2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tanka Péter festőművész az idei KOGART-Díjas

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43699"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kép.thumbnail.png" border="0" alt="www.kogart.hu" title="www.kogart.hu" width="70" height="100" /></a><span style="width: 68px" class="caption"><strong><a href="http://www.kogart.hu/">www.kogart.hu</a> </strong></span></span>A KOGART Díjat idén hetedik alkalommal, a Friss kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. Idén először két alkotó különdíjban részesült <td valign="top"> </td>  <br />

www.kogart.huwww.kogart.hu A KOGART Díjat idén hetedik alkalommal, a Friss kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. Idén először két alkotó különdíjban részesült 

 

  

www.kogart.huwww.kogart.hu A KOGART Díjat idén hetedik alkalommal, a Friss kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. Idén először két alkotó különdíjban részesült 

 

  

    A 2010-as díjat Tanka Péter festőművész kapta.   Tanka Péter idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Alkotói érdeklődésének középpontjában az emberi test áll. Összetett művészeti látásmódról árulkodó diplomamunkája egy szisztematikus kutatás lezárásaként is értelmezhető, amely – összefoglalva tapasztalatait és eredményeit – egyszerre mutatja be a külső és belső világot.

 Újszerűen alkalmazott akvarelltechnikáját monumentális komponálásmód és tűpontos ábrázolás jellemzi.  A KOGART-különdíjat Basa Anikó és Kim Corbisier kapta.  Basa Anikó idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Különböző technikákat ötvöző művészete mögött átgondolt, koncentrált gondolati tartalom húzódik meg. Installációira finom megoldások, különleges látásmód és elmélyült alkotói figyelem jellemző.  

Kim Corbisier, a fiatal, belga származású képzőművész idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Urbánus környezetből kiragadott életképei az emberek közötti kapcsolatokat helyezik középpontba. Kompozíciói dinamizmusát erősen meghatározza az a sajátos légies festői stílus, amely a vázlatszerűségen, az olajfestékkel elért laza akvarellhatáson alapul.  

A KOGART kuratóriuma a díjat minden évben egy, a FRISS című kiállításon bemutatkozó, pályakezdő képzőművésznek ítéli oda. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint tizenkét hónapon át. A juttatás a nyugodt alkotólégkört biztosító megélhetésre, műterembérlésre illetve anyagköltségre használható fel.   A KOGART-különdíjat idén először osztották ki, a FRISS kiállítás közönsége szavazhatta meg a helyszínen, szavazócédulákon, illetve emailben. Az Alapítvány célja a díjjal, hogy még több tehetséges fiatal művészet támogathasson.

A díjazott(ak) kiállítási lehetőséget kapnak a KOGART Galériában a 2011-es év folyamán.   A korábbi évek KOGART díjasai voltak:   Gesztelyi Nagy Zsuzsa (2004), Tóth Ágnes (2005), Kiss Endre (2006), Bondor Csilla (2007), Verebics Katalin (2008) és Fülöp Gábor (2009)  

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.