www.feosz.huwww.upc.hu   www.feosz.hu www.upc.hu

Az UPC visszavonta a papír alapú számlákra vonatkozóan, július 1-jétől bevezetett bruttó 96 Ft-os díjat. A papír alapú számladíjat a szolgáltató a következő számlaciklustól, augusztus 1-jétől a továbbiakban már nem alkalmazza.

www.feosz.huwww.upc.hu   www.feosz.hu www.upc.hu

Az UPC visszavonta a papír alapú számlákra vonatkozóan, július 1-jétől bevezetett bruttó 96 Ft-os díjat. A papír alapú számladíjat a szolgáltató a következő számlaciklustól, augusztus 1-jétől a továbbiakban már nem alkalmazza.

A UPC idén áprilisban csatlakozott a Díjnet Zrt. elektronikus számlaküldési és -fizetési rendszeréhez, és lehetővé tette előfizetőinek, hogy e rendszeren keresztül a UPC-számláit ne papír alapon, hanem a sokkal kényelmesebb, rugalmasabb és környezetkímélőbb elektronikus úton kapják meg. Az elektronikus számlázás tömeges elterjesztésének elősegítése érdekében a vállalat július elsejétől a papír alapú számlák kiállításáért és postázásáért bruttó 96 Ft-os díjat vezetett be. Mivel ez a díj csak a papír alapú számlákra vonatkozott, természetesen minden előfizető mentesült a megfizetése alól, amennyiben az elektronikus számlázást választotta.

Az előfizetői visszajelzések illetve az illetékes fogyasztóvédelmi hatóságokkal folytatott konzultációk nyomán azonban a UPC felülvizsgálta korábbi döntését és visszavonta a papír alapú számlákra vonatkozó díjat, amelyet így a következő számlaküldési ciklustól kezdődően, augusztus 1-jétől a továbbiakban már nem alkalmaz. A díjfizetési rendelkezést az Általános Szerződési Feltételeiből is törli a cég.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az elektronikus számlafogadás és -fizetés ma még sok fogyasztó számára nehézségekbe ütközik, a tömeges áttérésre Magyarországon jelenleg még nem érett meg a helyzet. A szolgáltató ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja a nagy mennyiségű papírfelhasználás okozta környezetterhelés csökkentését, a tudatosabb környezetgazdálkodást, ezért a jövőben igyekszik egy mindenki számára megfelelő ösztönző rendszert kidolgozni.

Az előzmények a FEOSZ-tól: AZ UPC Magyarország Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat előfizetőivel szemben

Az UPC Magyarország Kft. arról tájékoztatta levélben azokat az előfizetőit, akik papír alapú számlákon és nem elektronikusan fizetnek, hogy 2008. július 11-től havonta többletköltségként 96 Ft-ot kell fizetniük, amennyiben nem térnek át az elektronikus díjfizetésre.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg a UPC Magyarország Kft. a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint. Mindemellett a gazdálkodó szervezet hátrányosan megkülönbözteti a papír alapú számlázási rendszert választó fogyasztókat az elektronikus számlázási rendszer mellett döntő fogyasztókkal szemben.

Az előfizetők a számlalevél hátoldalán kaptak értesítést a változásról és arról, hogy mentesülhetnek ennek megfizetése alól, amennyiben csatlakoznak a Díjnet Zrt. elektronikus számlabemutatási- és fizetési rendszeréhez, és ezentúl nem papír alapon, hanem elektronikusan kapják meg a számlát.

Bár a kézhezvételtől számított 15 napon belül felmondhatják a szerződést az előfizetők a változás miatt, a UPC Magyarország Kft. kényszerhelyzet elé állítja a fogyasztókat akkor, ha előfizetésüket meg akarják tartani anélkül, hogy ez éves szinten akár 1152 forintjukba kerüljön.

Az új díj bevezetése főként azokat a fogyasztókat érinti hátrányosan, akik nem rendelkeznek internet hozzáféréssel. Tehát, ha az elektronikus díjfizetést választja a fogyasztó, elő kell fizetnie az internet szolgáltatásra is.

Ugyanakkor a számla kiállítása a szolgáltatás elválaszthatatlan része, így többletköltséggel nem járhat a fogyasztónak.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetése érdekében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál eljárást kezdeményez.

AZ UPC a számla kiállítási díjat visszavonta augusztustól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük