2008. július 9-én hívta termékbemutatóra a média képviselőit a Ciba Vision. A téma;  az eddigiektől eltérő technológiájú kontaktlencse, amely megkönnyíti viselője életét.

 

2008. július 9-én hívta termékbemutatóra a média képviselőit a Ciba Vision. A téma;  az eddigiektől eltérő technológiájú kontaktlencse, amely megkönnyíti viselője életét.

A bemutatót tartó  dr. Bujdosó Anna  szemész szakorvos emlékeztetett a kontaktlencse viselők régi problémájára, hogy a felhelyezett lencsék viselése az idő multával egyre kényelmetlenebbé válik, pl. a reggel felhelyezett kontaktlencse a nap során egyre nehezebben viselhető.  Ennek oka;  a felhelyezett kontaktlencse óhatatlanul megváltoztatja a szemfelszín és annak környezete közötti kapcsolatot.  A probléma megoldását csak a természetes állapot visszaállítása jelentheti. 

A kontaktlencsét viselők legkritikusabb elvárása a kényelemérzet.  Egy 2006-os európai felmérés szerint a lencsét elhagyók mintegy fele (47%) a napközbeni és napvégi kényelemérzet hiánya miatt hagy fel a lencse viselésével.

A panaszok enyhítésére használt „komfortcseppek" hatása csak átmeneti, így e gondra más megoldást kellett keresni. A CIBA Vision legújabb technológiai újítása segít,  nem kell feladni a gondok jelentkezésekor a lencse viselését.

A megoldásnál arra az élettani megfigyelésre lehetett építeni, hogy szemhéjunkkal naponta átlagosan  14 ezer pislogást végzünk.  Ennek funkciója;  a szem felszínén kialakuló egészséges könnyfilm kialakítása és folyamatos megújítása.  A könnyfilm jelenléte és átlagosan 6-7 másodpercenként történő megújulása több ok miatt is elengedhetetlen a szem számára:

-kitölti és egyenletesé teszi a szaruhártya hámjának apró egyenetlenségeit,  így olyan sima, szabályos optikai felszínt hoz létre, ami a jóminőségű látáshoz elengedhetetlen,

-a szaruhártya illetve a kötőhártya felszínéhez kapcsolódva a pislogás nedvesen tartja azok felszínét, így csökken a szemhéj és a szemfelszín közötti súrlódást,

-a szaruhártya nem tartalmaz érhálózatot, így tápanyag-ellátása nagymértékben függ a könnyfilmtől, mivel a környező levegő oxigénje a könnyfilmben feloldódva jut el a szaruhártya hámjához,

-a könnyfilm jelenti a szemfelszín elsődleges védelmi vonalát a fertőzésekkel szemben,  a termelődött könny a pislogás során lemossa a szem felszínéről a fertőző kórokozókat, illetve bizonyos fehérjéi antibakteriális hatással is rendelkeznek.

Mindezek fényében jól látható, hogy a vázolt gondok megoldása a fentvázolt, összetett természetes folyamat minél sikeresebb lemásolásában rejlik.  A szakma ebben a vonatkozásban használja a biomimezis" kifejezést,  ami a mesterséges anyagok és eszközök természetes formákat és hatásokat utánzó képességét jelenti.

Kontaktlencsék esetében a biomimezis a szemfelszín megújuló képességének utánzását jelenti, azaz a nedvesség és síkosság megőrzését a kontaktlencse teljes viseleti ideje alatt.

A gyártók felismerték, hogy a szem biológiai utánzásához olyan kontaktlencse anyagokat kell alkalmazni, melyek tulajdonságai hasonlítanak a szemfelszínéhez;  

képes legyen állandó szinten tartani a könnyfilmet a nedvesség visszatartás révén és folyamatosan tudja frissíteni önmagát a pislogások révén. Az ilyen kontaktlencsék nagy előnye a fokozott kényelem-érzet, ennek a természetes folyamatnak az eredményeként. A probléma kezelését eddig a komfortcseppekkel, a bliszter-folyadékban elhelyezett adalékanyagokkal próbálták megoldani, de nem találtak igazi megoldást.

A Ciba Vision újdonsága:

Az újgenerációs Focus Dailies AquaComfort,   az első olyan kontaktlencse, amelynél a nap folyamán folyamatosan nedvesítő anyag szabadul fel annak anyagából.   

