www.kogart.huwww.kogart.hu A KOGART Díjat idén hetedik alkalommal, a Friss kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. Idén először két alkotó különdíjban részesült 

 

  

www.kogart.huwww.kogart.hu A KOGART Díjat idén hetedik alkalommal, a Friss kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. Idén először két alkotó különdíjban részesült 

 

  

    A 2010-as díjat Tanka Péter festőművész kapta.   Tanka Péter idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Alkotói érdeklődésének középpontjában az emberi test áll. Összetett művészeti látásmódról árulkodó diplomamunkája egy szisztematikus kutatás lezárásaként is értelmezhető, amely – összefoglalva tapasztalatait és eredményeit – egyszerre mutatja be a külső és belső világot.

 Újszerűen alkalmazott akvarelltechnikáját monumentális komponálásmód és tűpontos ábrázolás jellemzi.  A KOGART-különdíjat Basa Anikó és Kim Corbisier kapta.  Basa Anikó idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Különböző technikákat ötvöző művészete mögött átgondolt, koncentrált gondolati tartalom húzódik meg. Installációira finom megoldások, különleges látásmód és elmélyült alkotói figyelem jellemző.  

Kim Corbisier, a fiatal, belga származású képzőművész idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Urbánus környezetből kiragadott életképei az emberek közötti kapcsolatokat helyezik középpontba. Kompozíciói dinamizmusát erősen meghatározza az a sajátos légies festői stílus, amely a vázlatszerűségen, az olajfestékkel elért laza akvarellhatáson alapul.  

A KOGART kuratóriuma a díjat minden évben egy, a FRISS című kiállításon bemutatkozó, pályakezdő képzőművésznek ítéli oda. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint tizenkét hónapon át. A juttatás a nyugodt alkotólégkört biztosító megélhetésre, műterembérlésre illetve anyagköltségre használható fel.   A KOGART-különdíjat idén először osztották ki, a FRISS kiállítás közönsége szavazhatta meg a helyszínen, szavazócédulákon, illetve emailben. Az Alapítvány célja a díjjal, hogy még több tehetséges fiatal művészet támogathasson.

A díjazott(ak) kiállítási lehetőséget kapnak a KOGART Galériában a 2011-es év folyamán.   A korábbi évek KOGART díjasai voltak:   Gesztelyi Nagy Zsuzsa (2004), Tóth Ágnes (2005), Kiss Endre (2006), Bondor Csilla (2007), Verebics Katalin (2008) és Fülöp Gábor (2009)  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük