2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Továbbra is jó minőségűek az EU fürdővizei

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/13685"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mondsee-drachenwand.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mondsee - Drachenwand (Ausztria):Hideg, de tiszta" title="Mondsee - Drachenwand (Ausztria):Hideg, de tiszta" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Mondsee - Drachenwand (Ausztria):Hideg, de tiszta</strong></span></span>A fürdővizek minőségéről készült és az Európai Bizottság által tegnap (2008. június 02.) bemutatott éves jelentés szerint 2007-ben az Európai Unió fürdőhelyeinek nagy többsége megfelelt az uniós higi<strong><em>éniai követelményeknek. </em></strong></p><p><strong><em> 

mondsee - drachenwand (ausztria):hideg, de tisztaMondsee – Drachenwand (Ausztria):Hideg, de tisztaA fürdővizek minőségéről készült és az Európai Bizottság által tegnap (2008. június 02.) bemutatott éves jelentés szerint 2007-ben az Európai Unió fürdőhelyeinek nagy többsége megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek.

 

mondsee - drachenwand (ausztria):hideg, de tisztaMondsee – Drachenwand (Ausztria):Hideg, de tisztaA fürdővizek minőségéről készült és az Európai Bizottság által tegnap (2008. június 02.) bemutatott éves jelentés szerint 2007-ben az Európai Unió fürdőhelyeinek nagy többsége megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek.

 

A kötelező követelményeket a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 95%-a, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 89%-a teljesíti. A jelentés számos hasznos információval szolgál a vizek minőségéről az európai strandokat nyaranta felkereső több millió látogató számára.

Stavros Dimas, a környezetvédelemért felelős biztos elmondta: „A tengerparti fürdőhelyek esetében enyhe hanyatló tendencia tapasztalható, de a fürdővizek az Európai Unióban továbbra is kiváló minőségűek. Arra bíztatom a tagállamokat, hogy továbbra is munkálkodjanak az összes – belvízi és tengerparti – fürdőhely teljes körű megfeleléséért. Örömmel látom, hogy csökkent a vizsgált helyszínek jegyzékéből törölt, tehát a hivatalos ellenőrzés köréből kikerülő helyszínek száma.

Új jogi szabályozás lép hatályba a fürdővizekre vonatkozóan

A tagállamoknak minden évben jelentést kell benyújtaniuk a területükön található tengerparti és édesvízi fürdőhelyeik vízminőségéről. A fürdőhelyek olyan területek, ahol a fürdés kifejezetten megengedett, vagy ahol a fürdés nem tilos, és hagyományosan nagyszámú fürdőző él ezzel a lehetőséggel. 2007-ben összesen 21 368 fürdőhelyet vizsgáltak meg, ami ez előző évhez képest csekély növekedést jelent. Ezek közül 14 551 tengerparti, 6 797 pedig belvízi édesvízi fürdőhely volt.

A fürdővizek minőségének megállapításához a vízmintát egy sor olyan fizikai, kémiai és mikrobiológiai paraméter szempontjából elemzik, amelyek kötelezően betartandó értékeit a fürdővíz-minőségi irányelv[1] határozza meg. A tagállamoknak meg kell felelniük e kötelező értékeknek, de támaszthatnak azoknál szigorúbb követelményeket is, vagy dönthetnek nem kötelező iránymutató értékek követése mellett.

2006-ban új, kötelező erejű fürdővíz-minőségi jogi szabályozást fogadtak el a vízzel kapcsolatos egyéb uniós jogszabályokkal, különösen a vízügyi keretirányelvvel való összhang megteremtése érdekében. Az említett jogi szabályozás a legfrissebb tudományos ismeretek alapján aktualizálja a paraméterekre és a nyomon követésre vonatkozó rendelkezéseket, és nagyobb hangsúlyt fektet a nagyközönségnek a fürdőhelyek minőségéről való tájékoztatására. A tagállamoknak 2008 márciusáig kellett nemzeti jogukba átültetniük az irányelvet, de teljes körűen csak 2015-re kell végrehajtaniuk. Luxemburg úgy döntött, hogy már a 2007-es fürdőszezonban alkalmazni fogja az irányelv rendelkezéseit.

Csökken a jegyzékből törölt fürdőhelyek száma

Általánosságban elmondható, hogy a minőségi minimumkövetelményeknek megfelelő fürdőhelyek száma 2007-ben alig változott.

A tengerparti fürdőhelyek esetében a kötelező követelményeket teljesítő helyszínek aránya közel egy százalékos csökkenést követően jelenleg 95,2%. Az irányelv szigorúbb, de nem kötelező erejű iránymutató értékeinek megfelelő tengerparti fürdőhelyek aránya a 2006-os 88,4%-ról 86,1%-ra esett vissza, ami hosszú évek óta a második ilyen mértékű csökkenés.

Az édesvízi fürdőhelyek tekintetében megállapított eredmények nem mutattak változást. A kötelezően teljesítendő követelményeknek a 2006-os 88,8%-hoz képest 2007-ben a fürdőhelyek 88,7%-a felelt meg. Az iránymutató értékeknek való megfelelés csekély mértékben, a 2006-os 63,9%-ról 2007-ben 62,7%-ra csökkent.

2007-ben a tagállamok összesen 143 fürdőhelyet töröltek az irányelv követelményeinek hatálya alá tartozó fürdőhelyeket felsoroló országos jegyzékekből. A jegyzékekből törölt fürdőhelyek számának 44%-os csökkenése biztató jel, bár a Bizottság továbbra is azt szorgalmazza, hogy a tagállamoknak ezután is inkább a forrásnál kell kezelniük a környezetszennyezési problémákat, ahelyett hogy az uniós minőségi követelményeket nem teljesítő fürdőhelyek törléséhez folyamodnának. A Bizottság 2006-ban 11 tagállam ellen indított fürdőhelyek törlése miatt jogsértési eljárást (lásd IP/06/470).

A jelentés

A jelentés összefoglalója és a részletes országjelentések angol nyelven olvashatók a Bizottság fürdővizekkel foglalkozó, alábbi internetes oldalán:

http://ec.europa.eu/water/water-bathing/index_en.html

Az internetes oldal térképeket és a fürdőhelyek jegyzékét is tartalmazza.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) egész Európára kiterjedően feldolgozta a vízminőségi adatokat, ezzel lehetővé téve térképen történő megjelenítésüket és számos új módon történő letöltésüket. Az új alkalmazások lehetővé teszik e közérdekű adatok megjelenítését az európai szinttől kezdve egészen a regionális szintig. Az adatok elérhetők az európai vízügyi információs rendszeren (Water Information System for Europe – WISE) keresztül az alábbi internetes oldalon: http://waûter.europa.eu/bathingwater.


[1] A Tanács 76/160/EGK irányelve a fürdővizek minőségéről.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.