Az egykori SZOT szálló átalakulAz egykori SZOT szálló átalakulAz intelligens ház nem találja ugyan ki a tulajdonos legtitkosabb gondolatait, de megoldja, hogy mire a tulajdonos hazaér, üdvözlőfények várják, előre meghatározott hőmérsékletű fürdővízzel töltődjön fel a kád, a háttérben pedig lágy zene fogadja a hazatérőt. Magyarországon az első soklakásos épület, amelyet intelligens ház rendszerrel szerelnek fel, a Rózsadombon épülő Excelsior Budapest Spa lesz.

Az egykori SZOT szálló átalakulAz egykori SZOT szálló átalakulAz intelligens ház nem találja ugyan ki a tulajdonos legtitkosabb gondolatait, de megoldja, hogy mire a tulajdonos hazaér, üdvözlőfények várják, előre meghatározott hőmérsékletű fürdővízzel töltődjön fel a kád, a háttérben pedig lágy zene fogadja a hazatérőt. Magyarországon az első soklakásos épület, amelyet intelligens ház rendszerrel szerelnek fel, a Rózsadombon épülő Excelsior Budapest Spa lesz.

Sokan azt hiszik, egy ház attól minősül intelligensnek, hogy kitalálja a lakók legtitkosabb gondolatait, és mire azok felkelnek, a rendszer megfőzi nekik a kávét és bevásárolja a reggelinek valót. A rendszer gondolatot ugyan nem képes olvasni, de tökéletesen alkalmazkodni tud a házban lakók napi életviteléhez vagy kívánságaihoz. Ha például hazaér a tulajdonos, a rendszer – az érzékelők által közvetített jelek révén – kiélesíti a riasztót, felhúzza a redőnyöket, üdvözlőfényeket kapcsol be.

Az idén  elkészülő Excelsior Spa Budapest épületében az intelligens rendszer a szokásoshoz képest annyival tud majd többet, hogy a lakók érintőképernyőjén egy úgynevezett front office funkció is helyet kap. A tulajdonos ez alapján kísérheti figyelemmel, hogy a társasház étterme, fodrászata vagy wellness-részlege milyen aktuális szolgáltatást tud nyújtani, a lakó időpontot jegyeztethet elő, és az igénybe vett szolgáltatások költségét egy virtuális, a képernyőn megjeleníthető számlán vezetik. Az intelligens rendszer révén soha többé nem lesz szükség a villanyóra-leolvasóra, hiszen az minden mérőóra állását automatikusan leolvassa és továbbítja. Egy csőtörésnél azonnal lekapcsolja a főnyomócsövet és áramtalanítja az érintett helyiségeket, a nem kívánt látogatót érzékelve pedig azonnal értesíti a porta- és biztonsági szolgálatot.

Séra Péter, az IntHouse Hungary Kft. vezetője szerint a rendszer azért minősül intelligensnek, mert nincs szükség semmilyen időzítésre vagy kapcsolgatásra, mivel a központi egység az érzékelők útján maga hoz döntéseket, alkalmazkodva a tulajdonos elvárásaihoz vagy szokásaihoz.

Az intelligens rendszer révén például nemcsak a fényerő-szabályozás oldható meg, de kedvenc funkcióként is beállítható, hogy egyetlen gombnyomásra mely helyiségekben, mely fények milyen erősséggel vagy időtartamban gyúljanak ki. A tulajdonos beállíthatja, hogy romantikus estéhez illő fényviszonyokra vágyik, esetleg ragaszkodik ahhoz, hogy teljes fényárba boruljon a nappali.

Az intelligens rendszer nemcsak otthon, a karosszékből az érintőképernyő segítésével állítható be, hanem a világ bármely pontjáról, bármilyen olyan eszköz segítségével – legyen az laptop, PDA vagy I-Phone -, amely internetes böngészőt futtat. A tulajdonos akár a munkahelyéről is figyelemmel kísérheti a biztonsági kamerák által közvetített képeket, kiderítheti, hogy van-e mozgás az épületben, és nyomban közbe is avatkozhat. A rendszer és a tulajdonos sms-ben és emailen is képes kommunikálni egymással.

Az intelligens rendszer funkciói közé tartozik a redőnyök napszakot követő vagy tetszés szerinti beállítása, és bármilyen, infra-bemenettel rendelkező multimédiás egység is ráköthető – a tévétől a DVD-lejátszón át a számítógépig. Ahogyan a fényeket, a zenét is saját kívánságai szerint állíthatja be a tulajdonos, ha akarja, mindenütt háttérzene szól, de azt is választhatja, hogy a zene kövesse őt, ahogyan a lakásban mozog.

Könnyedén megoldható a konyhai gépek ki- és bekapcsolása is, ha a rendszer például a „lefekszem" üzemmódból a „felkelek" fázisba lép át, a lakók beállításainak megfelelően elindíthatja a kávéfőzőt, a kívánt hőmérsékletű fürdővízzel töltheti meg a kádat és akár a szaunát is felfűti. Soha többé nem lesz dolga a tulajdonosnak bepárásodott tükrökkel, hiszen a rendszer révén beállítható, hogy az egyes helyiségekben bizonyos szintű páratartalom felett automatikusan beinduljon a tükrök fűtése.

Az intelligens rendszernek köszönhetően kiszűrhetők a hívatlan vasárnapi látogatók is. Beállítható, hogy a ház egyes helyiségeiben a megadott időszakban némák vagy aktívak legyenek a telefonok, ugyanez a kapucsengőre és az ajtócsengőre is beállítható. A rendszer – akár hallja a lakó akár nem – minden egyes becsöngetést naplóz, a biztonsági kamera pedig képet ad arról, hogy ki volt a látogató. A tulajdonos ehhez hasonlóan arról is értesítést kap, hogy levele érkezett a postaládába, és erről kívánság szerint sms-t vagy emailt küld a ház urának. Az intelligens rendszer virtuális médiatékával is kényezteti az otthoniakat; a központi rendszerből a tulajdonos bármilyen filmet vagy zenét „kikölcsönözhet".

A vitathatatlan kényelmi szempontok mellett az intelligens rendszer előnye az energiatakarékosság és a környezettudatosság is. Hasonlóan a gépkocsikhoz, ahol a vezérlésnek köszönhetően a motor működése optimalizálható, csökken a fogyasztás és nő a teljesítmény. Jelentős energia-megtakarítást eredményez, hogy a rendszer kikapcsolja a bedugva felejtett telefontöltőt vagy a készenléti állapotban lévő, kikapcsolt számítógépet, amelyek ebben az állapotban is energiát fogyasztanak. Előny az is, hogy a rendszer jóvoltából jelentősen mérsékelhető a bennünket körülvevő elektroszmog is; a nem használt kábelekben ugyanis nem lesz áram, és elektromágneses tér sem keletkezik.

Senkinek sem kell attól sem félnie, hogy az intelligens rendszer felett elvesztené a kontrollt, és a rendszer fellázadna ellene – például nem engedné ki a bejárati ajtón vagy télvíz idején nulla fokosra állítaná be a szobák hőmérsékletét. Az intelligens rendszer központi egységét hiába verik szét baltával, a rákapcsolt perifériák – mint a fűtés vagy a világítás – továbbra is tökéletesen működőképesek maradnak. Ugyanez a helyzet áramszünet idején, ez esetben a központi egység legalább egy napig üzemel szünetmentes tápjának köszönhetően. A kényelem és biztonság tetszés szerint fokozható – méltó módon a főváros legexluzívabb fekvésű és kivitelezésű lakásaihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük