2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szerelem, szenvedély

6 perc olvasás
nyit 1

 

nyit 1Ha pedig az alliteráció kedvéért még hozzátesszük: színház, akkor máris megkapjuk a József Attila Színház mottóját a 2020/21-es évadra. Mert náluk a színház kérdéseket vet fel, és válaszokra késztet. Hidat épít és önismeretre buzdít – ennek a varázslatnak válnak részeseivé a nézők estéről estére.

Lesznek szórakoztató és elgondolkodtató előadások. Az első bemutató, a vírus-helyzet miatt, szeptember 19-re tolódott. Franklin Hart és a három bátor titkárnő vidám, zenés története, a „9-től 5-ig”, a nőkről szól. A nők erejéről és arról a korról, amikor ezt még nem becsülték meg.  nyit 2Az évad – hivatalosan – Shäffer örökérvényű színjátékával, az Amadeussal kezdődik, október 10-én. Benne az irigységbe belebetegedett Salierit Fila Balázs alakítja, Mozartot pedig a Sztárban sztár döntőseként is ismert Tasnádi Bence, a Katona József Színház nagy népszerűségnek örvendő művésze kelti életre. Egy zenés, romantikus játékkal indul november 28-án az ősz. A „Szibériai csárdás” főszerepében a tavaly rendezőként debütált Simon Kornél most Zsigmond Emőke partnereként látható ebben a sodró és keserédes szerelmi történetben. Könnyed, tavaszi zenés vígjátéknak ígérkezik az „Egy szoknya, egy nadrág”. Az előadás rendezője biztosíték arra: szem nem marad szárazon ugyanis a színház Örökös tagja, Bodrogi Gyula veszi kézbe ezúttal a „karmesteri pálcát”. Az idei évad különlegességében, a Furcsa pár női változatában, Fehér Anna és Pikali Gerda áll együtt újra színpadra, kettősük garancia a felhőtlen szórakozásra.

nemcsak

Az évadnyitó társulati ülésen a bevezető után Nemcsák Károly, a színház igazgatója elmondta: mindenek előtt a legfontosabb lesz a biztonság, a közönségre, a színészekre és a teljes személyzetre vonatkozóan egyaránt! A kényszerű szünet alatt négy alkalommal az egész házat fertőtlenítették, rendszeres lesz a lázmérés, kézfertőtlenítés. A műsort úgy válogatták össze, hogy minden korosztály találjon kedvére valót, bár visszafogottabban kell majd működni, nem tarthatnak annyi előadást, amennyit korábban gondoltak. Az előcsarnokban egy interaktív gyerekdarab bemutatását is tervezik, folytatódik majd a „beavató” színházi program, hiszen igen fontos, hogy a fiatalok megbarátkozzanak a színházzal. Sajnos viszont azt is látni kell, hogy a járvány gazdaságilag is megrendítette az embereket, nem biztos, hogy akik eddig megengedhették maguknak a színházba járást, továbbra is megtehetik. Ezért meg kell keresni a módját, hogyan tudjuk magunkat még vonzóbbá tenni – hangsúlyozta az igazgató. Az első bemutató október 3-án egy gyerekdarab lesz, „A Hang-villa titka”.  nyit 3Rendezője, Simon Kornél szerint tudjuk, hogy minden mese igazából krimi. Ez a mese egy angol kisvárosban játszódik, ahol főhősünk, Suzy édesanyjával él egy kis házikóban, igen szerény körülmények között. A mama egyedül neveli Suzyt, akinek se testvére, se barátai nincsenek. Egy nap ajándékot kap édesanyjától, egy kölyökkutyát. Ez az elválaszthatatlan párocska együtt már minden problémát le tud küzdeni. Reméljük, hogy amikor a közönségre kerül a sor, hogy döntsenek a szereplők útjáról, a szülők nem fognak nagyobb beleéléssel kiabálni, mint gyerekeik.

nyit 4 Október 10-én követi Peter Shäffer Amadaeusa, melynek elkezdődtek már a próbái. Ennek rendezője, Koltai M. Gábor úgy látja, nem emlékmű, amely Mozart zsenije előtt tiszteleg, hanem színház, méghozzá nem is a tiszteletteljes fajtából. Nem azt próbálja meg elképzelni, milyen lehetett Mozart és Salieri a valóságban, hanem sűrített és elrajzolt drámai figurákat kreál belőlük, akik egymással és önmagukkal ‒ kétségeikkel, zsenitudatukkal, frusztrációikkal, zabolátlan mohóságukkal ‒ ütköznek a színpadon. A „Furcsa Pár” női változatában – bemutató október 17. – Pikali Gerda és Fehér Anna megmutatja, mi történik, ha a bohém slendriánság találkozik az elviselhetetlen rendmániával? Amikor két tökéletesen ellentétes habitusú nő egy fedél alá kényszerül? Milyen váratlan, komikus és egyben gondolatébresztő helyzetekbe kerülnek önként vállalt összezártságuk nyomán? Neil Simon sodró lendületű vígjátékából minden kiderül! nyit 5Tasnádi István „Szibériai csárdás” című zenés, romantikus játéka egy valóságosan is megtörtént eset alapján idézi föl az Első Világháború alatt orosz fogságba esett magyar katonák kalandját, amely során a szibériai hadifogolytáborban, részben fejből, részben pedig orosz-francia fordítási töredékek alapján írt szövegkönyvből, és emlékezetből lekottázott partitúrából bemutatták a Csárdáskirálynőt. Most a József Attila színpadán színészek és valódi muzsikusok fergeteges közös zenélése várható november 28-tól. A 2021-es évet Spiró György „Az imposztor” című komédiája nyitja január 30-án. A darab rendezője, Bagó Bertalan elmondta róla: Major Tamás számára készült, és bizonyos értelemben róla szól, aki halála előtt nem sokkal a Budapesti Katona József Színházban el is játszotta a főszerepet. Bogusławski a cári Oroszországhoz tartozó Litvánia lengyel színházába érkezik vendégjátékra, egy sokféleképp és főleg ravasz módon elnyomott városba, ahol a lengyelség számára minden más lehetőség hiányában a színház az élet bizonyítéka, és így sokszorosan túlnő önnön jelentőségén. Most Bogusławski szerepében Benedek Miklós debütál a József Attila Színházban.

nyit 6 Latabár Kálmán főszereplésével, 1943-ban készült egy máig sikeres magyar filmvígjáték, az „Egy szoknya, egy nadrág”. Színpadra most Bodrogi Gyula állítja, akinek neve összeforrt a József Attila Színházéval. Ő mondta el, hogy régen minden évadot vígjátékkal zártak, ez meghozta a közönség kedvét a következő évadra szóló bérletek megvásárlásához. Az abszurd helyzetek és a burleszkelemekből építkező bohózat láttán remélhetőleg ez most is így lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.