Előállításakor a lencse folyékony alapanyagába a nagy molekula súlyú PVA-t (polyvinyl alkoholt) viszik be, ami  előtisztított, nem toxikus, élettanilag a szervezettel barátságos (biokompatibilis) anyag,  a lencse felhelyezése után a természetes pislogás hatására aktivizálódik. Ez az anyag folyamatosan szabadul fel magából a lencséből, így kerül a lencse és a szem felszínére, s a nap folyamán folyamatosan biztosítja a fokozott nedvesítést. Az anyagot korábban is ismerték, mint műkönnyek összetevőjét, de fényderült azon tulajdonságára, hogy meghatározott körülmények között,  ibolyántúli (UV) fény hatására megkeményedik, nyomás hatására pedig ez a kemény anyag folyamatosan kibocsát folyékony molekulákat.  Az újfajta alkalmazáskor a belőle kialakított kontaktlencse a szemhéj nyomására produkálja ezt a tulajdonságát,  így minden egyes pislogáskor csökken a lencse és a szemhéj közötti súrlódás, fokozódik a lencse feletti könnyfilm stabilitása.  Ez a folyamat jól leképezi a szaruhártya feletti könnyfilm pislogásra bekövetkező természetes megújulását.

Az iparban széles körben alkalmazott biomimezist tehát sikerült átültetni a kontaktlencse gyártásba. A technológiai újítás az idei OPTOEXPO 2008 kiállításon elnyerte a Magyar Látszerész Szövetség szakmai díját!

A továbbfejlesztés sem váratott sokáig magára, létrehozták a Dailies AquaComfort Plus kontaktlencsét, melynek gyártása szintén a fentvázolt új technológián alapul, azonban azt további két nedvesítő anyag használatával egészítik ki:

-a HPMC (hydroxypropyl methylcellulose) vegyületttel egészítették ki a bliszter folyadékot, segítségével a lencse felszínén a felhelyezést követően azonnal kényelemérzetet biztosító síkosító réteg alakul ki,

-a PEG (polyethylen glycol) szintén a komfortcseppek alkotórésze.  Ez a vegyület képes belépni a lencse anyagába és a PVA-val szinergikus kapcsolatba lépve tovább fokozza annak nedvesítő hatását.

A fenti mechanizmusok révén minden egyes pislogás elősegíti a lencse feletti egységes könnyréteg kialakulását és fenntartását.  Meg kell jegyezni,  mindhárom anyag a lencseviselés meghatározott szakaszában fejti ki a hatását.

A HPMC síkosító hatása közvetlenül a felhelyezés utáni időszak kényelmét szolgálja, a PEG korai felszabadulása, szinergiában a PVA-val,  a lencseviselés kezdeti és középtávú kényelméért felelős, míg önmagában a PVA frissítő hatása a napvégi kényelmet biztosítja.A három különböző nedvesítő anyag együttes alkalmazásával érhető el a kiváló komfortérzet a lencse felhelyezésekor, a nap folyamán és a nap végén egyaránt.

A tájékoztatón moderátori szerepet betöltő Gombos Edina műsorvezető elmondta, több évig kísérletezett a különböző kontaktlencsékkel, eddig jórészt sikertelenül. Rádiós munkája miatt hajnali háromkor kel és délután piheni ki a korai ébredés és a munka fáradalmait.  Olyan látásjavító eszközre volt szüksége, ami alkalmazkodik ehhez az igénybevételéhez és egy hosszú nap végén is kényelmes állapotot biztosít szemének.  Véleménye, az újfajta kontaktlencse megoldást nyújt számára is,  a „tesztidőszak" alatt megtapasztalta annak lényeges előnyeit a már korábban kipróbált kontaktlencsékkel szemben.

Összegezve a tudnivalókat,

az új kontaktlencse viseletével az adott személyre jellemző szintű könnytermelés nem lesz nagyobb, de a lencse megszünteti az esetleges dörzsölő érzetet,

jobb látást biztosít,

a látótér megnövekszik (nincs lehatároló szemüveg-keret),

nincs párásodás,

„nem látszik",

az új anyagú lencse nagyon vékony kialakítású, oxigén-áteresztő képességű, kényelmes viselet,

napi alkalmazású, steril, egyszer-használatos eszköz, nem igényel karbantartás, gondoskodást, viselet után eldobható,

(napi 14-18 órás viseletre tervezték),

aludni nem célszerű benne,

alkalmi viselete megengedi a szemüveggel való váltott használatát is,

sporthoz, akár extrém sportokhoz is viselhető,

progresszív kivitelű változata is van,  + 6-ostól  – 10-es  skálában,

a legtöbb esetben a jobb és bal szemhez azonos darab alkalmazható,

30 drb-os csomagban kapható,  egy pár lencse napi költsége kb. 3-500 Ft.,

FreshLook One-Day  elnevezéssel négyféle halvány-színű kivitel is kapható (mogyoróbarna, szürke, zöld, kék). A szemorvos ajánlata;  a kontaktlencse alkalmazását minden esetben szemészeti vizsgálat előzze meg.

http://www.cibavision.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük