Csakúgy, mint egy hónappal korábban, novemberben is többnyire trójai kártevők zúdultak a magyar internetezőkre, igyekezve robothálózatokba toborozni a védtelen gépeket – derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

 

Csakúgy, mint egy hónappal korábban, novemberben is többnyire trójai kártevők zúdultak a magyar internetezőkre, igyekezve robothálózatokba toborozni a védtelen gépeket – derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt számítógépes károkozókról a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek (www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

Mit tapasztaltak novemberben? „Szinte pontosan megismétlődött, amit októberben láttunk: a tíz leggyakoribb kártevő közül nyolc megint trójai program volt. Többségük hackerek által ellenőrzött robothálózatba – botnetbe – szervezi az áldozat gépét. Egyes Trojan.Oficla változatok még trójai proxy programmal – az internetezést rosszindulatúan eltérítő szoftverrel – is megörvendeztetik a címzettet" – fűzi a statisztikához Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A VirusBuster 2010. novemberi vírus-toplistája

 

Kártevő

Részesedés

1.

TrojanSpy.Zbot.AQMG

24,40%

2.

Trojan.Oficla.BNE

23,57%

3.

Trojan.Oficla.BZZ

23,29%

4.

Trojan.Kryptik.BCUI

14,31%

5.

Trojan.Buzus

2,63%

6.

Trojan.Oficla.CPS

2,56%

7.

Trojan.Buzus.CCGY

1,94%

8.

I-Worm.Netsky.Q

0,76%

9.

Trojan.Buzus.CADC

0,69%

10.

I-Worm.Zafi.B

0,62%

 

Egyéb:

5,25%

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen bevetett falováról kapták. Hasznosnak álcázott, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem ellene tervezett szoftverek. Sok fajuk fertőzésriadót jelenít meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak – például megrendelés visszaigazolásának – álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

„Akkor is szabaduljunk meg mielőbb a rosszindulatú programtól, ha látszólag nem okoz nekünk kárt. Ha ugyanis gépünk zombivá vált – tudtunkon kívül botnetbe szervezték -, akkor kiberbűnözők eszközévé vált, s bűncselekménybe is bevonhatják" – figyelmeztetett Szappanos Gábor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük