2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Terülj, terülj, asztalkám, adj aranyat csacsikám, ki a zsákból botocskám!

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53265"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_106.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>Az elmúlt hetekben alaposan megkavarodtak a világ tőzsdéi, miközben az arany rendíthetetlenül rótta a nyertesnek kijáró tiszteletköröket. Piaci megfigyelők számára az eseményeket kiváltó mögöttes folyamatok már régebb óta ismertek. Váratlan egyedül a felgyülemlett globális feszültségek felszínre törésének elemi ereje lehet - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p>

Az elmúlt hetekben alaposan megkavarodtak a világ tőzsdéi, miközben az arany rendíthetetlenül rótta a nyertesnek kijáró tiszteletköröket. Piaci megfigyelők számára az eseményeket kiváltó mögöttes folyamatok már régebb óta ismertek. Váratlan egyedül a felgyülemlett globális feszültségek felszínre törésének elemi ereje lehet – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az elmúlt hetekben alaposan megkavarodtak a világ tőzsdéi, miközben az arany rendíthetetlenül rótta a nyertesnek kijáró tiszteletköröket. Piaci megfigyelők számára az eseményeket kiváltó mögöttes folyamatok már régebb óta ismertek. Váratlan egyedül a felgyülemlett globális feszültségek felszínre törésének elemi ereje lehet – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A mesebeli igazságosztó furkósbot alaposan ellátta a tőkepiacok dolgát az elmúlt hetekben, miközben az arany elképesztő tempóban hasít egyre atmoszférikusabb magasságokba. Miután az USA szenátusa augusztus elején megszavazta az amerikai adósságplafon emelését, megoldódni látszott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. Elsőre úgy tűnt, hogy a szamárként tejelő adófizetőkre építő terülj-terülj-asztalkám-politika gondtalan folytatásának semmi sem állhat az útjában. Csakhogy az USA államadósságának leminősítésével az S&P hitelminősítő történelminek számító gombostűt szúrt egy a világot átfogó pénzügyi buborékba.

 

Nem kevésbé történelmi az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése, a kormánykötvények gyakorlatilag korlátlan felvásárlásának folytatását és a nulla közeli alapkamat 2013 közepéig tartó befagyasztását illetően. Mindeközben folytatódik az euró-övezet adósságkálváriája. Spanyolországban és Itáliában megszorításokról döntenek a kormányzatok, már Franciaország tripla „A" adósosztályzatát is leminősítés fenyegeti, és kérdés, hogy meddig bírja még az európai mentőcsomagok finanszírozójaként lassan egyedül maradó Németország a reá nehezedő terheket.

 

A világgazdaság növekedésének romló kilátásai szereptévesztésre, gazdaságpolitikai feladatok ellátására kényszerítik az USA és Európa központi pénzintézeteit. Az alacsony kamatszint, a kötvényfelvásárlások, és a monetáris politika egyéb lazító intézkedései mind azt a célt szolgálják, hogy pénzt juttassanak a gazdaságba a konjunktúra felpörgetésére. Ebben a helyzetben, amikor a dollárban, euróban és az ezekhez kötődő egyéb valutákban őrzött megtakarítások értékének felhígulása fenyeget, mi sem kézenfekvőbb, mint hogy a befektetők vagyonuk biztosítása céljából tömegesen a nemesfémek felé fordulnak.

 

Egy biztosítás arra szolgál, hogy egy káresemény bekövetkezte ellen védje a biztosítottat. Így van ez a megtakarításokban elszenvedett veszteségek elleni védekezésben is, amelynek ősidők óta alkalmazott eszközei a nemesfémek. Az az évezredek óta megélt tapasztalat, hogy az arany és az ezüst egyfajta biztosításként működnek a pénzromlás valamint a politikai és gazdasági válságok idején, egyre több emberben tudatosul ismét. Erre utal a dinamikusan növekvő kereslet, valamint a nemesfémek árfolyamának alakulása a 2008-ban indult krízis óta. Annak ellenére, hogy a befektetési portfoliókban most még világszerte messze elmarad a nemesfémek aránya a korábbi válságidőszakokhoz (30-as, 70-es évek) képest, az arany ára máris történelmi rekordra emelkedett, és az ezüst jegyzése is ebbe az irányba tendál, bár kétségkívül nagyobb kilengések mellett.

 

Pénteken 1.848 dolláros (353.393 forint) új rekordon zárt, és ezzel a londoni árfixing alapján 6,45%-kal emelkedett az arany unciánkénti jegyzése egy hét leforgása alatt. Ilyen mértékű heti erősödésre 2007. áprilisa óta nem volt példa. Ez sorozatban immár a hetedik olyan hét, amely plusszal záródik a sárga nemesfém számára.

 

Arany – technikai elemzés

 

Az 1.772 dolláros korábbi csúcs fölé emelkedve a várakozásoknak megfelelően ismét felpörögtek a jegyzések az arany piacán. Technikai szemmel nézve ezzel elszállt az „árfolyam fedele". Egy 1.900 dollárig tartó gyors emelkedésnek a jelek szerint most semmi sem állhat az útjában, de azt követően ismét visszarendeződés következhet. Az elmúlt hetekben látott minta (erős felívelés, rövid zászlórúd alakzat, visszarendeződés, majd újabb emelkedés) az árfolyam alakulásának visszatérő képlete maradhat az elkövetkezendő hónapokban is. Ennek a sémának csak egyes nagy piaci szereplők (jegybankok, COMEX) masszív intervenciója vethet véget. Egy esetlegesen nagyobb visszaesés lefékezésében ugyanakkor az 1.736 és 1.772 dollár közötti árfolyamtartománynak juthat szerep.

 

Az ezüst árfolyama oly sok hányattatás után a közelmúltban végre igazán pazar hetet tudhat maga mögött. Közel 10%-os heti emelkedéssel unciánként csaknem 42 dollárra (8.028 forint) drágult az olcsóbbik nemesfém a péntek délutáni londoni kereskedésben.

 

 

Ezüst – technikai elemzés

 

Az ezüst kirobbanó árfolyama számos ellenállási szintet tört át az elmúlt hét folyamán, ezzel végérvényesen bizonyítva, hogy május eleji esése valóban nem a hosszútávon emelkedő trend törésének volt a kezdete. Az utóbbi időben kissé gyengélkedő kurzus pénteken trendmegerősítően tört ki felfelé egy már a megelőző héten is kirajzolódott szimmetrikus háromszög alakzatból (fekete vonalak). Az elmélet szerint ezzel a piac szereplőinek a nagy esést követő hezitáló magatartása a végéhez ért, egyértelműen fölébe kerekedtek az eladóknak a vevők, és most további jelentős árfolyam-növekedésre lehet kilátás. Az utóbbi időszakban valamelyest alulteljesítő szürkésfehér nemesfémnek az aranyhoz képest is van mit pótolnia. Mindösszességében rövidtávon, még augusztus vége előtt, akár 45 dollárig ugorhat fel az árfolyam. A kitörés visszatesztelése esetén pedig a háromszög felső diagonális ellenállási szintje szolgálhat támaszként.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.