2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újfajta terápiák mindenáron?

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1132"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail.jpg" border="0" alt="Hol a határ?" title="Hol a határ?" width="100" height="100" /></a></span> <p>Az Európai Parlament április 25-én megszavazta a fejlett terápiás gyógyszerekre vonatkozó szabályozást. Az EU Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) fõtitkára közleményben fejezte ki csalódását. </p><p>

  hol a határ?

Az Európai Parlament április 25-én megszavazta a fejlett terápiás gyógyszerekre vonatkozó szabályozást. Az EU Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) fõtitkára közleményben fejezte ki csalódását.

  hol a határ?

Az Európai Parlament április 25-én megszavazta a fejlett terápiás gyógyszerekre vonatkozó szabályozást. Az EU Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) fõtitkára közleményben fejezte ki csalódását.

?Az emberi élet sérthetetlenségét és méltóságát érintõ alapvetõ etikai kérdésekben elengedhetetlen, hogy tiszteletben tartsák a tagállamok nemzeti szuverenitását, és azt ne befolyásolják hátrányosan az európai egységes piacra vonatkozó rendelkezések alkalmazásával" – fogalmazott Noël Treanor, a COMECE fõtitkára.

A COMECE fõtitkára elismeri a szabályozás elõnyeit az európai uniós betegek és az európai versenyképesség szempontjából, és elvben üdvözli a kezdeményezést. Ugyanakkor kiemeli, hogy a szabályozást gyakran arra használják, hogy növeljék a betegek reményeit és várakozásait, amit tudományos eredmények nem támasztanak alá.

comeceA fõtitkár példaként megemlíti, hogy az újfajta terápiák óriási lehetõségeket hordoznak olyan betegségek gyógyítására, mint az Alzheimer-kór. A beteg és kétségbeesett emberek reményeinek különbségtétel nélküli táplálása a fõtitkár szerint felelõtlen dolog. ?Tudomásunk szerint még nincsen olyan tudományos megközelítés, hogyan lehetne az Alzheimerhez hasonló degeneratív betegséget gyógyítani."

Treanor emellett hangsúlyozza, hogy az újfajta terápiákkal kapcsolatban az egész EU-ban egységes engedélyeztetési eljárás javasolt szabályozásának nemcsak minõségi és biztonsági szabványokat kellene biztosítania, hanem alapvetõ etikai elveket is, amelyekkel kapcsolatban az EU-ban széleskörû egyetértés uralkodik.

A prelátus ezért sajnálatát fejezi ki a plenáris ülésen a Mikolá¹ik-jelentésrõl tartott szavazás eredménye miatt, mivel minden javaslatot elutasítottak, amelyek a nélkülözhetetlen etikai alapelvek biztosítását célozta. Ezek tiltották volna az emberi testtel és szervekkel való kereskedést, a csíraseijtvonalba való beavatkozásokat, amelyek kihathatnak az elkövetkezõ nemzedékekre, és azt, hogy olyan termékek kerüljenek engedélyezésre európai szinten, amelyeket hibridek vagy embrionális kimérák felhasználásával fejleszthetnek ki. ?Ha lehetséges jövõbeli termékekrõl van szó, amelyeknek az EU-ban vitatott az etikai megítélése, a szabályozás nem korlátozhatja a tagállamok összetett etikai döntéseit" – hangsúlyozta a COMECE elnöke.

Treanor prelátus ezért fájlalja különösen is, hogy az EP elutasította a jogi bizottságnak azon javaslatát, hogy a szabályozás alkalmazási körébõl vegyék ki azokat a lehetséges jövõbeni termékeket, amelyeket emberi embrionális vagy magzati sejtekbõl nyerhetnek. Minimumként jogilag garantálni kellene az egyes tagállamok jogát, hogy országos szinten etikai indoklással megtilthassák egy termék forgalomba hozatalát, mégha az európai engedéllyel rendelkezik is.

A konkrét eseten túl a fõtitkár kijelenti, hogy az Európai Parlamentben a hasonló etikai kérdésekre vonatkozó viták patthelyzetbe kerültek, mivel az ?etika" szó használata máris tiltakozást vált ki egyes képviselõkbõl. ?Nyilvánvaló, hogy ez lehetetlenné teszi a társadalom javára szolgáló tárgyilagos vitát. Ezért felhívjuk az európai közvélemény és a politikusok figyelmét, hogy ne menjenek el ezek mellett az alapvetõ etikai kérdések mellett, hanem tárgyilagos és árnyalt módon vitassák meg azokat" – zárul a COMECE fejlett terápiás gyógyszerekre vonatkozó szabályozás európai parlamenti jóváhagyása kapcsán kiadott nyilatkozata.

Magyar Kurír

Kép: http://www.europarl.europa.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.