és az 1870-ben épült kastély Szekszárdtól 20 km-re, a 63-as út mellett, illetve az M6-os autópálya új szedresi lehajtójánál található. A Fiath majd a Bezerédj család egykori birtokát az 1950-es években téeszközpontnak használták. 2001-ben vásárolta meg és újította fel a kastélyokat és a hat hektáros területet Sebestyén Gyula családi vállalkozása. Felélesztette a lovas és fogathajtó hagyományokat, amire régóta vágyott a település. Most Lovas Udvarház lett panzióval, konyhával, konferenciatermekkel, újonnan épített istállókkal és lovas pályákkal. A kiváló, hagyományos falusi konyha bármilyen kívánságnak meg tud felelni – ez is biztosítéka annak, hogy itt a kikapcsolódásra vágyó vendég igen jól fogja érezni magát. Kőszegi Árpád, a szekszárdi elegáns vendéglőből idehozott pincér kedvessége lenyűgöző. A többi alkalmazottal együtt ő is Erdélyből érkezett, akárcsak a Sebestyén család.

Iskolai citerazenekarIskolai citerazenekar

Az avató ünnepségen jelen volt Szekszárd és Szedres polgármestere, a megyei kormányhivatal vezetője, valamint a katolikus és a református pap megáldotta a létesítményt. Megállapították, hogy a szedresi befektetés a hagyományápolás szép példa az egész ország számára. Horváth István, a 2364-es lélekszámú Szedres polgármestere kiemelte a turisztikai lehetőségek növelését. Elsősorban a kastély fog fontos szerepet játszani ebben.

A kastélyavatásA kastélyavatás

A kastélyban 27 férőhely van, plusz egy szoba akadálymentes a mozgássérültek számára. Családoknak rendelkezésre áll háromágyas, vagy két egybenyitható kétágyas szoba is. A szobaárak: egy fő reggelivel 6 000 forint/éj, két fő részére reggelivel 10 000 forint/éj; félpanzióval egy személynek 7 500 forint/éj, 2 fő részére 13 000 forint/éj, 3 főnek reggelivel 15 000 forint/éj. Négyéves korig a gyerekek után nem kell fizetni a pótágyra, 5-12 éves korig 50%-os a kedvezmény. A kiskastély tetőterében 14 személy alhat esküvők, céges rendezvények, bálok alkalmával. Ezekben a szobákban a szállás reggelivel egy fő részére 5 000 forint/éj. Kínálnak akciós hétvégeket és még ennél is olcsóbb hétköznapi foglalást.

A kastély és a kiskastélyA kastély és a kiskastély

A karám- és tereplovaglás céljait oktatással együtt a cég honlapján: www.lovasudvarhaz.hu  tekinthetjük meg. Az istállókban 40 gyönyörű lovat tartanak. Gyerekeknek a lovas tábort teljes ellátással, szállással vagy napi bejárással ajánlják. Szerveznek csapatépítő tréningeket, borkóstolást, kocsikázást, esküvőkre lovas hintózást. Akár egész hetes programot össze tudnak állítani a Balaton, a Mecsek kirándulóhelyei, a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetei, a Nagydorogi Sipkamúzeum, a simontornyai és az ozorai várnézés, a szekszárdi Mézeskalács Múzeum, a Paksi Atomerőmű érintésével. Lehetőséget kínálnak: hőlégballonos repülésre, sárkányhajózásra, kisvasutazásra a Gemenci Erdőben, méhész bemutatóra és kóstolóra, strandolásra Domboriban vagy Szálkán, horgászásra a romantikus szedresi tavon, városnézésre Szekszárdon, termálfürdőzésre Tengelicen.
A gyerekek a lovonA gyerekek a lovon

Tóth Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei kormányhivatal vezetője fontosnak tartja az iskolákban a mindennapi testnevelést, és vele együtt a nemzeti lovas-programot. Nem utolsó sorban egy ló másfél munkahelyet teremt a falvakban. A gyerekek már kora ifjúságuk óta lóra termettek. A szedresi lovas iskola legfiatalabb növendéke 18 hónapos. Példakép a faluból származó Abonyi Imre, akit fogathajtó parasztemberként királyi udvarokban alkalmaztak. A nyitóünnepségen szerepelt a szedresi Általános Iskola ének- és citerazenekara kis növendékeivel, akik a hangszertudás komoly birtokában vannak Barsi Ágnes tanárnő vezényletével. Gyenis István festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a kiskastélyban az ünnepi alkalomra.

Az istállóból a karámbaAz istállóból a karámba

A lovarda mellett ifjúsági rendezvényterem és szabadtéri kemencék gondoskodnak jó nyári bulikról. A Bezerédj-kastélytól nem messze az ős-Sárvíz horgásztava kínál kellemes kikapcsolódást. A Zöld Út Programba bekapcsolódna Szedres, Tengelic, Medina, Kölesd, Harc, Sióagárd, ezért pályáznak, hogy megépíthessék a turistautakat.

A szedresi horgásztóA szedresi horgásztó

Medinán van az 1950-es években, art deco stílusban épült egyetlen hazai templom. A szedresi kápolna romjaiban is szép, de már gondolnak a felújítására. Sióagárddal közösen szeretnék fejleszteni a kenus-kajakos vízi turizmust. Medina és Tengelic között már építik a kerékpárutat. A polgármesterek hasonlókban látják a jövőt. Új ötlet a szedresi dinnyefesztivál megszervezése. A közvélemény már tud a Decsi Kézfogó mulatságairól, amit a jó hangulat, a népi hagyományok felélesztése mellett a népviseletek látványa miatt évente néhány ezren látogatnak. A Szekszárdi Szüreti Napok (idén szeptember 20-23-ig) mindig nagy forgalmat bonyolítnak, ilyenkor 40 ezer fő látogató szokott érkezni a városba. Ebből pedig profitál a környék is, mert a városban kevés a szálláshely. Szedres és Szekszárd között rendszeres buszjárat közlekedik.

Bajai halászléBajai halászlé
Ha valaki Szedresre indul, ki ne hagyja a Gyöngyhalász Csárdát! Itt kapható a legjobb bajai halászlé és sok más halas vagy hal nélküli finomság, amiért nem kell vagyonokat fizetni. A kiszolgálás mégis udvarias és gyors. Nyáron óriási kerthelyisége is van.

DOBI ILDIKÓ

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük