2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Viharos gyorsasággal folyik a régi pénz kivonása, egyre többen fizetnek már csak euróval – Szabadulunk az utolsó koronáktól

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21745"><img class="image thumbnail" src="/files/images/66_v16euro_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>Még mindig leginkább koronát húznak elő a pénztárcákból az állampolgárok. Az Eurobarometer felmérése szerint az év első napján a lakosoknak csak egy százaléka fizetett kizárólag euróval, pénteken ez az arány 18 százalék volt.</p><p>

66 v16euro 1.thumbnailMég mindig leginkább koronát húznak elő a pénztárcákból az állampolgárok. Az Eurobarometer felmérése szerint az év első napján a lakosoknak csak egy százaléka fizetett kizárólag euróval, pénteken ez az arány 18 százalék volt.

66 v16euro 1.thumbnailMég mindig leginkább koronát húznak elő a pénztárcákból az állampolgárok. Az Eurobarometer felmérése szerint az év első napján a lakosoknak csak egy százaléka fizetett kizárólag euróval, pénteken ez az arány 18 százalék volt.

Jelenleg még mintegy 73 milliárd korona van forgalomban, ez jóval kevesebb a korábbi 140-150 milliárdhoz képest, vagyis a korona kivonásának intenzitása számottevő. Milena Koreňová, a jegybank tanácsának tagja azt prognosztizálta, hogy néhány napon belül a korona 90 százalékát már kivonják a forgalomból. Az év első napjaiban nyitva tartó üzletek szintén jól vizsgáztak, bár a pénztárgépek áteresztőképessége érthetően alacsonyabb volt a megszokottnál.

 Az átállás a legkönnyebben a Szlovákiába látogató eurózónás turistáknak ment. „Legalább nem kell a pénzváltóba mennem. Számunkra egyértelműen előnyt jelent, ha Szlovákiába utazunk"- nyilatkozta egy osztrák látogató.

Pavol Konštiak, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint az üzletek és a szolgáltatók is nagyobb gondok nélkül átálltak az euróra. Az elnök hozzátette, az elkövetkező időszakban stabil marad az élelmiszertermékek ára, „bár érdemi áresésre sem lehet számítani". Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az euró kapcsán a lakosság leginkább az árak növekedésétől tartott.

A pénzcserének természetesen lesz némi inflációnövelő hatása, ennek mértékét 0,3 százalékra becsülik a szakértők. Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Főfelügyelőség vezetője elmondta, ők sem tapasztaltak kirívó rendellenességeket, az esetleges szabálytalanságokat az ellenőrzések során még a helyszínen rendezték. Machútová rámutatott, nem következett be az, amitől az euróbevezetés kapcsán az emberek leginkább tartottak: az áremelkedés. Egyedül a szolgáltatások esetében várható drágulás, de Machútová szerint nem  az euró miatt.

 Ján Sivák, a főfelügyelőség munkatársa mindezt azzal egészítette ki, hogy a 2009 első két napján végrehajtott 2003 ellenőrzés 33 esetben tárt fel hiányosságot. „A 16 százalékos arány nem rosszabb a korábbiaknál. Különösen azokra az esetekre összpontosítunk, amikor a kereskedő nem akarja lehetővé tenni a kombinált,azaz a koronával és euróval egyszerre történő fizetést" – tette hozzá.

Értesülések szerint néhány benzinkút a „totemoszlopokon" rosszul tünteti fel az új árakat. Nem az átszámítással van baj, hanem a tizedesvessző elhelyezésével, így a valóságosnál tízszer magasabb árakat tükröznek. (sán, shz)

Az eredeti megjelent:

ujo080105.thumbnail 

http://ujszo.com/online/gazdasag/2009/01/05/szabadulunk-az-utolso-koronaktol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.