2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tömegsport – Szabadidősport – közösségi sport….

4 min read
  <p><span class="inline left"><a href="/node/12019"><img class="image thumbnail" src="/files/images/elbert2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Április 17-én a  Duna Palotában konferencián győződhettunk meg arról, hogy végre elkezdődött egy igazi műhelymunka, amely mindenkit segíthet az egészségtudatos életmód megismerésében és gyakorlásában.</p><p>

 

Április 17-én a  Duna Palotában konferencián győződhettunk meg arról, hogy végre elkezdődött egy igazi műhelymunka, amely mindenkit segíthet az egészségtudatos életmód megismerésében és gyakorlásában.

 

Április 17-én a  Duna Palotában konferencián győződhettunk meg arról, hogy végre elkezdődött egy igazi műhelymunka, amely mindenkit segíthet az egészségtudatos életmód megismerésében és gyakorlásában.

Az ÖKM Sport Szakállamtikárságról Elbert Gábor szakállamtitkár, Győrfi János főosztályvezető, Bardóczy Gábor stratégiai referens és Horváth Lajos vezető főtanácsos voltak jelen és segítették tanácsaikkal a kistérségeket képviselő sportvezetőket.

A Stratégiakutató Intézet elnöke, Varga Csaba szociológus beszélt a szabadidősport kistérségi stratégiájáról, és bemutatta, hogy mennyire fontos az új jövőkép kialakítása, amelyhez új paradigmák defíniálása seít. Rámutatott, hogy a közösségi sport mennyivel több, mennyivel másabb, mint korábban az un. tömegsport volt, hiszen a közösségi sportban civilek önkéntes részvételével alakul ki az a közösségfejlesztő mentalitás, amely kihat az élet valamennyi területére. Az új mentalitás értelmében nem a problémákra, hanem a lehetőségekre irányul a figyelem.

Dr Juhász Annamária a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenységét mutatta be – hiszen 2007 év végén jött létre ez az ügynökség – amelyet az Új Magyarország Ponton lehet elérni, és a szabadidősportot a jövőbe való befektetésként értékeli, s ennek megfelelően támogatja a koordinátori hálózaton keresztül.

Trizerné Szabó Anita arról beszélt és mutatott be képeket, hogy a Nyírségi többcélú Kistérségi Társulás (NYITÖT) 2007-ben – az első tíz „első fecske" egyikeként – milyen pályázatokon indult, hogyan élt a lehetőségekkel, és milyen gyakorlati tapasztalatokat szerzett, amelyeket megosztott a hallgatósággal is.

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) részéről Rákasi Tiborné főosztályvezető a pályázatokra vonatkozó útmutatók használatára hívta fel a figyelmet, mivel a közelgő leadási határidő miatt hiánypótlásra nem lesz lehetőség. Szekeres László pénzügyi osztályvezető az elszámolással kapcsolatos tudnivalókról beszélt.

Természetesen az ÖKM Sport Szakállamtitkárság munkatársai voltak azok, akik az egész konferenciát megszervezték, összeállították a kistérségi sportvezetők részére a szakmai anyagokat, és folyamatosan segítik a pályázatok elkészítését, megvalósítását. Felhívták a figyelmet, hogy kiemelt fontosságú a diáksport, a fogyatékkal élők sportja, valamint a szeniorsport támogatása.Ehhez a Magyar Sporttudományi Társaság információs anyagát bocsátották a résztvevők rendelkezésére.

Elmondták azt az elképzelést, hogy kistérségenként érdemes volna kialakítani egy arculatot, amelyhez egy-egy sportágat hozzá lehet kapcsolni. A sportág kiválasztásában a természetföldrajzi adottságok nagyon fontosak. A szabadidősporthoz fontos egy sportoló példakép és egy kiemelt sportág, amely a térségre jellemzővé válhat.

Hangsúlyozták a szenior-program fontosságát, hogy az ötven évnél idősebb emberek is elérjék az egészséges életmódot, amely a koruknak, egészségi állapotuknak megfelelő mozgásporgramokat és előadásokat jelent. Az idősekkel foglalkozó szakemberek továbbképzéséről is gondoskodnak, hiszen különösen fontos, hogy szakszerűen állítsák össze számukra a programokat.

Bemutatták az „axis mundi" programot, amely egy multifunkcionális létesítménytervezés. Ez mintául szolgálhat olyan kistérségekben, ahol sportlétesítményt szeretnének kialakítani.

Nehéz úgy kiragadni részleteket, hogy ne maradjon ki érdekesség, hiszen a konferencia szinte egész napos volt. A végén a kistérségi küldöttek gyakorlati kérdéseket tettek fel, és kaptak rá válaszokat, ezzel máris elkezdődött a munka, amelynek eredménye az lesz, hogy egészségesebben élhetnek hazánkban az emberek, ezáltal javulni fog mentális állapotuk is, és felnő egy olyan nemzedék, akiknek már természetes az, hogy szabadidejüket testmozgással töltik, egészségesen.

Ehhez adott rengeteg muníciót ez a nagyszerű konferencia, és ezek az elkötelezett emberek – úgy az elnökségben, mint a széksorokban – akiken látszott a tenni akarás, és a szakértelem.

Lenhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük