2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MAGYAR KULTÚRA KÍNÁBAN A MAGYAR ÉVAD KERETÉBEN

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3787"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Peking-Tiananmen_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Peking - Tiananmen tér" title="Peking - Tiananmen tér" width="100" height="65" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Peking - Tiananmen tér</strong></span></span> <p>A magyar kultúra követei: Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta, valamint számos kiemelkedõ együttes kapott meghívást Kínába a Magyar Évad kulturális programjainak keretében.</p><p> 

 peking - tiananmen térPeking – Tiananmen tér

A magyar kultúra követei: Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta, valamint számos kiemelkedõ együttes kapott meghívást Kínába a Magyar Évad kulturális programjainak keretében.

 

 peking - tiananmen térPeking – Tiananmen tér

A magyar kultúra követei: Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta, valamint számos kiemelkedõ együttes kapott meghívást Kínába a Magyar Évad kulturális programjainak keretében.

 

 A rendezvénysorozaton bemutatkozik a magyar kulturális élet több területe. A program összeállításánál cél volt, hogy a kínaiak lássák a magyar kultúra sokszínûségét legkiválóbb mûvészeink közvetítésével, másrészt, hogy a kínai közönség és a kínai partnerek ízléséhez igazodva ismerkedjenek meg  a magyar értékekkel.

A magyar kormány gazdasági, üzleti, kulturális és turisztikai évad három tartomány hat városában történõ megszervezésével kívánja elõsegíteni a magyar-kínai kapcsolatok felélénkítését.

 A Magyar Évad részeként az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális programsorozatot szervez 2007. szeptemberétõl 2008. áprilisáig "Szabadság, szerelem" címmel. A kulturális bemutatkozás célja az, hogy a magyar mûvészeti élet legjobbjait megismerje a kínai közönség, és a kulturális kapcsolatok segítségével a két ország közötti együttmûködés erõsödjön egyéb területeken is. A Magyar Évadot – amely egyben a kulturális programsorozat kezdete – a tervek szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg 2007. szeptember 2. és 5. között.

Pekingbe és Sanghajba közel 200 fõ utazik ki a program keretében, 30 eseményre, több mint 60 elõadásra. Jövõre Hong-Kongba és Shenzenbe további több mint 100 fõ utazik. Peking és Sanghaj legkorszerûbb és legnagyobb presztizsû helyszíneire sikerült szervezni az elõadásokat: a városok 700 – 1500 férõhelyes, modern színházi – és koncerttermei, legfontosabb kiállítótermei adnak otthont a magyar produkcióknak és kiállításoknak. Fontos és híres fesztiválokba sikerült bekapcsolódni, amelyek díszvendégként kezelik a magyar elõadókat.

Többször nyílik alkalom arra is, hogy magyar és kínai mûvészek mûködjenek együtt: Kocsis Zoltán a Sanghaji Operát vezényli, Markó Iván és Keveházi Gábor koreográfiáját kínai zenekar és kórus kíséri, a Budapesti Operettszínház énekesei és táncosai kínai zenekarral játszanak, a vendégségbe hívott magyar írók kínai írótársaikkal együtt járják be Kína több városát.

 A magyar kultúra Kínában 2007/2008 programsorozat fõ szervezõje az Oktatási és Kulturális Minisztérium, lebonyolítója a Hungarofest Kht. KultúrPont Iroda kulturális szakemberek és sinológusok közremûködésével. Az OKM magyarországi partnerei a Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus ZRt., az ITD-H, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, az ELTE – Konfuciusz Intézet. Kínai partnerek: a Kínai Népköztársaság Kulturális Minisztériuma, a Kínai Elõadómûvészeti Ügynökség, a China and the World Cultural Exchange, a Kínai Írószövetség, a Sanghaji Nemzetközi Mûvészeti Fesztivál, a Pekingi Tanárképzõ Egyetem, a Hong Kong-i Nemzetközi Mûvészeti Fesztivál, a Kínai Magyar Nagykövetség, a Sanghaji és a Hong-Kongi Fõkonzulátus. A kulturális programokra a mûvészeket és a szervezõket a Hainan Légitársaság szállítja.

A mûvészeti programok négy városra koncentrálódnak:

  • 2007. szeptember elejétõl november közepéig Pekingben: ekkor mutatjuk be a magyar kultúra széles spektrumát
  • 2007. szeptemberében lesz egy nyitó rendezvény Sanghajban, valamint novemberében a Sanghaji Nemzetközi Fesztivál díszvendége lesz Magyarország
  • 2008. február – márciusban Hong Kong-ban lesznek programok, részben a Nemzetközi Mûvészeti Fesztivál keretében
  • 2008. áprilisában Shenzenben egy nagyszabású kulturális rendezvénnyel záródik az évad.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.