Szerkesztőségünket felkérte Eger városának hegybírója az alábbi nyilt levél közlésére, amely a szüret idején a hatóságok által mesterségesen kialakított félelem légkörével, a zaklatásokkal, az "agyon ellenőrzéssel" történő ellehetlenítéssel foglalkozik. Levelét az alábbiakban szószerint kommentár nélkül közöljük:

 

Szerkesztőségünket felkérte Eger városának hegybírója az alábbi nyilt levél közlésére, amely a szüret idején a hatóságok által mesterségesen kialakított félelem légkörével, a zaklatásokkal, az "agyon ellenőrzéssel" történő ellehetlenítéssel foglalkozik. Levelét az alábbiakban szószerint kommentár nélkül közöljük:

Mindez az idei nehéz gazdasági, évjárati körülmények közepette, amikor azon a néhány napsütéses napon mindenki igyekszik menteni a termést, amit jó esetben van hova eladni. Eközben a helikopteres megfigyelést követi a rendőrség és a VPOP által biztosított Munkaügyi és Munkavédelmi Hatóság – időnként az APEH-el – együttes akciója hermetikusan körbezárva a területet, akadályozva a normális munkavégzést, ezzel anyagi-erkölcsi kárt okozva a termelőknek, akiket bűnözőkként kezelve próbálnak érvényt szerezni olyan jogszabályoknak, amelyeknek, úgy tűnik, kizárólagos célja a szőlő- és bortermelők ellehetetlenítése, a mezőgazdasági munkák összekeverése az iparival. Nem mellékesen az ún. kalákák szétverése, az emberi kapcsolatok, barátságok megszüntetése, a becsületesen dolgozó emberek zaklatása, helyzetük kihasználása, munkakedvük, emberi értékeik sárba tiprása.

 

A termelők, a gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek az amúgy sem könnyű adminisztrációs feltételeknek, de a hatóságok is teremtsék meg az összhangot az adatszolgáltatás terén, hogy a jogszabályi előírások a napi gyakorlatban is megvalósíthatók legyenek. pl.: az Alkalmi munkavállalói könyv sem tartalmazza mindazon adatokat melyeket az APEH megkövetel az adatszolgáltatás során, ilyenek pl. az adóazonosító szám, illetve a lakcím. A napi munkavégzés során óhatatlanul is előfordulhat, hogy egy-egy munkavállaló otthon felejti a fenti könyvet, amely a szőlőtábla szélén derül ki, azonban, mivel közös járművel érkeznek, pótlására aznap már nincs lehetőség. Vagy a szomszédos táblában parkoló gépkocsiban van a fent nevezett „kiskönyv", melybe egyébként szabályszerűen beragasztották a bélyeget. Már a figyelmeztetés is komoly szankciókkal jár, ráadásul a megbírságolt termelő elesik pl. a földalapú támogatástól és minden pályázati lehetőségtől!!! Tehát, ha úgy tetszik, többszörösen lakol a vétkes, gaz elkövető.

 

A mezőgazdaságban dolgozó alkalmi munkavállalók egyszerű kétkezi munkások, akiknek más típusú munkavégzésre nincs lehetőségük, de fel kell tenni a kérdést: segélyért álljanak-e ők is sorba, vagy inkább dolgozzanak? Jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni a szőlőszüretelő kombájnokra, melyek az emberi munkaerőt kiszorítva a vidék további lepusztulásához, az „újkori segélyország" megvalósulásához vezetnek! Csak egy a kérdés: elbírja mindezt az amúgy sem rózsás gazdaságunk??

 

Figyelembe kellene venni, hogy a mezőgazdasági munkák erősen időjárásfüggők, így azok szervezése, a megfelelő munkavállalók biztosítása nem egyszerű feladat, hiszen valóban könnyebb a segélyt átvenni, mint azért keményen megdolgozni! Át kellene gondolni azt a tarthatatlan előírást , melynek következtében az évszázadok óta szokásos baráti, családi kalákák mezőgazdasági, pl. szüreti munkavégzése, egymásnak való kölcsönös segítése lehetetlenné vált a jelenlegi helyzetben, hiszen csak egyenes ági leszármazottak (rokonok) vehetnek részt szabályszerűen ezen munkákban. Vagyis a sógor, koma, anyós, após, unokatestvér, keresztszülő, szomszéd, barát nem!!

 

Egykoron a szüret neves ünnep volt az egri hegyoldalakon, az egész éves munka gyümölcsének betakarítása, ma viszont a termelők rémálma, mivel az amúgy sem rózsás helyzetben ilyen megpróbáltatásoknak (megaláztatásoknak) is ki vannak téve a szőlővel még(!) foglalkozók. Amúgy meg ki emlékszik már a diákszüretekre, amikor diákzsivaly töltötte meg a hegyoldalakat….

 

Eger, 2008.09.29.

 

Tarsoly József

 

Eger Város Hegybírója

http://www.szabadfold.hu/cikk.php?cikk=13424

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük