2023.március.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színpadon a lakás

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/3789"><img class="image thumbnail" src="/files/images/lakas.thumbnail.jpg" border="0" alt="Eladásra készen" title="Eladásra készen" width="100" height="64" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Eladásra készen</strong></span></span> <p>Amennyiben hosszú idõn keresztül sikertelenül próbáljuk eladni a lakásunkat, az okot legtöbbször a túl magasan meghatározott árban, illetve az ingatlanügynök nem megfelelõ munkájában véljük felfedezni. Kevésbé tudatosul bennünk az, hogy tulajdonosként milyen meghatározó szerepünk van abban, hogy lakásunkat felkészítsük a potenciális vevõk fogadására.</p><p>

  eladásra készenEladásra készen

Amennyiben hosszú idõn keresztül sikertelenül próbáljuk eladni a lakásunkat, az okot legtöbbször a túl magasan meghatározott árban, illetve az ingatlanügynök nem megfelelõ munkájában véljük felfedezni. Kevésbé tudatosul bennünk az, hogy tulajdonosként milyen meghatározó szerepünk van abban, hogy lakásunkat felkészítsük a potenciális vevõk fogadására.

  eladásra készenEladásra készen

Amennyiben hosszú idõn keresztül sikertelenül próbáljuk eladni a lakásunkat, az okot legtöbbször a túl magasan meghatározott árban, illetve az ingatlanügynök nem megfelelõ munkájában véljük felfedezni. Kevésbé tudatosul bennünk az, hogy tulajdonosként milyen meghatározó szerepünk van abban, hogy lakásunkat felkészítsük a potenciális vevõk fogadására.

Az Otthon Centrum 2007 elején, kétezer fõ megkérdezésével elvégzett budapesti felmérése szerint az ingatlanjukat kezdetben magánemberként hirdetõk 40 százaléka végül is ingatlanügynökök segítségével adta el lakását. Ebben nyilván szerepet játszik a szakértõk nagyobb szakmai és piacismerete, ugyanakkor az általuk alkalmazott módszerek közül sokat bármelyik lakástulajdonos is képes hatékonyan alkalmazni. Az egyik ilyen eszköz a 'home staging', vagyis a lakás ?színpadra állítása".

 Az ingatlanközvetítõi iparágban egyöntetû vélemény, hogy az elsõ benyomás kulcsszerepet játszik az értékesítésben. A látogató a bejárati ajtón való belépés után körülbelül 15 másodpercen belül eldönti, hogy kell-e neki az adott lakás. Ezután pedig nem sok lehetõséget hagynak maguknak a lakásvásárlók szándékuk megváltoztatására, még akkor sem, ha közben kellemes meglepetések is érik õket. Hogy elérjük a legmagasabb hatásfokot a lakás bemutatásában, már az elsõ napon is tökéletes teljesítményt kell nyújtania az ingatlannak. Mit tehetünk ennek érdekében, hogyan készíthetjük fel a lakásunkat? Álljon itt néhány, az Otthon Centrum tapasztalatai alapján összeállított szempont és jó tanács:

A lépcsõház, elõkert, járda rendbetétele a jó elsõ benyomás elérésének alapja.

Feltétlenül tûntessük el a lakásban szanaszét heverõ, vagy polcokat díszítõ limlomokat.

Ne zavarják az összképet az egyértelmûen személyes jellegû tárgyak (családi fotóktól a fogkeféig) sem.

Szellõztessünk, frissítsük a levegõt, a dohányfüst és a háziállatok szaga riasztóan hat.

Nagyon alaposan takarítsunk és portalanítsunk olyan helyeken is, amelyeket nagytakarításkor sem feltétlenül tisztítunk. Ez a tisztaság mellett az újszerûség érzését adja például a bojlereknek, fûtõtesteknek.

Végezzük el a kis költségvetésû, de látványos eredménnyel járó javításokat (pl. csöpögõ csap, piszkos lefolyók).

A kopott, vagy extrém színû falakat, ajtókat fessük le semleges, világos színekkel (javasolt a fehér).

A zsúfoltság csökkentése érdekében távolítsuk el az útban lévõ, vagy nagyon megviselt bútorokat.

A megvilágítás növelése érdekében az ablakokat tisztítsuk meg, a villanykörtéket cseréljük erõsebbre!

Sokat javít az összhatáson dísznövények, vágott virágok elhelyezése is.

A fenti lista természetesen csak javaslat, ám a tanácsok megfogadásával a lakás várhatóan gyorsabban talál majd új gazdára. Vannak ugyanakkor olyan munkálatok, javítások, amiket kifejezetten nem célszerû elvégezni eladás elõtt, mert vagy nem térülnek meg, vagy pedig túlságosan személyessé teszik a lakást. Nem javasolt például új csempéket, padlólapokat felrakni, vagy légkondicionálót beszereltetni, fûtõtesteket kicseréltetni.         

Minél nagyobb a lakás, a felkészítés nyilván annál költségesebb, és több munkát is igényel. Ugyanakkor többet is nyerhetünk ezen a ráfordítások révén, hiszen egyrészt az ilyen ingatlanok vevõi eleve igényesebbek, másrészt minél jobban el tudják képzelni az életüket a lakásban, annál kevesebb helye marad az áralkunak. Értékesebb lakás esetén pedig már egy-két százalékos árkülönbség is komoly összeget jelent.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.