http://regattaonline.hu/bajnoksag/http://regattaonline.hu/bajnoksag/  

A rajtvonalon 91 hajó sorakozott fel. A Balaton legnagyobb amatőr vitorlásverseny­sorozata klímafogalommal indult a badacsonyi kikötőből. A sorozat első futamán – a II. WWF Zöld Regattán – a névadó WWF a nevéhez híven a környezetvédelem fontosságára hívta fel a nagyszámú hajós társadalom figyelmet.

http://regattaonline.hu/bajnoksag/http://regattaonline.hu/bajnoksag/  

A rajtvonalon 91 hajó sorakozott fel. A Balaton legnagyobb amatőr vitorlásverseny­sorozata klímafogalommal indult a badacsonyi kikötőből. A sorozat első futamán – a II. WWF Zöld Regattán – a névadó WWF a nevéhez híven a környezetvédelem fontosságára hívta fel a nagyszámú hajós társadalom figyelmet.

Az UNIQA Balaton Regatta, a Balaton legnagyobb nyílt, amatőr vitorlásverseny-sorozata harmadik éve nyújt izgalmas versenyzést és szórakozást a vízi sportok szerelmeseinek. Az első futamra idén is Badacsonyban került sor, ahol a kikötő a verseny idejére zöldbe borult. A II. WWF Zöld Regattára ellátogatók Fenyő Ivánnal együtt írhatták fel klímafogadalmukat egy vitorlára. A környezettudatos vállalásokat tartalmazó vitorla a versenysorozat összes állomásán felbukkan majd, hirdetve a hajósok környezettudatos szemléletét. A legzöldebb hajó minden kétséget kizáróan a Dolce Vita volt, amely fedélzetén Fenyő Ivánnal és négy szombathelyi, stílusosan zöldbe öltözött gyermekkel futott ki a vízre.

Nagy sikernek örvendett a WWF speciális, szélkerékkel és napkollektorral ellátott klímateherautója és a többi érdekes zöld program is. A szervezők minden téren törekedtek a klímatudatos magatartás elterjesztésére. Állandó szelektív hulladékgyűjtőkkel szerelték fel a kikötőt, mellőzték a műanyag evőeszközök, poharak és csomagolóeszközök használatát, valamint törekedtek a klímatudatos magatartás elterjesztésére. A kommunikációban is a legkorszerűbb LED-es technológiát vezették be, illetve csak hibrid autók kiállítását engedélyezték a verseny helyszínén.

2009. május 23-án, szombat délelőtt 11-kor rendben elrajtolt a Balaton Regatta első állomásának helyi értelemben rekordot döntő 91 résztvevője. A létszám önmagáért beszél, hiszen ez nemcsak több mint tavaly ilyenkor, de szinte biztos, hogy ha a pénteki vihar nem szól közbe, akkor a résztvevő hajók száma száz fölé emelkedett volna. Néhány kivétellel az összes elrajtoló hajó befutott, tehát a vitorlázók lelkesedése is töretlen maradt végig a verseny folyamán.

A szélviszonyok hasonlóan alakultak, mint jó néhány kilométerrel arrébb, Balatonfüreden, ahol vitorlás- és szörfversenyeket rendeztek. A regatta időtartama alatt végig gyenge szél fújt, változó intenzitással és iránnyal, mindazonáltal az ilyenkor szokásos mezőny-kavarodáson kívül egyéb váratlan esemény nem történt. Gyakorlatilag az egész mezőny szabályosan elrajtolt, mindössze két csapat volt korai rajtos, de ők is a versenyszabályoknak megfelelően mentesítették magukat, azaz visszatértek a rajtvonal mögé és újabb, ezúttal érvényes rajtot vettek. Az első hajó közel másfél óra alatt teljesítette a kitűzött versenytávot, az utolsó hajó pedig fél öt körül futott be. A célvonalat elsőként a Capella nevű 70-es Pauger cirkáló hasította át, ami, tekintve ezen hajótípus adottságait (hosszú vízvonal, nagy felületű vitorlák), „papírforma" eredménynek tekinthető. Mindazonáltal a versenyt korántsem ők nyerték; a yardstick-számítás következtében osztályukban még az első tízbe sem kerültek be. Az ő esetükre valóban igaz, hogy megnyerték ugyan a versenyt, de nem eléggé, azaz nem elég rövid idő alatt…

A névadó UNIQA Biztosító Zrt. Marketing igazgatója, Mihók Ildikó szerint is minden várakozáson felüli volt az idei szezonnyitó esemény, az induló hajók létszámát és a verseny izgalmait is tekintve.

A badacsonyi rajt után a verseny első fordulója Szigligetnél, a második forduló pedig Fonyódnál volt, az igazi izgalom azonban befutó előtt méterekkel érte el a mezőnyt, hiszen a badacsonyi hegy takarásában a szél iránya és helye is oly méretékben megváltozott, hogy az addig kínkeservvel megszerzett előnyök egyesek számára másodpercek alatt foszlottak semmivé és teljesen átrendezték a befutó sorrendjét.

Az eredmények így tehát izgalmasan alakultak, elmondható, hogy ami a yardstick számítás hátránya, az egyben az előnye is. Maradt még izgalom a befutó után is, hiszen a partra érve egészen az eredménylista kifüggesztéséig sokféle program várta a versenyzőket. További részletek hamarosan megtekinthetők a www.balatonregatta.hu honlapon.

Eredmények

Abszolút befutó

 • 1. Capella (Vőneky Ákos Dr.)
 • 2. Tomahauk (Simó Béla)
 • 3. Westport (Bednár Tibor)

Yardstick I.

 • 1. Flóra (Izsák Gábor)
 • 2. Kepi (Czédula Tibor)
 • 3. Madárka (Kéri László)

Yardstick II.

 • 1. Albatros (Kétszeri Csaba)
 • 2. Pilsner Úr (Ligeti Zoltán)
 • 3. Dolce Vita (Sáfián László)

Yardstick III

 • 1. Blue Fly (Kék Tamás)
 • 2. Pulu (Koncz Ádám)
 • 3. Dudu (Szabó László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük