Az Android operációs rendszer itthoni népszerűségében már a magyar nyelvű applikációknak is egyre nagyobb szerepük van – derült ki a Telenor tegnapi, második alkalommal megrendezett Android workshopján.

 

Az Android operációs rendszer itthoni népszerűségében már a magyar nyelvű applikációknak is egyre nagyobb szerepük van – derült ki a Telenor tegnapi, második alkalommal megrendezett Android workshopján.

 

Az eseményen a magyar nyelven elérhető hasznos alkalmazások mellett a Google App Inventor ingyenes alkalmazásfejlesztő szoftvert ismerhették meg az érdeklődők. Az alkalmazás-fejlesztésbe beszállók jónéhány hasznos tanáccsal is gazdagodhattak: például mi az, amire mindenképp érdemes figyelni, ha belevágnak. A Telenor Androideák ötletpályázatának nyertese, a „Magyar Apps" ugyancsak egy magyar alkalmazásokat összegyűjtő applikáció, amelyre több mint 1000 szavazat érkezett.

A Telenor az elmúlt évben több alkalommal is felmérte a hazai felhasználók véleményét a mobiltechnológiai fejlesztésekkel, illetve a mobiltelefonon való internetezéssel kapcsolatban, amely szerint viszonyunk az okostelefonokhoz még mindig ambivalens. A szolgáltatónak a Brain Express Innovationnel közösen végzett tavaszi kutatásában a válaszadók a praktikus felhasználási lehetőségek közül elsősorban az internetes kapcsolattartást, az információszerzést és a telefonon történő ügyintézést tartották hasznosnak, ám kötődésüket a készülékekhez mégis a szórakozás, a játékok és a közösségi oldalak figyelése alakította ki.

A Telenor megbízásából az Ipsos 2010 végén már kifejezetten az Androiddal kapcsolatos véleményükről kérdezte meg a 20-35 év közötti városi fiatalokat, akik elismerően nyilatkoztak a Google operációs rendszeréről. A megkérdezettek négyötöde egyértelműen vonzónak találta az Androidot, és 73%-a gondolta úgy, hogy az operációs rendszer kifejezetten neki való lehet.

A világtrendek szerint, amelyeket kutatásaink is alátámasztanak, a mobiltelefonon történő internetezéssel kapcsolatos félelmek jó része ma már csupán tévhiteken alapul. A Telenor célja, hogy minél több emberrel megismertesse az okostelefonok, ezen belül is az Android élményekben gazdag világát, amellyel a mindennapi élet is egyszerűbbé és rugalmasabbá válhat. Az ismeretterjesztés mellett magyar applikációk fejlesztésével, a magyar nyelvű kínálat bővítésével szeretnénk ösztönözni az embereket arra, hogy válasszanak egy mobilabb életstílust." – nyilatkozta Sigvart Voss Eriksen, a Telenor kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Az okostelefonok és a táblagépek az utóbbi időben egyre népszerűbbek, egyre többen vásárolnak ilyen készülékeket a szabadabb életstílus megteremtése érdekében. A legújabb fejlesztésű telefonokon néhány mozdulattal elérhetjük az internetet, hozzáférhetünk e-mailjeinkhez és böngészhetjük a számunkra fontos közösségi oldalakat. Emellett segítségükkel számos más hasznos funkció is egyszerűen használható, amelyek a napi munka elvégzésében azonnali segítséget nyújtanak, így az üzletmenetet is támogatják. Ugyanakkor az egyre bővülő készülékajánlat mellett fokozatosan a mobiltelefonokon futó operációs rendszerekre tevődik át a hangsúly, kiélezve ezzel a fejlesztők és a platformok közötti versenyt.

A népszerű applikációkat listázó Androlib.com site adatai szerint jelenleg a több mint 220 ezer androidos alkalmazás és játék 64,6%-a ingyenes. Mivel Magyarországon csak ingyenes applikációk tölthetők le egyelőre, a magyar felhasználók hozzáférése erősen korlátozott. Ezért is fókuszált a Telenor Android Workshop sorozatának második része a magyar fejlesztésű alkalmazásokra, valamint az ingyenes alkalmazásfejlesztés lehetőségeire.

A csütörtöki rendezvényen az érdeklődők a leghasznosabb magyar nyelvű applikációkat próbálták ki a Telenor által felkért bloggerek irányításával, valamint a Google App Inventor ingyenes alkalmazásfejlesztő programot is megismerhették a Google előadójának közreműködésével. Emellett bepillantást kaptak egy fejlesztő munkájába is, aki jó tanácsokkal látta el a résztvevőket azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelni, ha valaki alkalmazás-fejlesztéssel szeretne foglalkozni. Az eseményen került kihirdetésre a decemberben elindított Androideák ötletpályázat eredménye is, melyre a vártnál is több, közel ötszáz javaslat érkezett. A legtöbb szavazatot elért három alkalmazást, a Magyar Apps-t, az S.O.S.-t és a Kerékpáros térképet a Telenor hamarosan megvalósítja, és ingyenesen elérhetővé teszi az androidos mobiltelefonnal rendelkezők számára. A magyar applikációk iránti igényt mutatja az is, hogy az első helyezést egy magyar androidos alkalmazásokat összegyűjtő applikáció érte el.

A piaci részesedésekről szóló adatok és kutatási eredmények azt mutatják: 2011 a fordulat éve lehet, az Android ugyanis a várakozások szerint ebben az évben átveszi a vezetést. A közölt statisztikák két szempontból is vizsgálják az operációs rendszerek vetélkedését: egyrészt az újonnan eladott készülékek számát, másrészt pedig a mobilinternet hálózatra csatlakozó gépek arányát tekintve. A Google platformja az Egyesült Államokban az újonnan eladott okostelefonok versenyében már 2010 végére utolérte a Blackberry RIM OS-t, amely láthatóan versenytársa növekvő népszerűsége miatt veszített sok vásárlót. Amerikában tavaly novemberben csaknem minden második új vásárló döntött androidos okostelefon mellett[1], ami pedig a mobilinternet-használatot illeti, az Android 2011 januárjában megelőzte a Blackberryt, miután 26.78%-ra nőtt a részesedése. A platform várhatóan Magyarországon is tartósan az élre fog törni idén, hiszen a hazai mobilinternet hálózatra csatlakozott készülékek számában – 28,4%-os részesedésével – már januárban megelőzte az Apple iOS-ét és a Nokia operációs rendszerét, a Symbiant is.[2]

[1] Forrás: The Nielsen Company,

http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/apple-leads-smartphone-race-while-android-attracts-most-recent-customers/

2 Forrás: StatCounter

http://gs.statcounter.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük