2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

TWO WHEELS – ONE LIFE · KÉT KERÉK – EGY ÉLET

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6251"><img class="image thumbnail" src="/files/images/IMG_4265.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>  <p>Magyarországon az elmúlt öt esztendőben dinamikusan növekedett a nyilvántartásba vett motorkerékpárok száma, míg 2002-ben közel százezer (97.593 ), 2006-ban már mintegy 30%-al több (130.188) kétkerekű vasparipa rótta kilométerek ezreit. </p><p>

img 4265.thumbnail 

Magyarországon az elmúlt öt esztendőben dinamikusan növekedett a nyilvántartásba vett motorkerékpárok száma, míg 2002-ben közel százezer (97.593 ), 2006-ban már mintegy 30%-al több (130.188) kétkerekű vasparipa rótta kilométerek ezreit.

img 4265.thumbnail 

Magyarországon az elmúlt öt esztendőben dinamikusan növekedett a nyilvántartásba vett motorkerékpárok száma, míg 2002-ben közel százezer (97.593 ), 2006-ban már mintegy 30%-al több (130.188) kétkerekű vasparipa rótta kilométerek ezreit.

Az örvendetes fejlődés azonban sajnos nem járt együtt a közlekedési kultúra és közlekedésbiztonság növekedésével. A meggondolatlan, rutintalan, sokszor magamutogató, a motorozásban nem szépséget és valódi élményt látó közlekedők önmagukra és másokra is nagy veszélyt jelentenek. A statisztikák félelmetes módon igazolják mindezt: öt év alatt majdnem duplájára nőtt a motoros balesetek száma (2002-ben 916, tavaly már 1.770). Fájdalmas tény az is, hogy e közlekedési balesetekben a halálos áldozatok száma is hasonló mértékben növekedett, 2002-ben 52-ben, 2005-ben 100-an, 2006-ban 89-en soha nem tértek haza.

img 4281.thumbnailA MOTOROSOKKAL KAPCSOLATOS TRAGÉDIÁK a közvéleményt és a jóérzésű motoros társadalmat egyaránt megdöbbentik. E szomorú tendencia megfordítására elszánt és határozott céllal talált egymásra két „öreg motoros", Szabadfi Árpád, helyettes országos rendőrfőkapitány és Dobai Attila a Harley Davidson magyarországi képviselője, aki maga is – igaz vétlenül – átélt már néhány balesetet. Még tavaly elhatározták, hogy minden alkalmat megragadva keresik a motoros közlekedési balesetek számának csökkentési lehetőségeit. E céllal jött létre az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Harley-Davidson Tulajdonosok Klubja között 2007. februárjában egy ezt célzó megállapodás. Közlekedés-biztonsági kiállítás, vetélkedők, vezetés-technikai és elsősegély bemutatók mellett számos más gyakorlati és elméleti ismereteket juttattak el több ezer motoros, és több tízezer közlekedő felé, amelynek igazi csúcspontja volt a hagyományosan, idén immáron nyolcadik alkalommal megrendezett Harley-fesztivál, amelynek ezúttal is Alsóörs adott otthont. A tragédiák elkerülését segítő nemes szándékhoz azóta számos neves közéleti, ugyancsak motorozó személyiség csatlakozott közöttük Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.

E program ez évi záróeseményére került sor 2007. október 13-án, szombaton, a Harley magyarországi főhadiszállásán, ahol számos közismert személyiség pattan nyeregbe, hogy élükön Szabadfi tábornokkal a városban egy, az áldozatokra emlékező, a programra, annak társadalmi jelentőségére figyelmet irányító „kört" tegyenek a Hegyalja út – Erzsébet híd – Rákóczi út – Thököly út – Dózsa György út – Hősök terére érintésével, majd vissza a Bázisra, ahol az öt magyarországi Harley klub (Budapest, Four Rivers, Nyír, South Hungary, és a West Hungary Chapter) főzőversenyének eredményeivel néztek szembe.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.

A felvonulás különlegessége volt, hogy a helyettes rendőrfőkapitány a felvonulást a Harley 2008 modellévű, a rendőrségnek kifejlesztett speciális motorjával vezette fel, amelyet egy időre a rendőrség kap meg, hogy az országúton is bizonyítsa professzionalitását.

Szernai Andrea – Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.