2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több mint 281 millió forint a határon túli magyarok oktatására

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span> <p><strong>Több mint 281 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók oktatási célokra a Szülõföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és magyarországi pályázók részesülnek.</strong></p><p>

 

Több mint 281 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók oktatási célokra a Szülõföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és magyarországi pályázók részesülnek.

 

Több mint 281 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók oktatási célokra a Szülõföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és magyarországi pályázók részesülnek.

A Szülõföld Alap több mint 18 millió forinttal támogatja például a Babes-Bolyai Tudományegyetem háttérintézményének, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet pályázatát, amelynek célja az elitképzést biztosító szakkollégiumi hálózatok bõvítése, a tanár-diák együttmûködési formák hatékony megszervezése. Az intézet egyben célul tûzte ki a magiszteri képzésben résztvevõk támogatását, a vendégtanár-program keretében pedig a magyar nyelvû oktatási kínálatot kívánja bõvíteni.

A Selye János Egyetem lehetõséget biztosít az anyanyelvi felsõfokú oktatásra Szlovákiában. Az intézmény mûködése lehetõvé teszi egy olyan értelmiségi réteg kialakulását, melynek tagjai a Kárpát-medencei és a nemzetközi élet jeles képviselõivé válhatnak. A Szülõföld Alap 16,3 millió forinttal támogatja az egyetem üzemeltetési költségeit.

Az Újvidéki Tudományegyetem keretén belül mûködõ Magyar Tannyelvû Tanítóképzõ Kar nagyszabású célt tûzött maga elé: a vajdasági magyar pedagógusképzés színvonalának megerõsítését olymértékben, hogy az intézmény eleget tegyen az akkreditáció megszerzéséhez szükséges feltételeknek. Ennek érdekében az intézmény felújítási, bõvítési munkálatokba kezd a közeljövõben. Ezt a célt a Szülõföld Alap 21 millió forinttal támogatja.

A Kárpátaljai Magyar Oktatásért Jótékonysági Alapítvány évek óta küzd azért, hogy anyagi hátteret teremtsen a kárpátaljai magyar felsõoktatás fejlesztésére. Az alapítvány a régió magyarságát a felsõfokú diploma megszerzésére ösztönzi, és egyben szerepet vállal a magasan kvalifikált szakemberek kiképzésében. Az Alap a programot 15 millió forinttal támogatja.

A pályázati nyertesek listája és a részletek megtalálhatóak a http://www.szulofold.hu/ honlapon. Az Szülõföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma szeptemberben írja ki újabb pályázatait.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.